Ωλένια Νευρίτιδα

Ωλένια Νευρίτιδα

Ωλένια Νευρίτιδα

Η Ωλένια Νευρίτιδα είναι η συμπιεστική νευροπάθεια που προκαλείται από πίεση ή παγίδευση του Ωλένιου Νεύρου. Αυτό συνήθως συμβαίνει στην έσω επιφάνεια του αγκώνα. Προκαλεί μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα δάχτυλα (παράμεσο και μικρό), πόνο ή αδυναμία στον αγκώνα και το χέρι.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η αιτία του Συνδρόμου Ωλένιας Νευρίτιδας είναι άγνωστη. Οι συνηθέστερες αιτίες είναι η μείωση του εύρους του ωλένιου σωλήνα. προηγούμενο κάταγμα ή εξάρθρημα στον αγκώνα, αρθρίτιδα, φλεγμονή ή κύστη στην άρθρωση κτλ.

Τα συχνότερα συμπτώματα στην Ωλένια Νευρίτιδα είναι ο Πόνος και το Μούδιασμα στην έσω επιφάνεια του αγκώνα, το οποίο φτάνει μέχρι τα τελευταία δύο δάχτυλα. Επίσης, άλλα συμπτώματα στο Σύνδρομο Ωλένιας Νευρίτιδας είναι η μυική αδυναμία, η ατροφία των μυών, και η αδεξιότητα στις λεπτές κινήσεις όπως στο γράψιμο, στο κούμπωμα, κτλ.

Η διάγνωση τίθεται κλινικά με την παρουσία αισθητικων διαταραχών στα δύο τελευταία δάχτυλα, την ατροφία των μυών του χεριού και το θετικό σημείο Tinel (tinel’s sign). Πολύ σημαντικό είναι το ηλεκτρομυογράφημα, το οποίο πιστοποιεί τηνδιάγνωση.

Η θεραπεία στην Ωλένια Νευρίτιδα μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική. Η συντηρητική αντιμετώπιση στην Ωλένια Νευρίτιδα συστήνεται στο αρχικό στάδιο και σε ήπια συμπτώματα της πάθησης. Περιλαμβάνει την ανάπαυση, την χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών, την φυσικοθεραπεία και ειδικές ασκήσεις. Επίσης εφαρμόζεται ειδικός κηδεμόνας έκτασης του αγκώνα.

Οι ενδείξεις για την χειρουργική αντιμετώπιση στην Ωλένια Νευρίτιδα είναι η αποτυχία της συντηρητικής θεραπείας, όταν υπάρχει μεγάλη πίεση στο Ωλένιο Νεύρο και μυϊκή αδυναμία με ατροφία των μυών. 

Η χειρουργική επέμβαση στην Ωλένια Νευρίτιδα.

Η χειρουργική επέμβαση στην Ωλένια Νευρίτιδα σκοπεύει στην αποσυμπίεση του ωλένιο νεύρο στον αγκώνα. Οι επεμβάσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν είναι:

Η αποσυμπίεση του Ωλένιου Νεύρου.
Με την επέμβαση αυτή διευρύνεται το ωλένιο τούνελ και ελαττώνεται η πίεση στο νεύρο. Η επέμβαση αυτή συνιστάται σε ήπιες και μέτριες περιπτώσεις.
Η Πρόσθια μετάθεση του Ωλένιου Νεύρου.
Η πιο συχνή και η πιο αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή που λύνει ριζικά το πρόβλημα. Στην επέμβαση το νεύρο μετακινείται από τη θέση του πίσω από τον έσω επικόνδυλο. Η νέα του θέση είναι ακριβώς μπροστά από τον έσω επικόνδυλο.
Η επικονδυλεκτομή.
Πραγματοποιείται η αφαίρεση με οστεοτομία τμήματος του έσω επικονδύλου που συμπιέζει το νεύρο. Έχει σαν αποτέλεσμα την διεύρυνση του ωλένιου τούνελ.

Μετά την επέμβαση ακολουθεί σύντομη νοσηλεία μερικών ωρών και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του το ίδιο βράδυ. Θα χρειαστεί η εφαρμογή ειδικού νάρθηκα και η ακινητοποίηση του αγκώνα για μερικές ημέρες.
Συνήθως η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες πραγματοποιείται την δεύτερη εβδομάδα. Η αποκατάσταση μπορεί να διαρκέσει και 3 μήνες περίπου για να βελτιωθεί σημαντικά το νευρολογικό πρόβλημα.

Η
χειρουργική αντιμετώπιση της Ωλένιας Νευρίτιδας είναι μία ασφαλής και αναίμακτη επέμβαση. Οι πιθανές επιπλοκές μπορεί να εμφανιστούν σε χαμηλό ποσοστό. Τέτοιες είναι η λοίμωξη, το υποδόριο αιμάτωμα, η παραμονή των συμπτωμάτων ή η υποτροπή τους μεταγενέστερα κτλ.
Γενικά, τα αποτελέσματα των χειρουργικών επεμβάσεων είναι ικανοποιητικά και με σημαντικά υψηλό ποσοστό επιτυχίας.

 

Περισσότερα ...

 

Τί είναι η Ωλένια Νευρίτιδα;

Η Ωλένια Νευρίτιδα είναι μία περιφερική συμπιεστική νευροπάθεια. Προκαλείται από την μηχανική πίεση ή παγίδευση του Ωλένιου Νεύρου στην έσω επιφάνεια του αγκώνα. Το Σύνδρομο Ωλένιας Νευρίτιδας προκαλεί μούδιασμα, μυρμήγκιασμα στα δάχτυλα (παράμεσο και μικρό), πόνο ή αδυναμία στον αγκώνα και το χέρι. 

Ποια είναι τα αίτια στην Ωλένια Νευρίτιδα;

Στις περισσότερες περιπτώσεις η αιτία για την εμφάνιση του Συνδρόμου Ωλένιας Νευρίτιδας είναι άγνωστη. Οι συνηθέστερες αιτίες είναι:

  • Η μείωση του εύρους του ωλένιου σωλήνα.
  • Προηγούμενο Κάταγμα ή Εξάρθρημα στον αγκώνα. Τραυματισμός του αγκώνα στην έσω επιφάνειά του προκαλεί έντονο πόνο σαν ρεύμα πού συνεχίζει με μούδιασμα.
  • Αρθρίτιδα του αγκώνα. Τοπική φλεγμονή ή κύστη στην άρθρωση του αγκώνα.
  • Επαναλαμβανόμενη ή παρατεταμένη κίνηση του αγκώνα με συνεχείς κάμψεις και εκτάσεις.
  • Οίδημα του ωλένιου νεύρου στο σημείο που περνά από τον ωλένιο σωλήνα.
  • Τα αίτια στην Ωλένια Νευρίτιδα μπορεί να εμφανιστούν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό.

Ποια είναι τα συμπτώματα στην Ωλένια Νευρίτιδα;

Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται σε ασθενείς με Ωλένια Νευρίτιδα είναι:
Πόνος και Μούδιασμα στην έσω επιφάνεια του αγκώνα, το οποίο φτάνει μέχρι τα τελευταία δύο δάχτυλα. Το μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στο ήμισυ του παράμεσου και στο μικρό δάκτυλο είναι το συχνότερο σύμπτωμα. Αρκετές φορές παρουσιάζει υφέσεις και εξάρσεις. Παρουσιάζεται εντονότερα όταν ο αγκώνας είναι λυγισμένος, όπως στην οδήγηση ή στο τηλέφωνο. Όταν ο αγκώνας είναι λυγισμένος παρατεταμένα, το ωλένιο νεύρο που είναι τεντωμένο πιέζεται και ερεθίζεται και προκαλεί επώδυνα συμπτώματα. Ένα παράδειγμα είναι στον ύπνο. Όσοι κοιμούνται με λυγισμένους τους αγκώνες, μπορεί να ξυπνήσουν την νύχτα με τα δάχτυλα μουδιασμένα.

Άλλα συμπτώματα που παρουσιάζει το Σύνδρομο Ωλένιας Νευρίτιδας είναι:

  • Μυϊκή αδυναμία του καρπού και του χεριού. Πιο συγκεκριμένα, στην κάμψη του καρπού και στην κάμψη των 2 τελευταίων δακτύλων.
  • Ατροφία των μυών που νευρώνονται από το ωλένιο νεύρο, σε χρόνια βλάβη ή σε μεγάλη πίεση στο νεύρο.
  • Αδεξιότητα στις λεπτές κινήσεις όπως στο γράψιμο, στο κούμπωμα, κτλ.

Ωλένια Νευρίτιδα πόνος και μούδιασμα.

Πως τίθεται η διάγνωση στην Ωλένια Νευρίτιδα;

Η διάγνωση τίθεται κλινικά με την παρουσία αισθητικών διαταραχών στα δύο τελευταία δάχτυλα του χεριού. Επίσης, σημαντική για την διάγνωση είναι η ατροφία των μυών του χεριού πού νευρόνωνται από το ωλένιο νεύρο. Ακόμα, πολύ σημαντικό είναι το θετικό σημείο Tinel (tinel’s sign) πάνω από τον ωλένιο σωλήνα.
Πολύ σημαντικό είναι το ηλεκτρομυογράφημα, το οποίο πιστοποιεί την διάγνωση και χρησιμεύει επίσης για την παρακολούθηση του ασθενούς σε δεύτερο χρόνο. 

Ποια είναι η θεραπεία στην Ωλένια Νευρίτιδα;

Η θεραπεία στην Ωλένια Νευρίτιδα μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική. Η θεραπευτική επιλογή εξαρτάται από την βαρύτητα και την διάρκεια των συμπτωμάτων, αλλά και από την έκβαση της συντηρητικής θεραπείας.

Ποια είναι η Συντηρητική θεραπεία;

Η συντηρητική αντιμετώπιση στην Ωλένια Νευρίτιδα συστήνεται στο αρχικό στάδιο και σε ήπια συμπτώματα της πάθησης. Περιλαμβάνει την ανάπαυση του άνω άκρου και την προσαρμογή των δραστηριοτήτων. Χορηγούνται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη αναλγητικά φάρμακα. Αυτά περιορίζουν το οίδημα και την φλεγμονή και βοηθούν σημαντικά, ειδικά στο ξεκίνημα των συμπτωμάτων.
Επίσης, περιλαμβάνει την φυσικοθεραπεία (ηλεκτροθεραπεία, υπέρηχοι, μαλάξεις), τις ειδικές ασκήσεις και την εφαρμογή ειδικού κηδεμόνα έκτασης του αγκώνα. Ο νάρθηκας κρατάει το χέρι σε γωνία 30-45 μοίρες και τοποθετείται κατά την διάρκεια της νύχτας.
Η πλειοψηφία των ασθενών με ήπια συμπτώματα Ωλένιας Νευρίτιδας ανταποκρίνεται πολύ καλά στην συντηρητική αγωγή που διαρκεί μερικές εβδομάδες. 

Ποιες είναι οι ενδείξεις για Χειρουργείο στην Ωλένια Νευρίτιδα;

Οι ενδείξεις για την χειρουργική αντιμετώπιση στην Ωλένια Νευρίτιδα είναι η αποτυχία της συντηρητικής θεραπείας να βελτιώσει την κατάσταση. Επίσης, σε περιπτώσεις όπου υπάρχει μεγάλη πίεση στο Ωλένιο Νεύρο με μόνιμα και έντονα συμπτώματα. Ακόμα, όταν η συμπίεση του νεύρου προκαλεί μυϊκή αδυναμία ή μεγαλύτερη βλάβη με ατροφία των μυών.

Ποια είναι η Χειρουργική Θεραπεία στην Ωλένια Νευρίτιδα;

Το χειρουργείο στην Ωλένια Νευρίτιδα σκοπεύει στην αποσυμπίεση του ωλένιο νεύρο στον αγκώνα. Αυτή η επέμβαση γίνεται συνήθως με νοσηλεία μίας ημέρας. Ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο, χωρίς να υπάρχει ανάγκη για διανυκτέρευση.

Οι επεμβάσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν είναι:

Η αποσυμπίεση του Ωλένιου Νεύρου.

Σε αυτή την επέμβαση διανοίγεται χειρουργικά η οροφή (σύνδεσμος) του ωλένιου σωλήνα. Με την επέμβαση αυτή διευρύνεται το ωλένιο τούνελ και ελαττώνεται η πίεση στο νεύρο. Μετά την επέμβαση, ο σύνδεσμος επουλώνεται και αποκαθίσταται αφήνοντας περισσότερο χώρο στο ωλένιο νεύρο να ολισθαίνει ελεύθερα στον σωλήνα. Η επέμβαση αυτή συνιστάται σε ήπιες και μέτριες περιπτώσεις στο Σύνδρομο Ωλένιας Νευρίτιδας. Επίσης, όταν το νεύρο δεν περεκτοπίζεται αυτόματα πίσω από την οστέινη ράχη του έσω επικονδύλου όταν ο αγκώνας είναι λυγισμένος.

Η Πρόσθια μετάθεση του Ωλένιου Νεύρου.

Η πιο συχνή θεραπευτική επιλογή στην αντιμετώπιση της Ωλένιας Νευρίτιδας είναι η πρόσθια μετάθεση του νεύρου και κάλυψη με μυς. Είναι η πιο αποτελεσματική επέμβαση και λύνει ριζικά το πρόβλημα. Το νεύρο μετακινείται από τη θέση του πίσω από τον έσω επικόνδυλο σε νέα θέση μπροστά από τον έσω επικόνδυλο. Η μετάθεση του νεύρου το εμποδίζει συλληφθεί από τις οστέινες δομές και δεν ερεθίζεται στο λύγισμα του αγκώνα.
Στην νέα θέση του το νεύρο βρίσκεται κάτω από το δέρμα και το λίπος. Μπορεί να τοποθετηθεί πάνω από τον μυ (υποδόρια μετάθεση), εντός του μυός (ενδομυϊκή μετάθεση), ή κάτω από τον μυ.

Η επικονδυλεκτομή.

Στην έσω επικονδυλεκτομή πραγματοποιείται η αφαίρεση με οστεοτομία τμήματος του έσω επικονδύλου που συμπιέζει το νεύρο. Έχει σαν αποτέλεσμα την διεύρυνση του ωλένιου τούνελ. Η επέμβαση αυτή συνιστάται όταν η οστική δομή ασκεί πίεση στο νεύρο και συνήθως είναι αποτέλεσμα παλαιού κατάγματος, εξόστωσης, κτλ. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η χρόνια παγίδευση του νεύρου και επιτρέπεται η ελεύθερη ολίσθησή του. 

Ποια είναι η μετεγχειρητική ανάρρωση;

Μετά την επέμβαση ακολουθεί σύντομη νοσηλεία μερικών ωρών και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του το ίδιο βράδυ.
Θα χρειαστεί η εφαρμογή ειδικού νάρθηκα και η ακινητοποίηση του αγκώνα για μερικές ημέρες. Χορηγείται επίσης αντιβιοτική και αναλγητική αγωγή και θα προγραμματιστεί ραντεβού για επανέλεγχο και αλλαγή του τραύματος σε λίγες ημέρες. Η αφαίρεση των ραμμάτων γίνεται σε 10 ημέρες περίπου. 

Ποια είναι η αποκατάσταση στην Ωλένια Νευρίτιδα;

Συνήθως, η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες πραγματοποιείται την δεύτερη εβδομάδα, με αποφυγή της βαριάς χειρονακτικής εργασίας. Ταυτόχρονα, ακολουθείται πρόγραμμα ενδυνάμωση της περιοχής του αγκώνα με φυσικοθεραπείες και με ειδικές ασκήσεις. Στόχος είναι ο ασθενής να ανακτήσει την δύναμη και την κινητικότητα στο χέρι.
Η αποκατάσταση μπορεί να διαρκέσει και 3 μήνες περίπου για να βελτιωθεί σημαντικά το νευρολογικό πρόβλημα. Εξαρτάται από τον βαθμό της συμπίεσης του νεύρου, την χρονιότητα των συμπτωμάτων και την παρουσία μυϊκής ατροφίας. Αν οι μύες έχουν υποστεί ατροφία, η αποκατάσταση είναι πιο δύσκολη. Σπανίως η βλάβη μπορεί να είναι τελικά μη αναστρέψιμη. Σε κάθε περίπτωση, η βελτίωση συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, έως και 9 μήνες μετεγχειρητικά.


Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές στο χειρουργείο για την Ωλένια Νευρίτιδα;

Η χειρουργική αντιμετώπιση της ωλένιας νευρίτιδας είναι μία ασφαλής και αναίμακτη επέμβαση. Οι πιθανές επιπλοκές σε χειρουργείο για την Ωλένια Νευρίτιδα, μπορεί να εμφανιστούν σε πολύ χαμηλό ποσοστό. Τέτοιες είναι η λοίμωξη, το υποδόριο αιμάτωμα, η παραμονή των συμπτωμάτων ή η υποτροπή τους μεταγενέστερα κτλ.
Γενικά, τα αποτελέσματα των χειρουργικών επεμβάσεων είναι ικανοποιητικά και με σημαντικά υψηλό ποσοστό επιτυχίας.

Λιγότερα ..

 

 

 

Αυτός ο ιστότοπος παρέχει γενικές πληροφορίες. Καμία πληροφορία δεν προορίζεται ή υπονοείται ότι μπορεί να αντικαταστήσει τις ιατρικές συμβουλές του ιατρού. Επίσης δεν προορίζεται να χρησιμοποιηθεί για νομικούς σκοπούς. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον Νευροχειρουργό για οποία πάθηση ή θεραπευτική επιλογή μπορεί ο ίδιος να σας προτείνει.

Δείτε την  Πολιτική Ορθής Χρήσης Ιστότοπου