Υδροκέφαλος Φυσιολογικής Πίεσης

Υδροκέφαλος Φυσιολογικής Πίεσης

Τι είναι ο Υδροκέφαλος Φυσιολογικής Πίεσης;

Ο Υδροκέφαλος Φυσιολογικής Πίεσης είναι η παθολογική συσσώρευση του Εγκεφαλονωτιαίου Υγρού που προκαλεί την διάταση των κοιλιών στον εγκέφαλο. Παρουσιάζει μικρή (διαλείποντα επεισόδια) ή και καθόλου αύξηση της πίεσης του ΕΝΥ. Ο Υδροκέφαλος Φυσιολογικής Πίεσης (στα αγγλικά Normal Pressure Hydrocephalus, NPH) παρουσιάζεται σε ηλικιωμένους ασθενείς.

Εξελίσσεται με αργό ρυθμό και τα συμπτώματα, που μοιάζουν πολύ με τα συμπτώματα της άνοιας, εμφανίζονται μετά από χρόνια.

Σε ποιους ασθενείς παρουσιάζεται;

Παρουσιάζεται σε ασθενείς ηλικίας άνω των 65 ετών, και γιαυτό ονομάζεται Υδροκέφαλος τρίτης ηλικίας. Η συχνότητα της πάθησης αυξάνεται με την ηλικία και υπολογίζεται ότι είναι λιγότερο από 1% σε άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών και έως 3% σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 65 ετών).

Ποιες είναι οι αιτίες για την ανάπτυξη του Υδροκεφάλου Φυσιολογικής Πίεσης;

Ο Υδροκέφαλος Φυσιολογικής Πίεσης οφείλεται σε διάφορες αιτίες όπως είναι:

 • Η λοίμωξη του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα.
 • Η Εγκεφαλική Αιμορραγία στα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (υπαραχνοειδής αιμορραγία, ενδοκοιλιακή αιμορραγία, κτλ.).
 • Η βαριά Κρανιοεγκεφαλική Κάκωση ή ιστορικό χειρουργικών επεμβάσεων στον εγκέφαλο.
 • Διάφορες συστηματικές παθήσεις, επίσης, σχετίζονται με την εμφάνιση του Υδροκεφάλου Φυσιολογικής Πίεσης μετά από χρόνια. Αναφέρονται ο σακχαρώδης διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις ή η αυξημένη χοληστερόλη στο αίμα κτλ.
 • Σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι σαφές το τι προκαλεί τον Υδροκέφαλο.

 

Διαβάστε ακόμα:
Κρανιοεγκεφαλική Κάκωση.

Ποια είναι τα συμπτώματα στον Υδροκέφαλο Φυσιολογικής Πίεσης;

Ο Υδροκέφαλος Φυσιολογικής Πίεσης παρουσιάζει συμπτώματα που αναπτύσσονται με βραδύ ρυθμό και χρειάζονται μήνες ή χρόνια για να γίνουν αντιληπτά. Αποτελούν την xαρακτηριστική τριάδα των συμπτωμάτων (τριάδα Hakim και Adams). Περιλαμβάνουν την άνοια, την διαταραχή στο βάδισμα και την ακράτεια των ούρων:

 • Η διαταραχή της βάδισης και της ισορροπίας. Είναι το συχνότερο από την “κλασσική τριάδα” και εκδηλώνεται με μικρά και ασταθή βήματα. Το περπάτημα είναι αργό και συχνά ο ασθενής μπερδεύεται και πέφτει. Ο ασθενής παρουσιάζει το “μαγνητικό βάδισμα” όπου αδυνατεί να σηκώσει τα πόδια, σαν να είναι “κολλημένα” στο έδαφος. Παρουσιάζει δυσκολία στην συγκράτηση του κορμού σε όρθια θέση και στην περιστροφή γύρω από τον εαυτό του.
 • Η διαταραχή νοητικών λειτουργιών, η άνοια. Εκδηλώνονται με την επιβράδυνση της σκέψης, διαταραχή της μνήμης, αδιαφορία, απάθεια, διαταραχή της προσοχής και της συγκέντρωσης κτλ.
 • Η ακράτεια των ούρων. Παρουσιάζεται συνήθως σε προχωρημένα στάδια της νόσου.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Για την διάγνωση στον Υδροκέφαλο Φυσιολογικής Πίεσης, πρώτα πραγματοποιείται μια πλήρης νευρολογική εξέταση. Ακολούθως διενεργούνται διαγνωστικές εξετάσεις όπως είναι η Αξονική και η Μαγνητική Τομογραφία Εγκεφάλου. Πραγματοποιούνται για να επιβεβαιώσουν την διάγνωση (διάταση των κοιλιών) ή για να αποκλείσουν άλλες παθολογικές καταστάσεις. Στην Μαγνητική Τομογραφία υπάρχει μεγαλύτερη ευκρίνεια και λεπτομέρεια. Επίσης, η Μαγνητική Τομογραφία Μελέτης Ροής ΕΝΥ (flow MRI), συμβάλλει σημαντικά στην διάγνωση του χρόνιου υδροκέφαλου NPH.
Για διαγνωστικούς σκοπούς, επίσης, πραγματοποιείται και η Οσφυονωτιαία Παρακέντηση.

Για ποιο λόγο γίνεται η Οσφυονωτιαία Παρακέντηση στον Υδροκέφαλο Φυσιολογικής Πίεσης;

Η Οσφυονωτιαία Παρακέντηση στον Υδροκέφαλο Φυσιολογικής Πίεσης γίνεται για την επιβεβαίωση της διάγνωσης. Επίσης, γίνεται για να διαπιστωθεί ποια θα είναι η ανταπόκριση στην τοποθέτηση της κοιλιοπεριτοναϊκής παροχέτευσης.

Κατά την Παρακέντηση γίνεται μέτρηση της πίεσης του Εγκεφαλονωτιαίου Υγρού και παροχετεύεται ικανή ποσότητα ΕΝΥ (εκκενωτική οσφυονωτιαία παρακέντηση). Εάν τα συμπτώματα του ασθενούς βελτιωθούν, τότε επιβεβαιώνεται η διάγνωση του Υδροκεφάλου Φυσιολογικής Πίεσης. Εάν τα συμπτώματα του ασθενούς δεν βελτιωθούν, τότε απομακρύνεται ο υδροκέφαλος ως αίτιο των συμπτωμάτων. Σε λίγες περιπτώσεις, σε ασθενείς με υδροκέφαλο, τα συμπτώματα δεν υποχωρούν μετά την εκκενωτική παροχέτευση ΕΝΥ.

Διαβάστε ακόμα:
Οσφυονωτιαία Παρακέντηση.

Ποιες είναι οι επιπλοκές που παρουσιάζονται;

Οι επιπλοκές που παρουσιάζονται στον Υδροκέφαλο Φυσιολογικής Πίεσης είναι:

 • Διαταραχή στο βάδισμα.
 • Άνοια.
 • Απώλεια του ελέγχου της ουροδόχου κύστης.

Ποια είναι η θεραπεία στον Υδροκέφαλο Φυσιολογικής Πίεσης;

Η θεραπεία για τον Υδροκέφαλο Φυσιολογικής Πίεσης (Υδροκέφαλος τρίτης ηλικίας) είναι μόνο χειρουργική. Πραγματοποιείται με την τοποθέτηση κοιλιοπεριτοναϊκής παροχέτευσης (Βαλβίδα Εγκεφάλου), ένα σύστημα παροχέτευσης ΕΝΥ με βαλβιδικό μηχανισμό. Είναι χειρουργική επέμβαση που γίνεται με γενική αναισθησία.

Αρχικά περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός καθετήρα (σωληνάκι σιλικόνης) στις κοιλίες του εγκεφάλου. Παρακάμπτεται έτσι η δυσλειτουργία στην απορρόφηση του ΕΝΥ. Στην συνέχεια, το σωληνάκι συνδέεται με έναν βαλβιδικό μηχανισμό και φέρεται (κάτω από το δέρμα) στην κοιλιά. Έτσι, το ΕΝΥ παροχετεύεται από τις κοιλίες του εγκεφάλου στην περιτοναϊκή κοιλότητα (κοιλιά), απ’ όπου και μπορεί να απορροφηθεί.

Η Κοιλιοπεριτοναϊκή Παροχέτευση (ventriculoperitoneal shunt) όπως αναφέρθηκε, οδηγεί το επιπλέον υγρό στην περιτοναϊκή κοιλότητα. Εναλλακτικές θέσεις είναι ο δεξιός κόλπος της καρδιάς (ventriculoatrial shunt) και η υπεζωκοτική κοιλότητα (ventriculopleural shunt).

Διαβάστε ακόμα:
Βαλβίδα Εγκεφάλου.

Ποιες είναι οι επιπλοκές για την κοιλιοπεριτοναική παροχέτευση στον Υδροκέφαλο της τρίτης ηλικίας;

Η τοποθέτηση της Κοιλιοπεριτοναϊκής Παροχέτευσης (Βαλβίδα Εγκεφάλου) για την θεραπεία του Υδροκέφαλου Φυσιολογικής Πίεσης παρουσιάζει μερικές φορές επιπλοκές. Οι επιπλοκές αυτές παρουσιάζονται άμεσα ή μετά από μήνες (ή και χρόνια) και οι περισσότερες είναι αντιμετωπίσιμες.

Σοβαρές επιπλοκές συμβαίνουν σε ένα μικρό ποσοστό και μπορεί να είναι:

 • Αιμάτωμα Εγκεφάλου (υποσκληρίδιο αιμάτωμα, ενδοεγκεφαλική αιμορραγία).
 • Επιληπτικές κρίσεις.
 • Λοίμωξη (μηνιγγίτιδα), λοίμωξη του καθετήρα, της Βαλβίδας ή της περιτοναϊκής κοιλότητας.
 • Δυσλειτουργία της βαλβίδας (απόφραξη, μετακίνηση, θραύση του συστήματος κτλ.).
 • Υπερπαροχέτευση ή Υποπαροχέτευση της βαλβίδας.

 

Διαβάστε ακόμα:
Yποσκληρίδιο Aιμάτωμα.

Ποια είναι η πρόγνωση και η αποκατάσταση μετά το χειρουργείο για τον Υδροκέφαλο Φυσιολογικής Πίεσης;

Μία μικρή βελτίωση στο περπάτημα μπορεί να φανεί τις πρώτες ημέρες, αλλά αναμένεται μεγαλύτερη βελτίωση τις επόμενες εβδομάδες. Γενικά, η πρόγνωση για την κινητική και νοητική αποκατάσταση στον Υδροκέφαλο Φυσιολογικής Πίεσης, μετά την χειρουργική αντιμετώπιση, είναι αρκετά καλή. Η κλινική βελτίωση εμφανίζεται σταδιακά τις πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Υπάρχουν όμως και λίγες περιπτώσεις στις οποίες ο ασθενής, τελικά, δεν ωφελείται καθόλου ή πολύ λίγο από την Βαλβίδα Εγκεφάλου. Γενικά, το ποσοστό αναπηρίας στους ασθενείς με Υδροκέφαλο Φυσιολογικής Πίεσης είναι σημαντικό. Η Πλειοψηφία, όμως, καταφέρνει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της καθημερινότητας.

 

Αυτός ο ιστότοπος παρέχει γενικές πληροφορίες και καμία πληροφορία δεν προορίζεται ή υπονοείται ότι μπορεί να αντικαταστήσει τις ιατρικές συμβουλές του ιατρού ή να χρησιμοποιηθεί για νομικούς σκοπούς. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον Νευροχειρουργό για οποία πάθηση ή θεραπευτική επιλογή μπορεί ο ίδιος να σας προτείνει.

Δείτε την Πολιτική Ορθής Χρήσης Ιστότοπου.