Aκουστικό Nευρίνωμα

Aκουστικό Nευρίνωμα

 

Εισαγωγή:

Το Aκουστικό Nευρίνωμα ή Αιθουσαίο Σβάννωμα είναι ένας καλοήθης πρωτοπαθής Όγκος Εγκεφάλου. Αναπτύσσεται στο έσω αυτί (έσω ους) και συχνά επηρεάζει την ακοή και την ισορροπία. Συνήθως παρουσιάζεται σε ενήλικες 40 έως 50 ετών και λίγο πιο συχνά στις γυναίκες. Στα αγγλικά ονομάζεται Acoustic Neuroma (Ακουστικό Νευρίνωμα) ή Vestibular Schwannoma (Αιθουσαίο Σβάννωμα).

Τι είναι το Aκουστικό Nευρίνωμα ή Αιθουσαίο Σβάννωμα;

Το Aκουστικό Nευρίνωμα είναι ένας καλοήθης πρωτοπαθής Όγκος Εγκεφάλου. Αναπτύσσεται στο έσω αυτί (έσω ους) και συχνά επηρεάζει την ακοή και την ισορροπία.

Διαβάστε ακόμα:
Όγκος Εγκεφάλου.

Σε ποιους ασθενείς εμφανίζεται;

Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Συνήθως παρουσιάζεται σε ενήλικες 40 έως 50 ετών. Η συχνότητα εμφάνισης υπολογίζεται ότι είναι ένα άτομο ανά 100.000 γενικού πληθυσμού κάθε χρόνο. Εμφανίζεται λίγο πιο συχνά στις γυναίκες. Στα παιδιά παρουσιάζεται πολύ σπάνια, όταν συνδέεται με την Νευροϊνωμάτωση Τύπου 2.

Από που προέρχεται το Aκουστικό Nευρίνωμα;

Το Aκουστικό Nευρίνωμα είναι όγκος που προέρχεται από τα κύτταρα Schwann στο Ακουστικό Νεύρο. Τα κύτταρα Schwann φυσιολογικά περιβάλλουν τα νεύρα του Περιφερικού Νευρικού Συστήματος. Σχηματίζουν ένα μονωτικό στρώμα που προστατεύει και υποστηρίζει τις νευρικές ίνες των νεύρων. Ανάμεσα στα νεύρα αυτά είναι η όγδοη εγκεφαλική συζυγία (όγδοο κρανιακό νεύρο) που ονομάζεται Ακουστικό Νεύρο.

Αποτελείται από δύο κλάδους, το Κοχλιακό και το Αιθουσαίο Νεύρο. Μεταφέρουν τις πληροφορίες για τις αισθήσεις της ακοής και της ισορροπίας από το αυτί στον εγκέφαλο.

Που εντοπίζεται;

Τα Nευρινώματα μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε νεύρο του σώματος (κρανιακό ή περιφερικό νεύρο). Στον εγκέφαλο εμφανίζονται κυρίως κατά μήκος των κλάδων του Ακουστικού Νεύρου, στον έσω ακουστικό πόρο. Εκεί, το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα μεταβαίνει στο Περιφερικό Νευρικό Σύστημα. Είναι το όριο μεταξύ των Νευρογλοιακών Κυττάρων και των κυττάρων Schwann (ζώνη Redlich-Obersteiner). Γιαυτό και το νευρίνωμα στην θέση αυτή ονομάζεται Aκουστικό Nευρίνωμα ή Αιθουσαίο Σβάννωμα.

Ποια είναι τα αίτια για την εμφάνιση του Ακουστικού Νευρινώματος;

Η αιτία για την ανάπτυξη του Aκουστικού Nευρινώματος είναι τυχαία (χωρίς λόγο) και δεν έχει βρεθεί σε τι μπορεί να οφείλεται.

Μια πιθανή αιτία που αναφέρεται για το Aκουστικό Nευρίνωμα ή Αιθουσαίο Σβάννωμα είναι η έκθεση σε ακτινοβολία (για θεραπευτικούς σκοπούς). Σε αυτούς τους ασθενείς, μετά από πολλά χρόνια, μπορεί να εμφανιστεί το Ακουστικό Νευρίνωμα. Μελετάται ακόμα η επίδραση της παρατεταμένης έκθεσης σε δυνατούς θορύβους, όπως συμβαίνει σε διάφορα επαγγέλματα. Επίσης, μελετάται η επίδραση της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων σαν αιτία της ανάπτυξης των Όγκων του Εγκεφάλου γενικότερα. Καμία από αυτές θεωρίες δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά.

Το Aκουστικό Nευρίνωμα παρουσιάζεται με μεγαλύτερη συχνότητα σε μια σπάνια γενετική διαταραχή που είναι γνωστή ως Νευροϊνωμάτωση Τύπου II (NF2). Τα άτομα με αυτή την διαταραχή παρουσιάζουν κληρονομικότητα και εμφανίζουν αμφοτερόπλευρα Ακουστικά Νευρινώματα (και στα δύο αυτιά).

Πως γίνεται η διάγνωση στο Aκουστικό Nευρίνωμα;

Η διάγνωση γίνεται με την απεικόνιση του εγκεφάλου και τον έλεγχο της ακοής. Χρησιμοποιείται η Μαγνητική Τομογραφία Εγκεφάλου με χορήγηση σκιαγραφικού μέσου και λιγότερο η Αξονική Τομογραφία Εγκεφάλου. Η Μαγνητική Τομογραφία παρέχει λεπτομερή εικόνα του Nευρινώματος με σημαντικές πληροφορίες για την διάγνωση.

Ο έλεγχος της ακοής (ακοόγραμμα) από έναν ΩΡΛ είναι απαραίτητος στην διάγνωση. Ελέγχονται οι ήχοι διαφόρων συχνοτήτων σε κάθε αυτί ξεχωριστά. Πολλές φορές η διαταραχή στην ακουστική ευκρίνεια είναι το πρώτο σύμπτωμα.

Ποιες επιπλοκές μπορούν να εμφανιστούν στο Ακουστικό Νευρίνωμα;

Το Ακουστικό Νευρίνωμα ή Αιθουσαίο Σβάννωμα μπορεί να προκαλέσει διάφορες επιπλοκές (μερικές φορές και μόνιμες), όπως είναι:

  • Έκπτωση της ακοής, Κώφωση.
  • Πάρεση του Προσωπικού Νεύρου με πτώση της γωνίας του στόματος.
  • Βουητό.
  • Αστάθεια, Διαταραχή της ισορροπίας.
  • Μούδιασμα, υπαισθησία και πόνος στο μισό του προσώπου.
  • Υδροκέφαλος. Είναι η διαταραχή στην φυσιολογική κυκλοφορία του Εγκεφαλονωτιαίου Υγρού. Όταν ο όγκος λάβει μεγάλες διαστάσεις, πιέζει το στέλεχος του εγκεφάλου και αποφράσσει την οδό της κυκλοφορίας του υγρού. Έτσι, παρουσιάζεται συσσώρευση του υγρού στον εγκέφαλο (Υδροκέφαλος) και αυξάνεται η ενδοκράνια πίεση.

Τι συμπτώματα προκαλεί το Ακουστικό Νευρίνωμα;

Το Ακουστικό Νευρίνωμα ή Αιθουσαίο Σβάννωμα προκαλεί συμπτώματα που σχετίζονται με το μέγεθος του όγκου. Η σταδιακή ανάπτυξη του όγκου ασκεί πίεση στα εγκεφαλικά νεύρα. Πρώτα επηρεάζονται συνήθως το κοχλιακό (για την ακοή) και το αιθουσαίο νεύρο (για την ισορροπία). Στην συνέχεια προσβάλλονται το προσωπικό και το τρίδυμο νεύρο. Αυτά νευρώνουν τους μύες και την αισθητικότητα του προσώπου. Όταν αποκτήσει μεγαλύτερο μέγεθος, ασκεί πίεση στον ίδιο τον εγκέφαλο και παρουσιάζονται περισσότερα προβλήματα. Τα συμπτώματα πολύ συχνά δεν παρουσιάζονται άμεσα και μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να γίνουν αντιληπτά.

Το Ακουστικό Νευρίνωμα παρουσιάζει:

  • Έκπτωση της ακοής μέχρι και Κώφωση. Επιδεινώνεται σταδιακά με τον χρόνο (σε μήνες ή χρόνια) ή εμφανίζονται αιφνίδια (σπάνια).
  • Βουητό.
  • Ζάλη, (ίλιγγος).
  • Αστάθεια, Διαταραχή της ισορροπίας.
  • Μούδιασμα, υπαισθησία, πόνος και αδυναμία στο μισό του προσώπου. Παρουσιάζονται από την πίεση που ασκείται από τον όγκο στο Προσωπικό και στο Τρίδυμο Νεύρο.
  • Σπάνια, όταν το ακουστικό νεύρωμα αποκτήσει μεγάλο μέγεθος, μπορεί να γίνει απειλητικό για τη ζωή. Αυτό συμβαίνει είτε επειδή παρουσιάζεται Αποφρακτικός Υδροκέφαλος, είτε επειδή πιέζεται το εγκεφαλικό στέλεχος.

Από ποιους παράγοντες εξαρτάται η θεραπεία για το Aκουστικό Nευρίνωμα;

Στο Ακουστικό Νευρίνωμα ή Αιθουσαίο Σβάννωμα, η θεραπεία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την έγκαιρη διάγνωση. Επίσης, εξαρτάται από την γενική κατάσταση της υγείας, το μέγεθος του όγκου, τα συμπτώματα και τις προτιμήσεις του ασθενούς. Εξατομικεύεται σε κάθε ασθενή, ο οποίος ενημερώνεται με λεπτομέρεια για τις επιλογές που έχει. Η θεραπεία στο Ακουστικό Νευρίνωμα ή Αιθουσαίο Σβάννωμα περιλαμβάνει την Παρακολούθηση, την Χειρουργική Επέμβαση και την Ακτινοθεραπεία.

Η Παρακολούθηση.

Η παρακολούθηση στο Ακουστικό Νευρίνωμα συστήνεται όταν ο όγκος έχει μικρές διαστάσεις και δεν προκαλεί συμπτώματα. Επίσης συστήνεται σε ηλικιωμένους, σε ασθενείς με σοβαρά ιατρικά προβλήματα ή ακόμα και σε ασθενείς που αρνούνται χειρουργικής θεραπείας. Αποτελεί μια απόφαση που μπορεί να ακολουθήσει ο ασθενής. Βασίζεται στο γεγονός ότι είναι καλοήθης όγκος και εξελίσσεται αργά με τα χρόνια.

Γίνεται με την Μαγνητική Τομογραφία Εγκεφάλου και με τον έλεγχο της ακοής. Οι εξετάσεις διενεργούνται σε τακτικά χρονικά διαστήματα (συνήθως ανά 6-12 μήνες).

Η Χειρουργική Επέμβαση για το Ακουστικό Νευρίνωμα ή Αιθουσαίο Σβάννωμα.

Η πιο αποτελεσματική θεραπεία στο Ακουστικό Νευρίνωμα ή Αιθουσαίο Σβάννωμα, είναι η Χειρουργική Επέμβαση. Το Χειρουργείο έχει σαν σκοπό την ολική αφαίρεση του όγκου με διατήρηση της λειτουργίας του ακουστικού και του προσωπικού νεύρου. Η διατήρηση της ακοής μετεγχειρητικά εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Οι σημαντικότεροι παράγοντες είναι ο βαθμός της έκπτωσης της ακοής πριν το χειρουργείο, το μέγεθος και η θέση του όγκου. Όταν είναι μικρός ο όγκος σε μέγεθος, η έκπτωση της ακοής διατηρείται στον βαθμό που υπήρχε προεγχειρητικά σε αρκετές περιπτώσεις. Συνήθως δεν βελτιώνεται μετά το χειρουργείο. Τα υπόλοιπα συμπτώματα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα βελτίωσης.

Μερικές φορές όμως είναι δυσχερής η πλήρης χειρουργική αφαίρεση του όγκου με ασφάλεια, ειδικά όταν είναι μεγάλος σε μέγεθος. Γενικά, όσο μεγαλύτερος είναι σε μέγεθος ο όγκος, τόσο πιθανότερο είναι να παρουσιαστούν προβλήματα μετά το χειρουργείο.

Ποιες είναι οι επεμβάσεις για την αφαίρεση του Ακουστικού Νευρινώματος;

Το είδος της επέμβασης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι το μέγεθος και τη θέση του όγκου, τα συμπτώματα που παρουσιάζει, την γενική κατάσταση της υγείας και την προτίμηση του ασθενούς.

Το χειρουργείο γίνεται υπό γενική αναισθησία με τεχνικές μικροχειρουργικής:

Η Οπισθοσιγμοειδική Κρανιοτομία.

Είναι η συνήθης επέμβαση και χρησιμοποιείται για την αφαίρεση των Ακουστικών Νευρινωμάτων αλλά και σε άλλους όγκους και παθήσεις της περιοχής. Είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική, κατά την οποία διενεργείται μία μικρή τομή πίσω από το αυτί. Ακολουθεί η Κρανιοτομία, όπου πραγματοποιείται μια μικρή οπή στο κρανίο και μέσα από αυτήν ο χειρουργός αφαιρεί τον όγκο.

Η προσπέλαση αυτή συχνά προτείνεται σε ασθενείς με μεγαλύτερο σε μέγεθος Ακουστικό Νευρίνωμα. Προσφέρει καλύτερη εικόνα της περιοχής του όγκου και αναγνωρίζονται πιο εύκολα τα νεύρα που αναφέρθηκαν. Προτείνεται επίσης σε ασθενείς με μικρότερο όγκο, οι οποίοι όμως διατηρούν σε κάποιο βαθμό την ακοή τους. Έχει μικρότερο κίνδυνο κώφωσης μετεγχειρητικά, επειδή διατηρούνται οι δομές του εσωτερικού αυτιού.

Η Διαλαβυρινθινή Κρανιοτομία.

Η επέμβαση αυτή προτείνεται σε ασθενείς που παρουσιάζουν απώλεια της ακοής. Η Κρανιομία γίνεται πίσω από το αυτί και η επέμβαση συνεχίζεται μέσα από τις δομές στο εσωτερικό αυτί. Επιτρέπει την αφαίρεση του όγκου με μεγαλύτερη ασφάλεια για το Προσωπικό Νεύρο (facial nerve). Δεν επιτρέπει όμως την διατήρηση της ακοής.

Η Υποκροταφική Κρανιοτομία.

Προτείνεται σε ασθενείς που παρουσιάζουν μικρότερο σε μέγεθος Ακουστικό Νευρίνωμα, χωρίς όμως διαταραχή της ακοής. Δεν συστήνεται σε μεγαλύτερου μεγέθους όγκους και υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα για πάρεση του προσωπικού νεύρου μετά την επέμβαση.

Η Ακτινοθεραπεία στο Ακουστικό Νευρίνωμα.

Η ακτινοβολία χορηγεί μεγάλη ποσότητα ενέργειας στα καρκινικά κύτταρα με αποτέλεσμα να καταστρέφει το γενετικό τους υλικό. Με αυτόν τον τρόπο σταματάει ή επιβραδύνεται η ανάπτυξη και ο πολλαπλασιασμός των καρκινικών κυττάρων.

Χρησιμοποιούνται διάφοροι τύποι ακτινοθεραπείας όπως είναι η Στερεοτακτική Aκτινοχειρουργική (SRS) και η Στερεοτακτική Κλασματική Ακτινοθεραπεία. Μεγάλη σημασία έχει η διατήρηση της ακοής και της λειτουργίας του προσωπικού νεύρου μετά την θεραπεία.

 

Αυτός ο ιστότοπος παρέχει γενικές πληροφορίες και καμία πληροφορία δεν προορίζεται ή υπονοείται ότι μπορεί να αντικαταστήσει τις ιατρικές συμβουλές του ιατρού ή να χρησιμοποιηθεί για νομικούς σκοπούς. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον Νευροχειρουργό για οποία πάθηση ή θεραπευτική επιλογή μπορεί ο ίδιος να σας προτείνει.

Δείτε την Πολιτική Ορθής Χρήσης Ιστότοπου.