Εγκεφαλονωτιαίο Υγρό

Εγκεφαλονωτιαίο Υγρό

 

Τι είναι το Εγκεφαλονωτιαίο Υγρό;

Το Εγκεφαλονωτιαίο Υγρό (στα αγγλικά cerebrospinal fluid) είναι ένα διαυγές υγρό που παράγεται και κυκλοφορεί φυσιολογικά μέσα στον Εγκέφαλο και τον Νωτιαίο Μυελό. Συμβάλλει στην προστασία, στην διατήρηση και την καλή λειτουργία του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (Εγκέφαλος και Νωτιαίος Μυελός).

Που παράγεται και πως κυκλοφορεί το Εγκεφαλονωτιαίο Υγρό;

Παράγεται φυσιολογικά από το χοριοειδές πλέγμα που βρίσκεται στις Κοιλίες του Εγκεφάλου (περίπου 0,35ml/λεπτό ή 500ml/ημέρα). Από τις Πλάγιες Κοιλίες δια του τρήματος του Monro παροχετεύεται στην Τρίτη Κοιλία. Ακολούθως, μέσω του Υδραγωγού του Sylvius στην Τέταρτη Κοιλία και μέσω των τρημάτων Luschka και Magendie στις δεξαμενές της βάσεως του κρανίου (υπαραχνοειδή χώρο). Βρίσκεται σε συνεχή κυκλοφορία μέσα στον υπαραχνοειδή χώρο του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης. Απορροφάται σταθερά στα αραχνοειδή σωμάτια στον Άνω Οβελιαίο Κόλπο προς το κυκλοφορικό σύστημα.

Η συνολική ποσότητα του ΕΝΥ στον εγκέφαλο (περίπου 150 ml) και η πίεσή του (περίπου 10-15 cmHg) παραμένουν σταθερές.

Το Εγκεφαλονωτιαίο Υγρό είναι ένα διαυγές υγρό που παράγεται και κυκλοφορεί φυσιολογικά μέσα στον Εγκέφαλο και τον Νωτιαίο Μυελό. Συμβάλλει στην προστασία, στην διατήρηση και την καλή λειτουργία του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (Εγκέφαλος και Νωτιαίος Μυελός).
Εικόνα 2. Η παραγωγή και η κυκλοφορία του Εγκεφαλονωτιαίου Υγρού (κίτρινα βέλη). Το ΕΝΥ παράγεται από το χοριοειδές πλέγμα στις Κοιλίες του Εγκεφάλου και κυκλοφορεί στον υπαραχνοειδή χώρο. Απορροφάται στα αραχνοειδή σωμάτια στον άνω οβελιαίο κόλπο.

Ποιος είναι ο ρόλος του Εγκεφαλονωτιαίου Υγρού;

Οι κυριότερες λειτουργίες του Εγκεφαλονωτιαίου Υγρού είναι:

  • Περιβάλλει ολόκληρο τον εγκέφαλο. Το αποτέλεσμα είναι ο εγκέφαλος να “επιπλέει” μέσα στο ΕΝΥ και να περιορίζεται έτσι το βάρος του. Το πραγματικό βάρος του εγκεφάλου είναι περίπου 1400 gr. και με την “άνωση” που δέχεται από το ΕΝΥ, περιορίζεται στα 50gr. Έτσι ασκείται λιγότερη πίεση στην ευαίσθητη επιφάνεια (στην βάση) του εγκεφάλου.
  • Προστατεύει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Απορροφά τους κραδασμούς και λειτουργεί ως προστατευτικό μαξιλάρι στους διάφορους τραυματισμούς του κρανίου.
  • Αποτελεί το μέσο για την μεταφορά θρεπτικών ουσιών και την απομάκρυνση των τοξικών προϊόντων του μεταβολισμού (CO2, γαλακτικό οξύ, β2 αμυλοειδές, ιόντα υδρογόνου κτλ.). Αυτά παράγονται από τα εγκεφαλικά κύτταρα και αποβάλλονται στο ΕΝΥ, με το οποίο παροχετεύονται στην κυκλοφορία του αίματος.
  • Συμβάλλει στην ομοιόσταση του εγκεφάλου. Με την κυκλοφορία του διατηρεί σταθερό το περιβάλλον (πίεση, θερμοκρασία, κτλ.) του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.

Η ανάλυση του Εγκεφαλονωτιαίου Υγρού.

Η ανάλυση της σύστασης και η μέτρηση της πίεσης του Εγκεφαλονωτιαίου Υγρού βοηθάει στην ακριβή διάγνωση των παθήσεων του Κ.Ν.Σ. Μπορεί να βοηθήσει στην διάγνωση παθήσεων όπως είναι η Μηνιγγίτιδα, η Υπαραχνοειδής Αιμορραγία και οι Νεοπλασίες. Επίσης, το σύνδρομο Guillain-Barré, οι Απομυελινωτικές Νόσοι, η Ιδιοπαθής Ενδοκράνια Υπέρταση, ο Υδροκέφαλος Φυσιολογικής Πιέσεως κτλ.

Διαβάστε ακόμα:
Υδροκέφαλος Φυσιολογικής Πιέσεως.

Η μέτρηση της πίεσης και η παροχέτευση του ΕΝΥ.

Η μέτρηση της πίεσης του Εγκεφαλονωτιαίου Υγρού διενεργείται με την Οσφυονωτιαία Παρακέντηση και συμβάλλει στην διάγνωση του Υδροκεφάλου (πχ. Υδροκέφαλος Φυσιολογικής Πίεσης). Επίσης, γίνεται για την διάγνωση της Ιδιοπαθούς Ενδοκράνιας Υπέρτασης. Μετριέται με ειδικό σύστημα μέτρησης και σε αυτές τις περιπτώσεις, η πίεση του Εγκεφαλονωτιαίου Υγρού ανευρίσκεται αυξημένη. Αυξημένη πίεση ανευρίσκεται επίσης σε οίδημα, σε αιμορραγία ή σε λοίμωξη του εγκεφάλου.

Επίσης, στον Υδροκέφαλο Φυσιολογικής Πίεσης παροχετεύεται ικανή ποσότητα ΕΝΥ (Εκκενωτική Οσφυονωτιαία Παρακέντηση). Εάν τα συμπτώματα του ασθενούς βελτιωθούν, τότε επιβεβαιώνεται η διάγνωση του υδροκεφάλου.

Διαβάστε ακόμα:
Οσφυονωτιαία Παρακέντηση.

Η μακροσκοπική εξέταση στο Εγκεφαλονωτιαίο Υγρό.

Το Εγκεφαλονωτιαίο Υγρό φυσιολογικά είναι ένα διαυγές και άχρωμο υγρό. Είναι τόσο διαυγές που περιγράφεται σαν «ύδωρ διαυγές ως από βράχου». Το χρώμα του Εγκεφαλονωτιαίου Υγρού εξετάζεται μακροσκοπικά κατά την Οσφυονωτιαία Παρακέντηση. Σε διάφορες παθολογικές περιπτώσεις, το Εγκεφαλονωτιαίο Υγρό έχει χρώμα κίτρινο (ξανθοχρωμικό), πορτοκαλί ή ροζ. Είναι ένδειξη ότι υπάρχει αιμορραγία μέσα ή γύρω από τον εγκέφαλο ή το νωτιαίο μυελό. Όταν κατά την εξέταση το ΕΝΥ είναι θολό κίτρινο, δείχνει ότι υπάρχει λοίμωξη.

Η εργαστηριακή εξέταση της σύστασης του ΕΝΥ.

Στο δείγμα του ΕΝΥ που αποστέλλεται στο εργαστήριο για ανάλυση, ελέγχονται ορισμένοι δείκτες όπως είναι:

Η παρουσία των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η παρουσία αίματος ή ερυθρών αιμοσφαιρίων στο ΕΝΥ σημαίνει ότι υπάρχει αιμορραγία (υπαραχνοειδής αιμορραγία) στον εγκέφαλο ή τον νωτιαίο μυελό. Το αιματηρό ΕΝΥ μπορεί να παρουσιατεί και σε μια τραυματική παρακέντηση. Προκαλείται από την βελόνα της παρακέντησης στο φλεβικό πλέγμα του σπονδυλικού σωλήνα.

Ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων. Το θολό ΕΝΥ ή ο υψηλός αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων στο ΕΝΥ σημαίνει λοίμωξη ή φλεγμονή.

Τα Καρκινικά κύτταρα. Η παρουσία νεοπλασματικών κυττάρων υποδηλώνει ορισμένους τύπους καρκίνου, πρωτοπαθείς ή μεταστατικούς όγκους εγκεφάλου, λευχαιμία ή λέμφωμα.

Η ποσότητα και το είδος της πρωτεΐνης. Η Αυξημένη ποσότητα πρωτεΐνης υποδηλώνει λοίμωξη, αιμορραγία ή άλλη πάθηση όπως ορισμένοι τύποι άνοιας.

Τα επίπεδα της γλυκόζης στο ΕΝΥ. Το χαμηλό επίπεδο γλυκόζης είναι ενδεικτικό λοίμωξης, όγκου ή άλλης πάθηση στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Η παρουσία Μικροοργανισμών. Το ΕΝΥ ελέγχεται για βακτήρια, ιούς, μύκητες ή άλλους παθολογικούς μικροοργανισμούς που μπορούν να προκαλέσουν λοίμωξη στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.

 

Αυτός ο ιστότοπος παρέχει γενικές πληροφορίες και καμία πληροφορία δεν προορίζεται ή υπονοείται ότι μπορεί να αντικαταστήσει τις ιατρικές συμβουλές του ιατρού ή να χρησιμοποιηθεί για νομικούς σκοπούς. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον Νευροχειρουργό για οποία πάθηση ή θεραπευτική επιλογή μπορεί ο ίδιος να σας προτείνει.

Δείτε την Πολιτική Ορθής Χρήσης Ιστότοπου.