Ανεύρυσμα Εγκεφάλου

Ανεύρυσμα Εγκεφάλου

 

Εισαγωγή:

Το Ανεύρυσμα Εγκεφάλου είναι η παθολογική διάταση μιας αρτηρίας του εγκεφάλου. Παρουσιάζεται σαν διόγκωση ή προβολή στο τοίχωμα μιας αρτηρίας. Υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να ραγεί (να σπάσει) και να προκληθεί Αυτόματη Υπαραχνοειδής Αιμορραγία. Τα Ανευρύσματα διακρίνονται σε ραγέντα και μη ραγέντα.

Τι είναι το Ανεύρυσμα Εγκεφάλου;

Το Ανεύρυσμα Εγκεφάλου είναι η παθολογική διάταση μιας αρτηρίας του εγκεφάλου. Παρουσιάζεται σαν μια διόγκωση ή προβολή, σαν ένα “μπαλόνι”, στο τοίχωμα μιας αρτηρίας σε σημείο που είναι πιο λεπτό και ασθενές. Υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να ραγεί (να σπάσει) και να προκαλέσει αιμορραγία στον εγκέφαλο (Αιμορραγικό Εγκεφαλικό Επεισόδιο). Η Αυτόματη Υπαραχνοειδής Αιμορραγία που προκαλείται είναι μια επικίνδυνη κατάσταση για την ζωή του ασθενούς.

Σε ποιους ασθενείς εμφανίζεται και πόσο συχνό είναι;

Το Ανεύρυσμα Εγκεφάλου παρουσιάζεται σε όλες τις ηλικίες, κυρίως όμως σε ασθενείς με ηλικία 40 έως 60 ετών και πιο συχνά σε γυναίκες. Η συχνότητα εμφάνισης των ραγέντων ανευρυσμάτων είναι περίπου 8-10 άτομα ανά 100.000 γενικού πληθυσμού, ετησίως.

Που εντοπίζεται;

Τα Εγκεφαλικά Ανευρύσματα εντοπίζονται συνήθως στις διακλαδώσεις των μεγάλων εγκεφαλικών αρτηριών. Στα σημεία αυτά τα αγγεία είναι πιο αδύναμα. Βρίσκονται στον υπαραχνοειδή χώρο και συνήθως στην βάση του εγκεφάλου.

Ποια είναι η αιτία για το Ανεύρυσμα Εγκεφάλου;

Η αιτία για το Ανεύρυσμα Εγκεφάλου είναι η αδυναμία στο τοίχωμα μιας αρτηρίας του εγκεφάλου. Στο σημείο της βλάβης υπάρχει μια συνεχής καταπόνηση από τα παλμικά κύματα του αίματος, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται μια διόγκωση ή προβολή του τοιχώματος, δηλαδή το ανεύρυσμα. Με την πάροδο του χρόνου, το ανεύρυσμα μεγαλώνει σε μέγεθος και σχηματίζει μια σημαντική διάταση, σαν ένα “μπαλόνι” ή ένα “σάκο”.

Ποιοι είναι οι παράγοντες στους οποίους οφείλεται το Ανεύρυσμα Εγκεφάλου;

Οι προδιαθεσικοί παράγοντες στους οποίους οφείλεται το Ανεύρυσμα Εγκεφάλου και αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνισή του είναι:

 • Η αρτηριακή υπέρταση.
 • Το κάπνισμα.
 • Ο αλκοολισμός.
 • Η χρήση ναρκωτικών ουσιών.
 • Η υπερλιπιδαιμία.
 • Οικογενειακό ιστορικό με Ανευρύσματα Εγκεφάλου.
 • Οι λοιμώξεις (μυκωτικά ανευρύσματα).
 • Γονιδιακοί παράγοντες, κληρονομικότητα (σύνδρομο Ehlers-Danlos, σύνδρομο Marfan, πολυκυστική νόσος των νεφρών, συγγενής στένωση της αορτής, κτλ.).

Ποια είναι η ταξινόμηση στα Ανευρύσματα Εγκεφάλου;

Τα Ανευρύσματα Εγκεφάλου διακρίνονται σε ραγέντα και μη ραγέντα, ανάλογα εάν έχουν αιμορραγήσει ή όχι.

Επίσης, τα ανευρύσματα ταξινομούνται με βάση το μέγεθός τους σε:

 • Μικρά. Έχουν διάμετρο μικρότερη από 11 χιλιοστά.
 • Μεγάλα. Παρουσιάζουν διάμετρο 11-25 χιλιοστά.
 • Γιγάντια. Έχουν διάμετρο μεγαλύτερη από 25 χιλιοστά.

Το μεγαλύτερο σε μέγεθος ανεύρυσμα παρουσιάζει μεγαλύτερη πιθανότητα να ραγεί στο μέλλον.

Πως γίνεται η διάγνωση στο Ανεύρυσμα Εγκεφάλου;

Η διάγνωση για το Εγκεφαλικό Ανεύρυσμα γίνεται με την απεικόνιση του εγκεφάλου. Σε μερικές περιπτώσεις διενεργείται Οσφυονωτιαία Παρακέντηση.

Η Αξονική Τομογραφία Εγκεφάλου χρησιμοποιείται πολύ συχνά σαν εξέταση στο Ανεύρυσμα Εγκεφάλου. Αναδεικνύει την έκταση της Υπαραχνοειδούς Αιμορραγίας και τις διάφορες επιπλοκές (Αιμάτωμα, Υδροκέφαλος, Αγγειόσπασμος, κτλ.). Η Αξονική Αγγειογραφία (CTA) μπορεί να επιβεβαιώσει την ύπαρξη του ανευρύσματος. Η Μαγνητική Τομογραφία Εγκεφάλου (MRI και MRA) γίνεται σε τακτική βάση.

Η Ψηφιακή Αγγειογραφία Εγκεφάλου (Digital Subtraction Angiography, DSA) είναι η πιο ευαίσθητη και ειδική εξέταση για την διάγνωση του Ανευρύσματος Εγκεφάλου. Είναι μια επεμβατική ιατρική πράξη (μοιάζει με την στεφανιαιογραφία) και γίνεται στον Αγγειογράφο σε εξειδικευμένα κέντρα. Έχει υψηλή διαγνωστική ακρίβεια και διενεργείται όταν υπάρχει μεγάλη υποψία για Ανεύρυσμα Εγκεφαλικής Αρτηρίας.

Η Οσφυονωτιαία Παρακέντηση με την λήψη Εγκεφαλονωτιαίου Υγρού, επιβεβαιώνει την διάγνωση της υπαραχνοειδούς αιμορραγίας αλλά, δεν παρέχει πληροφορίες για το ανεύρυσμα.

Διαβάστε περισσότερα:
Οσφυονωτιαία Παρακέντηση.

Ποια είναι τα συμπτώματα στο ραγέν Ανεύρυσμα Εγκεφάλου;

Σε ασθενείς με ραγέν Ανεύρυσμα Εγκεφάλου, το πιο συχνό από τα συμπτώματα είναι ο Πονοκέφαλος (κεφαλαλγία). Είναι ξαφνικός, πρωτόγνωρος και πολύ έντονος. Περιγράφεται από τον ασθενή σαν “χτύπημα από σφυρί” ή “ο χειρότερος πονοκέφαλος που είχε ποτέ”. Εντοπίζεται στο πίσω μέρος, στο κεφάλι και στον αυχένα.

Άλλα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι:

 • Ναυτία, έμετος.
 • Αυχεναλγία και αυχενική δυσκαμψία.
 • Βυθιότητα, απώλεια της συνείδησης, κώμα.
 • Θολή ή διπλή όραση, ευαισθησία στο φως και στον θόρυβο.
 • Αδυναμία στο χέρι ή και στο πόδι.
 • Επιληπτική κρίση.
 • Βλεφαρόπτωση.
 • Σύγχυση.

Ποια είναι τα συμπτώματα που παρουσιάζονται στο μη ραγέν Ανεύρυσμα Εγκεφάλου;

Το μη ραγέν Ανεύρυσμα Εγκεφάλου παρουσιάζει συμπτώματα όταν μεγαλώνει σε μέγεθος και αρχίζει να πιέζει τις Εγκεφαλικές Συζυγίες (τα νεύρα) και τον εγκέφαλο. Παρουσιάζονται συμπτώματα όπως είναι:

 • Πονοκέφαλος που είναι το πιο συχνό σύμπτωμα.
 • Άλγος οφθαλμών.
 • Διαστολή της κόρης του ματιού.
 • Διαταραχές της όρασης όπως διπλωπία (διπλή όραση) ή θάμβος οράσεως.
 • Μούδιασμα στο κεφάλι ή στο πρόσωπο.
 • Επιληπτικές κρίσεις κτλ.

Είναι πρώιμα συμπτώματα που μπορούν να αποκαλύψουν το ανεύρυσμα εγκεφάλου πριν από την ρήξη.

Ποιες είναι οι επιπλοκές στο ραγέν Ανεύρυσμα Εγκεφάλου;

Το Ανεύρυσμα Εγκεφάλου παρουσιάζει σοβαρές επιπλοκές όταν υποστεί ρήξη. Οι διάφορες επιπλοκές και παρενέργειες στα Ανευρύσματα Εγκεφάλου είναι:

 • Ο Αγγειόσπασμος.
 • Ο Υδροκέφαλος.
 • Το Εγκεφαλικό Αιμάτωμα (υποσκληρίδιο, ενδοεγκεφαλικό, κτλ.).
 • Η Επαναιμορραγία.
 • Το Κώμα.
 • Οι Επιληπτικές Κρίσεις.
 • Το Εγκεφαλικό Οίδημα. Η ποσότητα του αίματος που συσσωρεύεται έχει σαν αποτέλεσμα ο εγκεφαλικός φλοιός να ερεθίζεται και ο εγκέφαλος να διογκώνεται.

Ποια είναι η θεραπεία για το ραγέν Ανεύρυσμα Εγκεφάλου;

Το ραγέν Ανεύρυσμα Εγκεφάλου είναι επείγουσα κατάσταση και χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση με νοσηλεία, φαρμακευτική αγωγή και ενδαγγειακή ή χειρουργική επέμβαση.

Η Φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται περιλαμβάνει:

 • Αναλγητικά.
 • Νιμοδιπίνη (αναστολέας διαύλων ασβεστίου).
 • Αγωγή για την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
 • Αντιεπιληπτική αγωγή (δεν είναι πάντα απαραίτητη).

Η χειρουργική επέμβαση “Clippingγια την αντιμετώπιση στο Ανεύρυσμα Εγκεφάλου.

Η χειρουργική αντιμετώπιση στο Ανεύρυσμα Εγκεφάλου είναι μια ιδιαίτερα απαιτητική χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία.

Στο χειρουργείο αφαιρείται προσωρινά ένα κομμάτι του κρανίου (Κρανιοτομία) και με την χρήση του χειρουργικού μικροσκοπίου ανευρίσκεται το ανεύρυσμα. Παρασκευάζονται, δηλαδή διαχωρίζονται, ο αυχένας και ο σάκος του ανευρύσματος από τις νευρικές δομές που το περιβάλλουν. Στην συνέχεια τοποθετείται μεταλλικό clip (“αγκτήρας”) κατά μήκος του αυχένα του ανευρύσματος (“clipping”). Το μεταλλικό clip παραμένει μόνιμα εντός του κρανίου μετά το χειρουργείο. Με αυτόν τον τρόπο διακόπτεται οριστικά η ροή του αίματος μέσα στο ανεύρυσμα και το ανεύρυσμα ασφαλίζεται και αποκλείεται από την κυκλοφορία.

Διαβάστε περισσότερα:
Κρανιοτομία.

Η ενδαγγειακή επέμβαση στο ραγέν Ανεύρυσμα Εγκεφάλου.

Η ενδαγγειακή επέμβαση στο Ανεύρυσμα Εγκεφάλου είναι σύγχρονη επεμβατική τεχνική για πολλούς τύπους ανευρυσμάτων. Έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες δεκαετίες και συνεχίζει να εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια. Οι τεχνικές που εφαρμόζονται είναι ο εμβολισμός του ανευρύσματος και η εκτροπή της αιματικής ροής.

Ο εμβολισμός “coiling” για το ραγέν Ανεύρυσμα Εγκεφάλου.

Ο ενδαγγειακός εμβολισμός για το Ανεύρυσμα Εγκεφάλου (“coiling”) είναι λιγότερο τραυματική επέμβαση συγκριτικά με την χειρουργική. Πραγματοποιείται στον Αγγειογράφο με γενική αναισθησία. Ο εμβολισμός του ανευρύσματος γίνεται με την εισαγωγή ενός συστήματος με ειδικούς λεπτούς καθετήρες σε μία μεγάλη αρτηρία, συνήθως στην μηριαία αρτηρία του ποδιού. Με συνεχή ακτινοσκόπηση από τον ψηφιακό αγγειογράφο, ο καθετήρας προωθείται μέχρι τον εγκέφαλο, την έσω καρωτίδα αρτηρία ή την σπονδυλική αρτηρία και τελικά μέσα στο ανεύρυσμα. Τοποθετούνται αρκετά σπειράματα από πλατίνα ή coils (μικρά μεταλλικά ελάσματα, μικροσύρματα), μέχρι να διακοπεί η κυκλοφορία του αίματος μέσα στο ανεύρυσμα. Με αυτόν τον τρόπο ο εμβολισμός ασφαλίζει και αποκλείει το Ανεύρυσμα Εγκεφάλου από την κυκλοφορία του αίματος.

Ποια είναι η θεραπεία για το μη ραγέν Ανεύρυσμα Εγκεφάλου;

Η θεραπεία για το μη ραγέν Ανεύρυσμα Εγκεφάλου περιλαμβάνει την χειρουργική αντιμετώπιση “clipping” και τον ενδαγγειακό αποκλεισμό “coiling”. Περιλαμβάνει όμως και την παρακολούθηση, αλλά και μια νεότερη ενδαγγειακή μέθοδο αντιμετώπισης, την εκτροπή ροής”.

Η Παρακολούθηση.

Τα μικρά ανευρύσματα που δεν έχουν ραγεί και δεν προκαλούν συμπτώματα, δεν χρειάζονται άμεσα θεραπεία. Θα πρέπει όμως ο ασθενής να μην έχει άλλους παράγοντες κινδύνου και να παρακολουθείται με τακτικά ραντεβού. Δεν είναι εύκολη απόφαση και λαμβάνεται μετά από σωστή ενημέρωση του ασθενούς για τους κινδύνους που ενέχει.

Η Εκτροπή Ροής (flow diversion).

Η Παράκαμψη ή Εκτροπή Ροής είναι νεότερη ενδαγγειακή τεχνική για την αντιμετώπιση στο Ανεύρυσμα Εγκεφάλου. Χρησιμοποιείται κυρίως στην αντιμετώπιση των μη ραγέντων ανευρυσμάτων και, σε μερικές περιπτώσεις, σε περίπλοκα ραγέντα ανευρύσματα.

Γίνεται υπό γενική αναισθησία στον Αγγειογράφο και με την εισαγωγή ειδικού λεπτού καθετήρα, συνήθως στην μηριαία αρτηρία του ποδιού. Ο καθετήρας προωθείται μέχρι τα μεγάλα ενδοκρανιακά αγγεία, στο σημείο που βρίσκεται το ανεύρυσμα, χωρίς όμως να εισέλθει σε αυτό. Σε αυτό το σημείο αποδεσμεύεται από τον μικροκαθετήρα ο “εκτροπέας ροής(flow diverter). Ο εκτροπέας ροής είναι ένα “stentνέας γενιάς που τοποθετείται στον αυλό της μητρικής αρτηρίας. Αναδιαμορφώνει τον αυλό της αρτηρίας (remodeling) και επικαλύπτει τον αυχένα του ανευρύσματος. Η ροή του αίματος κατευθύνεται μακριά και μειώνεται σταδιακά η κυκλοφορία και η πίεση του αίματος μέσα στο ανεύρυσμα. Η διαδικασία του αποκλεισμού του ανευρύσματος ολοκληρώνεται μετά από 6 εβδομάδες έως 6 μήνες.

Ποια είναι η πρόγνωση και το ποσοστό επιβίωσης για το ραγέν Ανεύρυσμα Εγκεφάλου;

Στο ραγέν Ανεύρυσμα Εγκεφάλου η πρόγνωση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες που καθορίζουν την τελική έκβαση (ηλικία γενική κατάσταση της υγεία, θέση του ανευρύσματος, έκταση αιμορραγίας κτλ.).

Το ποσοστό επιβίωσης στο ραγέν Ανεύρυσμα Εγκεφάλου είναι χαμηλό. Το 25% των ασθενών, δηλαδή ο ένας στους τέσσερις, δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν την πρώτη μέρα. Ένα 25% των ασθενών θα παρουσιάσουν επιπλοκές και θα καταλήξουν τις επόμενες μέρες, μέχρι το πρώτο εξάμηνο. Για τους υπόλοιπους ασθενείς, η έκβαση κυμαίνεται από πολύ καλή, με ελάχιστες ή καθόλου νευρολογικές επιπτώσεις, έως σημαντική αναπηρία.

Ποια είναι η πρόγνωση για το μη ραγέν Ανεύρυσμα Εγκεφάλου;

Για τους ασθενείς με μη ραγέν Ανεύρυσμα Εγκεφάλου η πρόγνωση είναι καλύτερη. Το μικρό μη ραγέν ανεύρυσμα εγκεφάλου μπορεί να παραμείνει άθικτο καθόλη τη διάρκεια της ζωής του ασθενούς. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος της ρήξης που είναι περίπου 1% ανά έτος για τα μικρά ανευρύσματα και πολύ μεγαλύτερη για τα «γιγάντια» (με διάμετρο μεγαλύτερη από 25mm).

Η φυσικοθεραπεία και η αποκατάσταση των ασθενών με Ανεύρυσμα Εγκεφάλου.

Από τους ασθενείς που επιβιώνουν από την ρήξη Ανευρύσματος Εγκεφάλου, ένα μεγάλο ποσοστό παρουσιάζει σημαντική αναπηρία που επηρεάζει την μετέπειτα ζωή τους. Οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει να ακολουθήσουν ένα εντατικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας. Ξεκινάει αμέσως μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση της υγείας του ασθενούς. Αρχικά εφαρμόζονται η ενεργοπαθητική κινητοποίηση και η αναπνευστική φυσικοθεραπεία. Ανάλογα με τις ενδείξεις εφαρμόζονται λογοθεραπεία, ψυχολογική υποστήριξη και εξειδικευμένες ασκήσεις όπως είναι οι ασκήσεις κίνησης, ισορροπίας, ενδυνάμωσης, κτλ. Η ανάρρωση και η αποκατάσταση των ασθενών μπορεί να διαρκέσει και μήνες μετά την ρήξη.

 

Αυτός ο ιστότοπος παρέχει γενικές πληροφορίες και καμία πληροφορία δεν προορίζεται ή υπονοείται ότι μπορεί να αντικαταστήσει τις ιατρικές συμβουλές του ιατρού ή να χρησιμοποιηθεί για νομικούς σκοπούς. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον Νευροχειρουργό για οποία πάθηση ή θεραπευτική επιλογή μπορεί ο ίδιος να σας προτείνει.

Δείτε την Πολιτική Ορθής Χρήσης Ιστότοπου.