Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

 

Εισαγωγή:

Το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα είναι μία πολύ συχνή πάθηση των χεριών, επώδυνη και συνήθως εξελισσόμενη. Προκαλείται από την πίεση που ασκείται από τον Εγκάρσιο Σύνδεσμο στο Μέσο Νεύρο κατά την διέλευσή του από τον Καρπιαίο Σωλήνα. Συχνότερα παρουσιάζεται στις γυναίκες.

Τι είναι το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα;

Το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα είναι μία πολύ συχνή πάθηση των χεριών, επώδυνη και συνήθως εξελισσόμενη. Στα αγγλικά ονομάζεται Carpal Tunnel Syndrome. Συχνότερα παρουσιάζεται στις γυναίκες (η αναλογία γυναικών –ανδρών είναι 9:1). Λέγεται και Σύνδρομο Παγίδευσης Μέσου Νεύρου (Μedian Νerve Compression Syndrome).

Προκαλείται από την συμπίεση του Μέσου Νεύρου στον καρπό. Έχει σαν αποτέλεσμα ο ασθενής να παρουσιάζει μούδιασμα, πόνο και σε προχωρημένο στάδιο ατροφία και αδυναμία στο χέρι.

Στοιχεία ανατομίας του Καρπιαίου Σωλήνα και του Μέσου Νεύρου.

Το Μέσο Νεύρο κατέρχεται κατά μήκος της παλαμιαίας επιφάνειας του αντιβραχίου. Διέρχεται μέσα από τον Καρπιαίο Σωλήνα (στον καρπό) και καταλήγει στα δάκτυλα. Παρέχει αισθητικότητα στην παλαμιαία επιφάνεια του αντίχειρα, του δείκτη, του μέσου και του μισού παράμεσου δακτύλου. Επίσης, νευρώνει κινητικά τους μύες που βρίσκονται στην παλάμη και κινούν τον αντίχειρα.

Το έδαφος του Καρπιαίου Σωλήνα σχηματίζεται από τα οστά του καρπού. Η οροφή του από τον Εγκάρσιο Σύνδεσμο του καρπού, μια ταινία ινώδους ιστού. Μέσα από τον Καρπιαίο Σωλήνα περνάνε επίσης και 9 τένοντες για την κάμψη των δακτύλων και του αντίχειρα.

Ποια είναι τα αίτια στο Σύνδρομο;

Το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα προκαλείται από την πίεση που ασκείται από τον Εγκάρσιο Σύνδεσμο στο Μέσο Νεύρο. Η πίεση αυτή ασκείται κατά την διέλευσή του από τον Καρπιαίο Σωλήνα.

Υπάρχουν διάφορες καταστάσεις όπου το Μέσο Νεύρο μπορεί να πιεστεί και να ερεθιστεί. Για παράδειγμα, ένα κάταγμα των οστών του καρπού ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα προκαλούν οίδημα και φλεγμονή. Αυτά περιορίζουν τον χώρο μέσα στον Καρπιαίο Σωλήνα. Έτσι δημιουργείται πίεση στο Μέσο Νεύρο. Το αποτέλεσμα είναι ο ασθενής να παρουσιάζει μούδιασμα, πόνο και σε προχωρημένο στάδιο ατροφία και αδυναμία στο χέρι.

Άλλες φορές δεν ανευρίσκεται καμία αιτία για το Σύνδρομο του Καρπιαίου Σωλήνα.

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα στο Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα;

Τα συμπτώματα στο Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα εξελίσσονται σταδιακά. Παρουσιάζονται με μια ενόχληση στον καρπό που σταδιακά εξελίσσεται σε μούδιασμα, μυρμήγκιασμα. Εμφανίζονται στα τρία πρώτα δάχτυλα, στον αντίχειρα, στον δείκτη και στο μέσο δάκτυλο. Ενίοτε συμμετέχει και το μισό του τέταρτου δαχτύλου (παράμεσος), αλλά το χαρακτηριστικό είναι ότι το μικρό δάχτυλο ποτέ δεν μουδιάζει. Το μούδιασμα στην αρχή είναι παροδικό, αργότερα όμως αποκτά πιο σταθερό, μόνιμο χαρακτήρα και γίνεται εντονότερο κατά την διάρκεια της ημέρας, αλλά κυρίως κατά την νυχτερινή κατάκλιση.

Χαρακτηριστικά ο ασθενής αφυπνίζεται την νύχτα και τινάζει το χέρι του για να απαλλαγεί από το μούδιασμα. Παρουσιάζεται εντονότερα σε δραστηριότητες όπως η οδήγηση, το γράψιμο, το κράτημα ενός βιβλίου ή του τηλεφώνου. Επίσης στην πληκτρολόγηση και σε άλλες χειρωνακτικές εργασίες.

Συχνά εμφανίζεται πόνος που επεκτείνεται στα δάκτυλα, στην μεσότητα του αντιβραχίου και στον αγκώνα. Καμιά φορά φτάνει μέχρι και τον βραχίονα, τον ώμο ή και τον αυχένα.

Ποια είναι τα συμπτώματα σε προχωρημένο στάδιο;

Σε προχωρημένο στάδιο, ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει υπαισθησία ή παραισθησίες σε ολόκληρο το χέρι. Παρατηρεί ότι αρχίζουν να πέφτουν αντικείμενα από το χέρι, λόγω της απώλειας της αισθητικότητας και την αδυναμία. Υπάρχει δυσκολία ειδικά στις λεπτές κινήσεις των χεριών όπως το κούμπωμα ενός πουκαμίσου, το ράψιμο με βελόνα και κλωστή κτλ. Σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις εμφανίζεται και ατροφία στη βάση του αντίχειρα (των µυών του θέναρος).

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα πόνος και μούδιασμα
Η κατανομή του πόνου και του μουδιάσματος στο Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα.

Με ποιες εξετάσεις γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση στο Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα γίνεται με το ιστορικό και την κλινική εξέταση.

Ο νευροφυσιολογικός έλεγχος (το ηλεκτρομυογράφημα) του Μέσου Νεύρου συνήθως επιβεβαιώνει την διάγνωση. Μερικές φορές όμως, το ηλεκτρομυογράφημα δεν επιβεβαιώνει την κλινική διάγνωση που θεωρείται σημαντικότερη.

Επίσης, με ειδικά κλινικά διαγνωστικά τεστ διαπιστώνεται το χαρακτηριστικό μούδιασμα στα τρία πρώτα δάχτυλα της παλάμης.

Δεν είναι λίγες οι φορές που θα χρειαστούν επιπλέον εξετάσεις (ακτινογραφίες, αξονική και μαγνητική τομογραφία). Είναι περισσότερο απαραίτητες για τον καθορισμό της αιτίας του συνδρόμου και για τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων του χεριού.

Ποια είναι η συντηρητική αντιμετώπιση στο Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα;

Το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα στα αρχικά στάδια με ήπια συμπτώματα μπορεί να αντιμετωπισθεί με συντηρητική θεραπεία. Η αρχική συντηρητική θεραπεία στο Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα περιλαμβάνει:

  • Παυσίπονα, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και αντιεπιληπτικά φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου.
  • Ξεκούραση.
  • Τροποποίηση δραστηριοτήτων. Όταν κάποια χειρωνακτική δραστηριότητα καταπονεί τον καρπό, τότε σταματώντας ή τροποποιώντας την (συχνά διαλείμματα για ξεκούραση) μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη και να υποχωρήσουν τα συμπτώματα.
  • Χρήση νυκτερινού νάρθηκα και αποφυγή κινήσεως κάμψεως του καρπού.
  • Φυσικοθεραπεία και πρόγραμμα ασκήσεων στο σπίτι μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου.
  • Η τοπική έγχυση κορτιζόνης στον Καρπιαίο Σωλήνα. Προτείνεται σε επιλεγμένες περιπτώσεις και μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα για κάποιους μήνες. Βοηθάει μόνο προσωρινά, χωρίς να αναστέλλει την εξέλιξη του συνδρόμου και ενέχει σημαντικούς κινδύνους.

Η χειρουργική αντιμετώπιση στο Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα;

Σε πολλούς ασθενείς προτείνεται η χειρουργική αντιμετώπιση. Η εγχείρηση στο Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία και διαρκεί περίπου είκοσι λεπτά.

Πραγματοποιείται δερματική τομή 2-3 εκατοστών στην παλάμη, ανευρίσκεται ο εγκάρσιος σύνδεσμος του καρπιαίου σωλήνα και διενεργείται η διατομή του. Η επέμβαση μπορεί να γίνει και ενδοσκοπικά.

Ποιες είναι οι επιπλοκές του χειρουργείου στο Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα;

Οι επιπλοκές της επέμβασης είναι σπάνιες και παρουσιάζονται σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά. Αυτές μπορεί να είναι η ατελής διατομή του εγκαρσίου συνδέσμου και η λοίμωξη του χειρουργικού τραύματος. Επίσης, μπορεί να είναι αιμάτωμα, τραυματική βλάβη του νεύρου και ανάπτυξη ουλώδους ιστού μετεγχειρητικά.

 

Αυτός ο ιστότοπος παρέχει γενικές πληροφορίες και καμία πληροφορία δεν προορίζεται ή υπονοείται ότι μπορεί να αντικαταστήσει τις ιατρικές συμβουλές του ιατρού ή να χρησιμοποιηθεί για νομικούς σκοπούς. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον Νευροχειρουργό για οποία πάθηση ή θεραπευτική επιλογή μπορεί ο ίδιος να σας προτείνει.

Δείτε την Πολιτική Ορθής Χρήσης Ιστότοπου.