Αυχενικό Σύνδρομο

Αυχενικό Σύνδρομο

Αυχενικό Σύνδρομο

 

Εισαγωγή:

Το Αυχενικό Σύνδρομο είναι ένα σύνολο από παθήσεις και ενοχλήματα στην περιοχή του αυχένα. Ο πόνος στα αυχένα είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα. Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική και εξατομικεύεται σε κάθε ασθενή. Εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι η ηλικία, η αιτία και η γενικότερη κατάσταση της υγείας των ασθενών.

Τι είναι το Αυχενικό Σύνδρομο;

Το Αυχενικό Σύνδρομο ή Αυχενικό είναι ο πόνος στον αυχένα (αυχεναλγία) που αντανακλά στο κεφάλι, στους ώμους, στα χέρια ή στο πάνω τμήμα της πλάτης. Ο όρος αυχενικό χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα σύνολο από διαφορετικές παθήσεις και ενοχλήματα στην περιοχή του αυχένα. Στα αγγλικά ονομάζεται neck pain ή cervicalgia και αποτελεί μια πολύ συχνή πάθηση της σπονδυλικής στήλης.

Ποια είναι τα αίτια στο Αυχενικό Σύνδρομο;

Οι πιο συχνές αίτιες στο Αυχενικό Σύνδρομο είναι αυτές που προκαλούν τα αστάθεια του αυχένα και είναι:

  • Η κόπωση των μυών και των συνδέσμων του αυχένα. Η «ψύξη» και το ραιβόκρανο του αυχένα είναι καταστάσεις γνωστές σχεδόν σε όλους τους ενήλικες. Προκαλούνται λόγω της κακής στάσης του σώματος στις διάφορες δραστηριότητες όπως στην εργασία.
  • Οι τραυματικές κακώσεις του αυχένα. Η κάκωση σε κάποια άρθρωση του αυχένα, τα κατάγματα των αυχενικών σπονδύλων, η κάκωση “δίκην μαστιγίου”, κτλ. Μπορούν να συμβούν σε αθλητικές δραστηριότητες, μετά από τροχαίο ατύχημα, κτλ.
  • Η Αυχενική Δισκοκήλη (Εικόνα 1). Εκτός από τον πόνο στον αυχένα, συχνά συνοδεύεται από νευρολογικά συμπτώματα (μούδιασμα, πόνος, αδυναμία κτλ.) στα χέρια και τα πόδια.
  • Η Στένωση του Σπονδυλικού Σωλήνα, η Αυχενική σπονδύλωση, η Σπονδυλοαρθροπάθεια.
  • Η Σπονδυλολίσθηση.
  • Το Οστεοπορωτικό Κατάταγμα.

 

Διαβάστε αναλυτικά:
Κάταγμα Σπονδυλικής Στήλης.
Αυχενική Δισκοκήλη.
Αυχενική Στένωση.
Σπονδυλολίσθηση.

Αυχενικό Σύνδρομο, κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, Μαγνητική Τομογραφία.
Εικόνα 1. Μαγνητική Τομογραφία Αυχενικής Μοίρας της Σ.Σ. σε οβελιαίο (Α) και σε εγκάρσιο επίπεδο (Β, Γ) η οποία αναδεικνύει κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου στο επίπεδο Α3/Α4 αριστερά.

Ποια είναι τα συμπτώματα στο Αυχενικό Σύνδρομο;

Τα συxνότερα συμπτώματα είναι ο πόνος στον αυχένα και η δυσκαμψία στον αυχένα. Συχνά, στο Αυχενικό Σύνδρομο συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα:

  • Ο πόνος στον αυχένα (αυχεναλγία). Εμφανίζεται ή επιδεικνύεται σε συγκεκριμένες κινήσεις είτε υπάρχει σαν μια ενόχληση στην ηρεμία. Εντοπίζεται στην περιοχή του αυχένα. Μπορεί να αντανακλά στο κεφάλι, στους ώμους, στα χέρια ή στο ανώτερο τμήμα της πλάτης.
  • Η αυχενική δυσκαμψία. Παρουσιάζεται με τον περιορισμό του εύρους των κινήσεων του αυχένα. Η κάμψη, η έκταση, η πλάγια κάμψη και η στροφή του αυχένα γίνονται δυσχερείς και μερικές φορές επώδυνες.
  • Ο πονοκέφαλος. Συχνά σε ασθενείς με αυχενικό σύνδρομο παρουσιάζεται πονοκέφαλος που ονομάζεται αυχενογενής κεφαλαλγία. Είναι ένας σταθερός πόνος, αρκετά έντονος και συχνά μονόπλευρος. Μερικές φορές, οι ασθενείς με αυχενικό σύνδρομο και πονοκέφαλο παρουσιάζουν μούδιασμα στο κεφάλι και στο πρόσωπο, εμβοές, ζαλάδα, κατάθλιψη, κτλ.
  • Ο πόνος στο χέρι. Ξεκινάει από τον αυχένα και αντανακλά ως το χέρι. Μερικές φορές συνυπάρχει πόνος στον αυχένα και μούδιασμα στο χέρι και στα δάχτυλα ή ακόμα και καυσαλγία ή υπαισθησία. Σπανιότερα, στο αυχενικό σύνδρομο ο λόγος στο χερι συνοδεύεται από μυϊκή αδυναμία (πάρεση). Σε αυτές τις περιπτώσεις πιθανολογείται η ύπαρξη αυχενικής δισκοκήλης ή οστεόφυτου στην αυχενική μοίρα.
  • Ο Ίλιγγος και οι ζαλάδες στο αυχενικό σύνδρομο. Τα συμπτώματα που παρουσιάζουν η ζαλάδα στο αυχενικό σύνδρομο περιγράφονται σαν αίσθηση περιστροφής και αστάθειας. Ο αυχενικός ίλιγγος είναι σπάνιος και αμφισβητείται από πολλούς ιατρούς.

Τα συμπτώματα είναι διαφορετικά σε κάθε ασθενή. Μπορεί να είναι πολύ ήπια και καλά ανεκτά έως πολύ έντονα και ανυπόφορα. Διαρκούν λίγες ημέρες, εβδομάδες ή και μήνες, ή υποτροπιάζουν πολλές φορές για χρόνια.

Με ποιες εξετάσεις γίνεται η διάγνωση;

Για τη διάγνωση είναι απαραίτητο το ιστορικό, η κλινική και η νευρολογική εξέταση. Ελέγχονται η δύναμη, η αισθητικότητα, τα αντανακλαστικά, το περπάτημα κτλ. Επίσης, η ύπαρξη μυϊκού σπασμού ή πίεσης και το εύρος των κινήσεων του αυχένα.
Είναι πιθανό να χρειαστούν εξετάσεις όπως:

  • Η Ακτινογραφία της Αυχενικής Μοίρας είναι συχνά η πρώτη απεικονιστική εξέταση. Παρέχει με ευκρίνεια την κατάσταση των σπονδύλων, την απώλεια του ύψους του μεσοσπονδυλίου δίσκου, την κατάσταση των αρθρώσεων, κτλ. Επίσης, αξιολογείται η φυσιολογική λόρδωση της αυχενικής μοίρας.
  • Η Μαγνητική Τομογραφία διενεργείται σε περιπτώσεις που συνυπάρχουν νευρολογικά ευρήματα. Μπορεί να αναδείξει τον νωτιαίο μυελό, τις αυχενικές ρίζες και τις ανατομικές δομές της περιοχής. Αναδεικνύει διάφορες αιτίες όπως η δισκοκήλη, η στένωση, οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις, οι όγκοι, οι λοιμώξεις κτλ.
  • Η Αξονική Τομογραφία μπορεί να δείξει την ανατομία της σπονδυλικής στήλης και τις λεπτομέρειες κυρίως της οστικής ανατομίας. Είναι πολύ σημαντική σε περιπτώσεις όπως τα κατάγματα, η οστεοπόρωση κτλ.
  • Το ηλεκτρομυογράφημα των άνω άκρων (Νευροφυσιολογικός Έλεγχος) είναι μερικές φορές απαραίτητο για να εκτιμηθεί η κατάσταση των νεύρων. Χρησιμοποιείται, επίσης, για την αξιολόγηση της βαρύτητας των συμπτωμάτων και για διαφοροδιαγνωστικούς σκοπούς.

Ποια είναι η θεραπεία για το Αυχενικό Σύνδρομο;

Η σύγχρονη θεραπεία στο αυχενικό σύνδρομο περιλαμβάνει κυρίως την αντιμετώπιση με συντηρητικές μεθόδους. Στην περιπτώσεων ο ασθενής θα κουφηθεί με τη θεραπεία, σπανιότερα όμως θα γίνει η χειρουργική αντιμετώπιση της πλειοψηφίας. Εξατομικεύεται σε κάθε ασθενή και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως είναι η ηλικία, η αιτιολογία, ο πόνος, τα συμπτώματα και η γενικότερη κατάσταση της υγείας. Ο σκοπός της θεραπείας είναι η ανακούφιση από τον πόνο και η βελτίωση των νευρολογικών προβλημάτων.

Η Συντηρητική Θεραπεία για το Αυχενικό.

Η συντηρητική θεραπεία για το αυχενικό σύνδρομο προτείνεται στους περισσότερους ασθενείς. Περιλαμβάνει τον περιορισμό των δραστηριοτήτων, τα παυσίπονα για το αυχενικό, την αυχενική κηδεμόνα, τη φυσικοθεραπεία, τις ασκήσεις και την παρακολούθηση.

Τα παυσίπονα φάρμακα.

Συχνά οδηγούν σε σημαντική ανακούφιση από τον πόνο. Χορηγούνται:

  • Απλά αναλγητικά που βοηθούν στον πόνο. Το Ντεπόν π.χ., χορηγείται σε δόση 1 χάπι 3 φορές την ημέρα.
  • Μυοχαλαρωτικά χάπια για τον αυχένα, όπως είναι π.χ. το Norgesic που βοηθάει να “λυθεί” ο μυϊκός σπασμός στο αυχενικό σύνδρομο. Το Norgesic χορηγείται με δοσολογία 1 χάπι 3 φορές την ημέρα και για 7 με 14 ημέρες.
  • Αντιφλεγμονώδη χάπια όπως π.χ. το Voltaren για το αυχενικό, μειώνουν την τοπική φλεγμονή και παράλληλα τον πόνο.
  • Κορτικοστερεοειδή.
  • Την αγωγή πάντοτε συμπληρώνει η γαστροπροστασία.

Πρέπει να αποφεύγεται η μακροχρόνια χρήση τους γιατί μπορεί να είναι επιβλαβής για τον οργανισμό. Πάντοτε η φαρμακευτική αγωγή χορηγείται και τροποποιείται από Ιατρό.

Ο αυχενικός κηδεμόνας.

Ο αυχενικός κηδεμόνας, ή το κολάρο μαλακού τύπου συστήνεται στο αυχενικό σύνδρομο στην οξεία φάση, όταν η αυχεναλγία είναι έντονη. Σταθεροποιεί και υποστηρίζει τον αυχένα και ελαττώνει τον πόνο. Εφαρμόζεται για λίγες ημέρες γιατί μπορεί να παρουσιαστεί ατροφία των μυών του αυχένα με γενικότερη επίδειξη των συμπτωμάτων. Πολλοί αποφεύγουν το κολάρο, επειδή η πλήρης κινητοποίηση του αυχένα βοηθάει περισσότερο στην αποκατάσταση.

Η Φυσικοθεραπεία στο Αυχενικό Σύνδρομο.

Η Φυσικοθεραπεία στο Αυχενικό Σύνδρομο (υπέρηχος, μαλάξεις, κινησιοθεραπεία, ηλεκτροθεραπεία κ.λπ.) μπορεί να βοηθήσει στην θεραπεία. Εφαρμόζεται πρόγραμμα ενδυνάμωσης των μυών του αυχένα και του σώματος για τη βελτίωση της αντοχής και της μυϊκής ισχύος. Μπορεί να ξεκινήσει αμέσως μόλις παρέλθει η οξεία φάση του έντονου πόνου. Συνήθως διαρκεί τέσσερις έως έξι εβδομάδες. Γίνεται από έμπειρο φυσιοθεραπευτή, ο οποίος παρακολουθεί τη βελτίωση. Μπορεί να δείξει διάφορες ασκήσεις και γενικά τη σωστή θέση του σώματος στις καθημερινές δραστηριότητες. Βοηθάει τον ασθενή να ξαναγυρίσει στις δραστηριότητές του και ξαναρχίσει έναν φυσιολογικό τρόπο ζωής.

Οι ασκήσεις στο Αυχενικό Σύνδρομο.

Οι ασκήσεις στο Αυχενικό Σύνδρομο εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια της φυσικοθεραπείας ή και αργότερα. Μπορεί να είναι ασκήσεις τύπου γιόγκα ή πιλάτες, ακόμα και ασκήσεις εκμάθησης της σωστής θέσης του σώματος στις καθημερινές δραστηριότητες.

Ποιες είναι οι ενδείξεις για την Χειρουργική Αντιμετώπιση στο Αυχενικό Σύνδρομο;

Το Χειρουργείο στο Αυχενικό Σύνδρομο έχει ένδειξη όταν η συντηρητική αντιμετώπιση δεν βοηθάει και υπάρχει χειρουργικό αίτιο που τα προκαλεί. Δηλαδή, όταν συνεχίζουν τα συμπτώματα όπως ο πόνος, η αδυναμία ή το μούδιασμα στα πάνω ή και τα κάτω άκρα. Επίσης, όταν υπάρχει δυσχέρεια στην ορθοστάτηση, στο περπάτημα, ορθοκυστικές διαταραχές και όταν τα συμπτώματα επιδεικνύονται με τον χρόνο. Στο σύνολό τους περιορίζουν την καθημερινή δραστηριότητα ή υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών. Στις χειρουργικές αιτίες περιλαμβάνονται η αυχενική δισκοκήλη, η αυχενική στένωση, τα κατάγματα των σπονδύλων, οι όγκοι της περιοχής κτλ.

Το χειρουργείο στο Αυχενικό Σύνδρομο.

Η Χειρουργική Επέμβαση στο Αυχενικό γίνεται με πρόσθια ή οπίσθια προσπέλαση, ενίοτε και με συνδυασμό των δύο τεχνικών.
Στην πρόσθια προσπέλαση, η συνηθέστερη επέμβαση είναι η Πρόσθια αυχενική Δισκεκτομή και Σπονδυλοδεσία, σε ένα ή περισσότερα επίπεδα. Έχει σκοπό την αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού από την κήλη του δίσκου, το οστεόφυτο, τον πεπαχυσμένο οπίσθιο σύνδεσμο κτλ.
Στην οπίσθια προσπέλαση γίνεται η Αυχενική Πεταλεκτομή που συμπληρώνεται με Σπονδυλοδεσία, σε ένα ή σε περισσότερα επίπεδα. Σκοπός είναι η διεύρυνση του νωτιαίου σωλήνα, η αφαίρεση κάποιου όγκου στον αυχένα, η σταθεροποίηση του κατάγματος σπονδύλου κτλ.

Διαβάστε αναλυτικά:
Πρόσθια αυχενική Δισκεκτομή και Σπονδυλοδεσία.
Αυχενική Πεταλεκτομή.

Συχνές ερωτήσεις για το αυχενικό σύνδρομο:

Το αυχενικό σύνδρομο είναι συχνό εύρημα και επηρεάζει το 10% με 20% των ενηλίκων. Παρουσιάζεται κυρίως σε άτομα ηλικίας και πιο συχνά σε γυναίκες. Τα παιδιά και οι νέοι εμφανίζουν σπάνια αυχενικό σύνδρομο (τραυματισμοί ή καταπόνηση σε άσκηση). Η πιθανότητα εμφάνισης με την ηλικία της εκφυλιστικής νόσου της σπονδυλικής.

Ο πόνος στον αυχένα και τα άλλα συμπτώματα, μπορεί να διαρκέσει ημέρες, εβδομάδες ή ακόμα και μήνες. Ο χρόνος ανάρρωσης εξαρτάται από την αιτία του πόνου. Εάν ο πόνος προκαλείται από απλά προβλήματα, όπως μία καταπόνηση, συνήθως διαρκεί μία ή δύο εβδομάδες. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου χρειάζονται και μερικοί μήνες για την πλήρη ύφεση.

Πολύ συχνά, σε ασθενείς με αυχενικό σύνδρομο εμφανίζεται και πονοκέφαλος που ονομάζεται αυχενογενής κεφαλαλγία.

Είναι ένας επίμονος και αρκετά έντονος πόνος και συχνά είναι μονόπλευρος. Ο πονοκέφαλος στο αυχενικό ξεκινάει από τον αυχένα και το πίσω μέρος του κρανίου ή του κεφαλιού. Μερικές φορές περιγράφεται και σαν πίεση στο κεφάλι. Ο πόνος στο κεφάλι αντανακλά κροταφικά, πίσω ή πάνω από αυτό, στο κεφάλι, στο μέτωπο και πίσω από τα μάτια. Επιδεικνύεται από τις κινήσεις του αυχένα ή την πολύωρη στάση (π.χ. στο γραφείο). Πολλές φορές παρουσιάζεται δυσκολία στην στροφή της κεφαλής (δεξιά και αριστερά) με ευαισθησία στην ψηλάφηση των μυών της κεφαλής, λόγω του μυϊκού σπασμού.

Συχνά, οι ασθενείς με αυχενικό σύνδρομο εμφανίζουν και άλλα συμπτώματα όπως μούδιασμα στο κεφάλι και στο πρόσωπο, εμβοές, ζαλάδα, μειωμένη συγκέντρωση, κατάθλιψη, κτλ.

Η αυχενογενής κεφαλαλγία και τα άλλα συμπτώματα, μπορεί να διαρκέσει ημέρες, εβδομάδες ή ακόμα και μήνες.

Μερικές φορές ο αυχενογενής πονοκέφαλος συγχέεται με την ημικρανία. Τα συμπτώματα στο αυχενικό σύνδρομο και στις ημικρανίες διαφέρουν μεταξύ τους. Η ημικρανία όμως, μπορεί να επιδεινώνεται από το αυχενικό.

Ο αυχενογενής πονοκέφαλος οφείλεται στην καταπόνηση των αρθρώσεων στο ανώτερο τμήμα του αυχένα. Προκαλείται από την μακροχρόνια λανθασμένη στάση του σώματος (στο διάβασμα, στον υπολογιστή), την υπέρμετρη κίνηση του αυχένα, σε τραυματισμούς, κτλ.

Επίσης, παρουσιάζεται στον “τραυματισμό δίκην μαστιγίου” του αυχένα (whiplash syndrome), μετά από ένα τροχαίο ατύχημα.

Η αντιμετώπιση στον αυχενογενή πονοκέφαλο περιλαμβάνει κυρίως την ξεκούραση και την φαρμακευτική αγωγή. Ανάλογα με τον ασθενή, χορηγούνται παυσίπονο αντιφλεγμονώδη, αναλγητικά και μυοχαλαρωτικά φάρμακα. Σημαντική είναι η αποφυγή των δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν τα συμπτώματα.

Σε επίμονες περιπτώσεις η θεραπεία συμπληρώνεται με τη φυσικοθεραπεία. Γίνεται από φυσικοθεραπευτή ο οποίος εφαρμόζει ειδικές ασκήσεις για τον αυχένα.

Το αυχενικό σύνδρομο μπορεί να προκαλέσει Ίλιγγο και ζαλάδες.

Τα συμπτώματα που παρουσιάζει η ζαλάδα στο αυχενικό σύνδρομο (αυχενικός ίλιγγος) περιγράφονται σαν αίσθηση περιστροφής και αστάθειας. Ο ασθενής παραπονιέται για πιάσιμο του αυχένα και ζαλάδα. Αναφέρει ότι «γυρίζει το δωμάτιο γύρω του», ότι «αλλού πατάει και άλλο βρίσκεται» και είναι σαν μεθυσμένος. Επιδεινώνονται από την στροφή της κεφαλής και του αυχένα, συνήθως προς μια κατεύθυνση. Ο αυχενικός ίλιγγος διαρκεί από λίγα λεπτά έως μερικές ημέρες και υφίσταται όταν ελαττωθεί ο πόνος στον αυχένα.

Η ζαλάδα από τον αυχένα αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική θεραπεία, ήπια κινητοποίηση του αυχένα, ειδικές ασκήσεις για τον αυχενικό ίλιγγο, κτλ.

Ο αυχενικός ίλιγγος (ή η αυχενογενής ζάλη) είναι σπάνιος και πρωτού η ζάλη αποδίδεται στο αυχενικό σύνδρομο, πρέπει να αποκλειστούν άλλες αιτίες. Τα ίδια συμπτώματα παρουσιάζονται στον «καλοήθη παροξυσμικό ίλιγγο» που είναι πολύ συχνότερος.

Αυτός ο ιστότοπος παρέχει γενικές πληροφορίες και καμία πληροφορία δεν προορίζεται ή υπονοείται ότι μπορεί να αντικαταστήσει τις ιατρικές συμβουλές του ιατρού ή να χρησιμοποιηθούν για νομικούς σκοπούς. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον Νευροχειρουργό για την οποία πάθηση ή θεραπευτική επιλογή μπορεί ο ίδιος να σας προτείνει.

Δείτε την Πολιτική Ορθής Χρήσης Ιστοτόπου.