Οσφυαλγία.
Εισαγωγή:
Η Οσφυαλγία είναι ο πόνος στην μέση που προκαλείται από διάφορες αιτίες. Η λέξη Οσφυαλγία σχηματίζεται από τις λέξεις οσφύ, που σημαίνει μέση και άλγος που σημαίνει πόνος. Η Ισχιαλγία είναι ο πόνος στο πόδι. Όταν εμφανίζονται μαζί Oσφυαλγία και Iσχιαλγία, ονομάζεται Οσφυοϊσχιαλγία. Διακρίνεται σε Οξεία Οσφυαλγία και Χρόνια Οσφυαλγία.
Τι είναι η Οσφυαλγία;
H Οσφυαλγία είναι ο πόνος στην μέση (στα αγγλικά: low back pain). Είναι πολύ συχνή και υπολογίζεται ότι το 75-85% των ανθρώπων βιώνουν κάποια στιγμή ένα επεισόδιο. Ανάλογα με το πως εμφανίζονται τα συμπτώματα (έντονα, επίμονα, κτλ.) ο ασθενής με Οσφυαλγία περνάει τον περισσότερο χρόνο περιορίζοντας τις δραστηριότητές του. Είναι ένας από τους συχνότερους λόγους επίσκεψης στον ιατρό. Στο 90% των περιπτώσεων είναι παροδική και βελτιώνεται χωρίς χειρουργική επέμβαση.
Ποια είναι η ταξινόμηση της Οσφυαλγίας;
Η Οσφυαλγία ανάλογα με την διάρκεια, διακρίνεται σε Οξεία Οσφυαλγία, Υποξεία, και Χρόνια Οσφυαλγία.
Οξεία Οσφυαλγία.
H Οξεία Οσφυαλγία είναι ο οξύς πόνος στην μέση που διαρκεί λίγες ημέρες έως και 4 εβδομάδες. Συνήθως αυτός ο πόνος περνάει με ξεκούραση, προσοχή στην καθημερινή δραστηριότητα και μερικές φορές με φαρμακευτική αγωγή.
Υποξεία Οσφυαλγία.
Η υποξεία διαρκεί 4 έως 12 εβδομάδες.
Χρόνια Οσφυαλγία.
Η Χρόνια Οσφυαλγία είναι ο πόνος στην μέση που διαρκεί περισσότερο από 12 εβδομάδες. Συνήθως οφείλεται στην εκφυλιστική νόσο (σπονδυλική στένωση, σπονδυλοαρθροπάθεια κτλ.) και παρουσιάζει επαναλαμβανόμενα επεισόδια. Μπορεί όμως να είναι συνέχεια της οξείας οσφυαλγίας που δεν υφέθηκε.
Ποιες είναι οι αιτίες στην Οσφυαλγία;
Η Οσφυαλγία είναι ένα πολύ συχνό σύμπτωμα και μπορεί να προκληθεί σε διάφορες καταστάσεις, όπως είναι οι τραυματισμοί, τα μηχανικά ή ανατομικά προβλήματα, οι φλεγμονώδεις καταστάσεις της σπονδυλικής στήλης, καθώς και άλλες συστηματικές παθήσεις.
Πολύ συχνά αναφέρεται από τον ασθενή ότι ο πόνος στην μέση εμφανίστηκε ξαφνικά, μετά από κάποια απότομη κίνηση, άρση βάρους, κόπωση, καταπόνηση της Σπονδυλικής Στήλης, κτλ. Αυτός ο πόνος χαρακτηρίζεται ως Οξεία Οσφυαλγία. Συχνά είναι αποτέλεσμα του μυϊκού σπασμού και της παθολογικής λειτουργίας των μυών και των μαλακών ιστών της οσφυϊκής μοίρας.
Στις συχνότερες αιτίες που προκαλούν Οσφυαλγία περιλαμβάνονται:
- Οι τραυματικές κακώσεις. Οι διάφορες κακώσεις την οσφυϊκής μοίρας προκαλούν την θλάση και την καταπόνηση των μυών και των τενόντων της μέσης. Είναι οι πιο συχνές αιτίες της οσφυαλγίας και μπορούν να παρουσιαστούν μετά απο έναν τραυματισμό, όταν σηκώνουμε ένα πολύ βαρύ αντικείμενο, σε μία απότομη κίνηση, κτλ.
- Τα Κατάγματα της Σπονδυλικής Στήλης. Τα τραυματικά κατάγματα της σπονδυλικής στήλης μπορούν να παρουσιαστούν σε διάφορα ατυχήματα, όπως τροχαίο ατύχημα ή πτώση απο ύψος. Η οστεοπόρωση, που παρουσιάζεται κυρίως σε ηλικιωμένους ασθενείς, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για τα κατάγματα σε βαθμό που μπορούν να παρουσιαστούν και χωρίς κάποια κάκωση (αυτόματα οστεοπορωτικά κατάγματα).
- Η Οσφυϊκή Δισκοκήλη. Συνήθως δημιουργείται λόγω της φυσιολογικής φθοράς του μεσοσπονδυλίου δίσκου. Όταν η κήλη του δίσκου πιέζει μια νευρική ρίζα, προκαλεί πόνο που αντανακλά στο πόδι και τότε ονομάζεται ισχιαλγία. Συχνά η ισχιαλγία επεκτείνεται μέχρι και τα δάκτυλα και μερικές φορές συνυπάρχει μούδιασμα, αδυναμία ή και παράλυση στο πόδι.
- Η Οσφυϊκή Στένωση. Παρουσιάζεται μείωση του εύρους του σπονδυλικού σωλήνα με αποτέλεσμα την συμπίεση των οσφυϊκών νεύρων. Προκαλεί έντονο πόνο στη μέση και συνήθως είναι αποτέλεσμα της φυσιολογικής φθοράς και της γήρανσης.
- Η Σπονδυλολίσθηση. Είναι η παθολογική κατάσταση της Σπονδυλικής Στήλης στην οποία παρουσιάζεται μετατόπιση (ολίσθηση) ενός σπονδύλου πάνω στον υποκείμενο σπόνδυλο. Παρουσιάζεται συχνότερα στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.
- Η Σκολίωση, η κύφωση και η λόρδωση.
Διάφορα άλλα αίτια της οσφυαλγίας.
Η οσφυαλγία μπορεί να παρουσιαστεί και σε διάφορες άλλες καταστάσεις όπως είναι:
- Παθολογικές καταστάσεις όπως είναι η νεφρολιθίαση, το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής και τα ψυχοσωματικά αίτια.
- Η αρθρίτιδα. Σε ορισμένους τύπους αρθρίτιδας της σπονδυλικής στήλης παρουσιάζεται έντονη φλεγμονώδης αντίδραση του οργανισμού. Περιλαμβάνονται η Αγκυλοποιητική Σπονδυλίτιδα, η Ψωριασική Αρθρίτιδα, η Σπονδυλοαρθροπάθεια, η αντιδραστική Αρθρίτιδα και άλλα.
- Η Εγκυμοσύνη. Οφείλεται κυρίως στις ορμονικές αλλαγές και στην αύξηση του βάρους. Η οσφυαλγία συνήθως εμφανίζεται δεύτερο και τρίτο τρίμηνο.
- Οι Λοιμώξεις της σπονδυλικής στήλης. Η Σπονδυλίτιδα, η Σπονδυλοδισκίτιδα, κτλ.
- Οι όγκοι της σπονδυλικής στήλης. Καρκίνος, πρωτοπαθής όγκος ή μετάσταση.
- Η Φλεγμονώδης Οσφυαλγία. Παρουσιάζεται σε χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως η Μυοσίτιδα, η νόσος του Paget, η Οπισθοπεριτοναϊκή Ίνωση, κτλ.
- Οι συγγενείς ανωμαλίες της Σπονδυλικής Στήλης. Παράδειγμα είναι η Δισχιδής Ράχη που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εμβρυογένεσης. Σε αυτήν, οι σπόνδυλοι (ένας ή περισσότεροι) δεν συγκλίνουν για να σχηματίσουν το πέταλο και παραμένουν ανοικτοί.
Διαβάστε ακόμα:
Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα στην Οσφυαλγία;
Τα κυριότερα συμπτώματα που παρουσιάζει η Οσφυαλγία είναι:
- Ο πόνος στην μέση. Είναι το κυριότερο σύμπτωμα. Αποτελεί ένα από τα συχνότερα συμπτώματα που αντιμετωπίζει ο κλινικός ιατρός.
- Η Iσχιαλγία, που είναι ο πόνος στα πόδια.
- Η δυσκαμψία στην μέση, ειδικά το πρωί, επειδή ο πόνος περιορίζει την κινητικότητα της μέσης. Παρουσιάζεται δυσκολία στην μετακίνηση και στην ευθυγράμμιση του κορμού. Η έγερση από την καθιστή θέση είναι δύσκολη και η κινητοποίηση με περπάτημα, ή οι ασκήσεις, μειώνουν τον πόνο στην μέση.
- H δυσκολία στην ορθοστάτηση. Οι ασθενείς με οσφυαλγία δυσκολεύονται να σταθούν σε όρθια θέση και παρουσιάζουν παθολογική στάση του κορμού του σώματος όταν είναι όρθιοι ή όταν περπατάνε.
- O μυϊκός σπασμός και το σφίξιμο στη μέση, τη λεκάνη και τους γοφούς. Οι μύες στην μέση μπορεί να παρουσιάζουν έντονο μυϊκό σπασμό και να προκαλούν πολύ έντονο πόνο στις κινήσεις, το περπάτημα ή την ορθοστάτηση.
Ο πόνος στην μέση.
Ο πόνος στην μέση άλλοτε εμφανίζεται απότομα, ξαφνικά, μετά από μια κίνηση. Άλλοτε εμφανίζεται σαν μια ενόχληση που σταδιακά επιδεινώνεται σε έντονο πόνο.
Εμφανίζεται και επιδεινώνει με κάθε κίνηση, κυρίως στην έγερση από χαμηλή θέση, και σε ορισμένες στάσεις του σώματος όπως στροφικές και καμπτηκές (σκύψιμο) κινήσεις. Βελτιώνεται με την ανάπαυση, όταν ξαπλώνει ο ασθενής.
Ο πόνος στην Οσφυαλγία ποικίλλει σε ένταση και συχνότητα σε κάθε ασθενή. Ο ασθενής μπορεί να κινείται και να εκτελεί τις καθημερινές του δραστηριότητες ή να ακινητοποιείται πλήρως στο κρεβάτι, αδυνατώντας να κάνει οτιδήποτε.
Μπορεί να λάβει διαφορετικούς χαρακτήρες όπως κάψιμο, μούδιασμα, ηλεκτρικό ρεύμα, κτλ. Περιορίζεται στην Οσφύ ή επεκτείνεται στους γλουτούς. Όταν επεκτείνεται και αντανακλά στο πόδι (ή στα πόδια), τότε συνυπάρχει Ισχιαλγία και ονομάζεται Οσφυοϊσχιαλγία.
H οσφυαλγία διαρκεί μια ή δύο, ή ακόμα και 4 εβδομάδες. Άλλες φορές όμως μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο (μήνες), ή να παρουσιάζει και υποτροπές. Το πόσο διαρκεί η Οσφυαλγία καθορίζει και το είδος της (οξεία, υποξεία ή χρόνια).
Η ισχιαλγία.
Οι ασθενείς με οσφυαλγία μπορούν επίσης να εμφανίσουν πόνο στα πόδια που ονομάζεται ισχιαλγία. Συνήθως οφείλεται στην συμπίεση μιας νωτιαίας ρίζας από κάποια κήλη δίσκου (ριζιτικός πόνος).
Ο πόνος αυτός είναι οξύς και μερικές φορές παρουσιάζεται σαν κάψιμο, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, ηλεκτρικό ρεύμα, κτλ. Μαζί με τον πόνο μπορεί να εμφανιστεί και αδυναμία στα πόδια.
Τα συμπτώματα στο πόδι παρουσιάζουν συγκεκριμένη ριζιτική κατανομή ανάλογα με το επίπεδο της βλάβης (π.χ. δισκοκήλη) που προκαλεί την ριζοπάθεια:
Στο επίπεδο των Ο3-Ο4 σπονδύλων εξέρχεται η Ο3 νευρική ρίζα και η βλάβη της προκαλεί πόνο στην πρόσθια επιφάνεια του μηρού. Τα συμπτώματα μπορεί να ακτινοβολούν και στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος, της κνήμης και του άκρου ποδός.
Στο επίπεδο των Ο4-Ο5 σπονδύλων εξέρχεται η Ο4 νευρική ρίζα και η βλάβη της προκαλεί πόνο κυρίως στην έσω επιφάνεια της κνήμης.
Στο επίπεδο των Ο5-Ι1 σπονδύλων εξέρχεται η Ο5 νευρική ρίζα και η βλάβη της προκαλεί πόνο στην έξω επιφάνεια του μηρού, στην ραχιαία επιφάνεια του ποδιού και στο μεγάλο δάκτυλο.
Με ποιες εξετάσεις γίνεται η διάγνωση στην Οσφυαλγία;
Η διάγνωση της Οσφυαλγίας περιλαμβάνει πρώτα απόλα την νευρολογική εξέταση. Σε κάποιες περιπτώσεις και όχι σε όλους τους ασθενείς, ακολουθούν διάφορες άλλες εξετάσεις, κυρίως απεικονιστικές όπως είναι οι απλές Ακτινογραφίες, η Αξονική και η Μαγνητική Τομογραφία. Λιγότερο συχνά χρησιμοποιείται ο Νευροφυσιολογικός Έλεγχος.
Η νευρολογική εξέταση. Περιλαμβάνει ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό και λαμβάνονται υπόψιν τα συμπτώματα του ασθενούς. Στην εξέταση, με διάφορες ειδικές δοκιμασίες, ελέγχονται η μυϊκή ισχύς, η αισθητικότητα, τα τενόντια αντανακλαστικά, το βάδισμα και η ισορροπία. Είναι χαρακτηριστική η κλινική εικόνα της Οσφυαλγίας και πολλές φορές επαρκεί για την διάγνωση.
Η Μαγνητική Τομογραφία της Οσφυϊκής Μοίρας. Είναι η σημαντικότερη εξέταση για την Οσφυαλγία επειδή παρέχει λεπτομερή απεικόνιση των οσφυϊκών νεύρων και τις ανατομικές δομές της περιοχής. Επιτρέπει την μελέτη των διαστάσεων του σπονδυλικού σωλήνα και μπορεί να αναδείξει την στένωση του σπονδυλικού τρήματος, την κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου, τις εκφυλιστικές αλλοιώσεις και άλλες παθολογικές καταστάσεις.
Η Αξονική Τομογραφία της Οσφυϊκής Μοίρας. Βοηθάει πολύ στην διάγνωση σε πολλές περιπτώσεις. Μπορεί να δείξει το σχήμα και το μέγεθος του σπονδυλικού σωλήνα και τις λεπτομέρειες κυρίως της οστικής ανατομίας. Είναι ιδανική εξέταση για τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης.
Οι Ακτινογραφίες της Οσφυϊκής Μοίρας. Χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά για την διάγνωση. Μπορούν να αναδείξουν την δομή των οστών και την αρχιτεκτονική της σπονδυλικής στήλης όπως την απώλεια του ύψους του δίσκου ή την σπονδυλολίσθηση, εάν υπάρχει οστεολυτική βλάβη, την κατάσταση των αρθρώσεων, κ.ο.κ.
Ο Νευροφυσιολογικός Έλεγχος. Διενεργείται για να διαπιστωθεί η βλάβη στην λειτουργία των νεύρων. Είναι μερικές φορές απαραίτητος για την αξιολόγηση της βαρύτητας των συμπτωμάτων ή για διαφοροδιαγνωστικούς σκοπούς. Ειναι πολλές φορές αναγκαίος για την επιβεβαίωση της διάγνωσης σε αμφίβολες περιπτώσεις.
Η Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας. Είναι ειδική εξέταση που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό της οστεοπόρωσης σε ηλικιωμένους κυρίως ασθενείς.
Ποια είναι η θεραπεία της Οσφυαλγίας;
Η θεραπεία της Οσφυαλγίας, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις ξεκινάει με συντηρητικές μεθόδους αντιμετώπισης. Στατιστικά περισσότεροι από το 90% των ασθενών θα βελτιωθούν. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει την ανάπαυση, την φαρμακευτική αγωγή, την ζώνη οσφύος, την φυσικοθεραπεία, τις ασκήσεις ενδυνάμωσης, την απώλεια βάρους, τον βελονισμό κτλ. Eπιλεκτικά, σε ορισμένες περιπτώσεις, προτείνεται η χειρουργική επέμβαση. Σημαντική είναι η παρακολούθηση της κατάστασης με τακτικά ραντεβού.
Η ανάπαυση.
Η ξεκούραση προτείνεται πολύ συχνά με τον περιορισμό των δραστηριοτήτων για 2 με 3 ημέρες. Η ανάπαυση στο κρεβάτι δεν συνιστάται πλέον. Συνιστάται μόνο για μικρό χρονικό διάστημα και σε πολύ έντονα συμπτώματα που δεν ελέγχονται. Πρέπει να αποφεύγεται ο μακροχρόνιος περιορισμός των δραστηριοτήτων γιατί μπορεί να προκληθεί αδυναμία στους μύες της μέσης.
Η ζώνη οσφύος για την Οσφυαλγία.
Ο οσφυϊκός κηδεμόνας συστήνεται στην οσφυαλγία από πολλούς ιατρούς, ειδικά στην οξεία φάση, όταν ο πόνος είναι έντονος. Με την χρήση του σταθεροποιείται η μέση και ελαττώνεται ο πόνος.
Η οσφυϊκή ζώνη εφαρμόζεται κάθε φορά που ο ασθενής είναι όρθιος ή περπατάει. Πρέπει να αποφεύγεται η μακροχρόνια χρήση της ζώνης και η εφαρμογή της να συνοδεύεται από πρόγραμμα ασκήσεων. Αυτό γίνεται γιατί μπορεί να παρουσιαστεί ατροφία των μυών της μέσης με επιδείνωση των συμπτωμάτων.
Υπάρχει όμως και η αντίθετη άποψη που υποστηρίζει ότι στην Οσφυαλγία η ζώνη οσφύος δεν βοηθάει και προκαλεί περισσότερα προβλήματα. Σε γενικές γραμμές, καλό θα ήταν να χρησιμοποιείται περιορισμένα.
Αγωγή με φάρμακα για την οσφυαλγία.
Η θεραπεία στην Χρόνια ή Οξεία Οσφυαλγία με φάρμακα συχνά οδηγεί σε σημαντική ανακούφιση από τον πόνο στην μέση. Τέτοια σκευάσματα είναι τα απλά αναλγητικά, τα μυοχαλαρωτικά χάπια και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη χάπια. Είναι επίσης η παυσίπονη και μυοχαλαρωτική ένεση, η κορτιζόνη σε ένεση κτλ. Η αλοιφή και η κρέμα για τοπική επάλειψη είναι άλλες μορφές από φάρμακα που μπορεί να χορηγηθούν για την οσφυαλγία.
Απλά αναλγητικά.
Η παρακεταμόλη (Depon, Apotel, Panadol, Tylenol, κτλ.) χρησιμοποιείται συχνά για την ανακούφιση από την οσφυαλγία.
Το χάπι Depon λαμβάνεται από το στόμα σε δόση 1 χάπι 3 ή 4 φορές την ημέρα (ένα χάπι των 500mg κάθε οχτώ ή έξι ώρες). Η μέγιστη δοσολογία είναι 1000 mg σε μία δόση και μέχρι 3000-4000 mg την ημέρα. Δεν χορηγείται για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Μυοχαλαρωτικά χάπια (ή ένεση).
Τα μυοχαλαρωτικά χάπια για την μέση, όπως το Norgesic, βοηθούν στην ανακούφιση από τον πόνο που προκαλείται από τον μυϊκό σπασμό.
Το Norgesic χορηγείται με δοσολογία 1 χάπι 3 φορές την ημέρα και για 7 με 14 ημέρες. Μπορεί να χορηγηθεί και μυοχαλαρωτική ένεση για την οσφυαλγία, όπως είναι η ένεση Muscoril ή Relief.
Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη.
Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη χάπια, όπως είναι τα χάπια Voltaren για την οσφυαλγία, μειώνουν την τοπική φλεγμονή και παράλληλα ανακουφίζουν από τον πόνο.
Για παράδειγμα χορηγείται το Voltaren σε χάπια των 75mg ή σε χάπια των 100mg, σε δοσολογία 1 χάπι 2 φορές την ημέρα, δηλαδή κάθε δώδεκα ώρες. Δεν χορηγείται για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δυο εβδομάδων.
Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη μπορούν να χορηγηθούν και σαν ενέσεις. Η παυσίπονη ένεση για την οσφυαλγία Voltaren γίνεται ενδομυϊκά, δύο φορές την ημέρα για 10 ημέρες περίπου.
Οπιοειδή.
Τα οπιοειδή όπως είναι το Lonarid-N ή το Tramal, που είναι κωδεϊνη σε συνδυασμό με παρακεταμόλη ή και καφεΐνη, χορηγούνται για την αντιμετώπιση της επίμονης, μέτριας και μεγάλης έντασης οσφυαλγίας.
Για παράδειγμα το Lonarid-N χορηγείται από το στόμα σε δοσολογία 1 χάπι 3 έως 4 φορές την ημέρα και για 7 με 14 ημέρες.
Κορτικοστεροειδή.
Σε σπάνιες περιπτώσεις, για την αντιμετώπιση της οσφυαλγίας χορηγείται από το στόμα αγωγή με κορτιζόνη.
Συνήθως χορηγείται το Medrol σε δοσολογία 1 χάπι των 8mg (ή μισό χάπι των 16mg) με έναρξη υψηλής δόσης π.χ. 8mg τρείς φορές την ημέρα για μία εβδομάδα περίπου. Η αγωγή συνεχίζει με γρήγορη μείωση σε χαμηλότερη δόση, δηλαδή 8mg δύο φορές την ημέρα για τρεις ημέρες και ακολούθως 8mg μία φορά την ημέρα για τρείς ημέρες και μετά οριστική διακοπή. Συνολικά, μια σύντομη αγωγή με κορτιζόνη διαρκεί περίπου 2 έως 3 εβδομάδες.
Αλοιφές, κρέμες και επιθέματα.
Τοπικά αναλγητικά φάρμακα, όπως αλοιφές, κρέμες και επιθέματα, εφαρμόζονται με τοπική επάλειψη για τον πόνο στην μέση.
Η μυοχαλαρωτική κρέμα για την οσφυαλγία Muscoril επιφέρει μια προοδευτική χαλάρωση των μυών που πάσχουν από μυϊκό σπασμό. Εφαρμόζεται μικρή ποσότητα της κρέμας, 1 έως 3 φορές την ημέρα.
Η αντιφλεγμονώδης αλοιφή Voltaren για την οσφυαλγία εφαρμόζεται με επάλειψη και ελαφρά εντριβή τοπικά στο δέρμα, 3 ή 4 φορές την ημέρα.
Επισκληρίδια Έγχυση Φαρμάκων.
Η Επισκληρίδια Έγχυση Φαρμάκων στην μέση μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί η φλεγμονή και ο πόνος τοπικά.
Διαβάστε ακόμα:
Η Φυσικοθεραπεία στην Οσφυαλγία.
Η φυσικοθεραπεία στην Οσφυαλγία βοηθάει στην αποκατάσταση και αποτελεί ενδεδειγμένη θεραπεία στις περισσότερες περιπτώσεις. Οι ασθενείς με Οσφυαλγία περιορίζουν τις δραστηριότητές τους. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε μυϊκή αδυναμία, η οποία με την σειρά της οδηγεί σε περισσότερο πόνο.
Η Φυσικοθεραπεία (μαλάξεις, ηλεκτροθεραπεία, TENS, υπέρηχοι, διαθερμίες κτλ.) μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση και την προστασία της σπονδυλικής στήλης (βελτίωση της μυϊκής ισχύος και της αντοχής με πρόγραμμα ενδυνάμωσης).
Μπορεί να αποκαταστήσει την ευελιξία της σπονδυλικής στήλης και να βελτιώσει την ισορροπία με ευεργετικά αποτελέσματα. Συνήθως διαρκεί τέσσερις έως έξι εβδομάδες.
Αυτός ο ιστότοπος παρέχει γενικές πληροφορίες και καμία πληροφορία δεν προορίζεται ή υπονοείται ότι μπορεί να αντικαταστήσει τις ιατρικές συμβουλές του ιατρού ή να χρησιμοποιηθεί για νομικούς σκοπούς. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον Νευροχειρουργό για οποία πάθηση ή θεραπευτική επιλογή μπορεί ο ίδιος να σας προτείνει.
Δείτε την Πολιτική Ορθής Χρήσης Ιστότοπου.