Αυχενικό Σύνδρομο

Αυχενικό Σύνδρομο

. γί
Αυχενικό Σύνδρομο

 

Το Αυχενικό Σύνδρομο είναι ένα σύνολο ετερογενών παθήσεων και όχι μια συγκεκριμένη πάθηση. Πιο συγκεκριμένα είναι ένα σύνολο από συμπτώματα και ενοχλήματα, τα οποία παρουσιάζονται στην περιοχή του αυχένα. Ο πόνος στον αυχένα είναι το σημαντικότερο σύμπτωμα.

Τα πιο συχνά αίτια στο Αυχενικό Σύνδρομο είναι αυτά που προκαλούν την αστάθεια του αυχένα και περιλαμβάνουν την κόπωση των μυών και των συνδέσμων του αυχένα, τις τραυματικές κακώσεις του αυχένα, την Αυχενική Δισκοκήλη, την Στένωση του Σπονδυλικού Σωλήνα, την Αυχενική σπονδύλωση κτλ. Άλλες αιτίες του αυχενικού συνδρόμου είναι οι ρευματοπάθειες, παθήσεις των οστών, η λοίμωξη και οι όγκοι της αυχενικής μοίρας, κτλ.

Τα συμπτώματα στο Αυχενικό Σύνδρομο είναι ένα σύνολο από ενοχλήματα τα οποία παρουσιάζονται στην περιοχή του αυχένα. Σε αυτά περιλαμβάνονται η αυχεναλγία (πόνος στον αυχένα), η δυσκαμψία του αυχένα, ο πονοκέφαλος, η ζάλη, ο ίλιγγος κτλ. Μπορεί να συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα. Τέτοια είναι το μούδιασμα, το μυρμήγκιασμα, η καυσαλγία και η αδυναμία, που ξεκινάει από τον αυχένα και αντανακλά στο χέρι.

Ο πόνος στον αυχένα είναι το σημαντικότερο σύμπτωμα. Μπορεί να αντανακλά στο κεφάλι, στους ώμους και στα χέρια. Στην Αυχενική Δυσκαμψία περιορίζεται το εύρος των κινήσεων του αυχένα, γίνονται δυσχερείς και μερικές φορές επώδυνες. Η Αυχενογενής Κεφαλαλγία είναι ο πονοκέφαλος (κεφαλαλγία) που εμφανίζεται πολύ συχνά σε ασθενείς με αυχενικό. Αντανακλά κροταφικά, στο μέτωπο, πίσω από το αυτί, πίσω από τα μάτια, κτλ.

Για την διάγνωση είναι απαραίτητο το ιστορικό, η κλινική και νευρολογική εξέταση και λαμβάνονται υπόψιν τα συμπτώματα του ασθενούς. Μερικές φορές χρειάζονται απεικονιστικές εξετάσεις όπως είναι η Ακτινογραφία, η Μαγνητική Τομογραφία και η Αξονική Τομογραφία.

Η θεραπεία για το Αυχενικό Σύνδρομο εξατομικεύεται σε κάθε ασθενή και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως την ηλικία, την αιτιολογία, τον πόνο, τα συμπτώματα και την γενικότερη κατάσταση της υγείας.

“Η θεραπεία για το Αυχενικό Σύνδρομο εξατομικεύεται σε κάθε ασθενή”.


Η Συντηρητική Θεραπεία στο αυχενικό προτείνεται στους περισσότερους ασθενείς. Περιλαμβάνει την χορήγηση αναλγητικής φαρμακευτικής αγωγής, τον αυχενικό κηδεμόνα, την φυσικοθεραπεία, τις ασκήσεις, κτλ.
Χορηγούνται απλά αναλγητικά, μυοχαλαρωτικά, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και κορτικοστερεοειδή, πάντοτε με γαστροπροστασία. Πάντοτε η φαρμακευτική αγωγή χορηγείται και τροποποιείται από Ιατρό.
Στην οξεία φάση, όταν η αυχεναλγία είναι έντονη, συστήνεται ο αυχενικός κηδεμόνας μαλακού τύπου, αν και πολλοί δεν προτείνουν την χρήση του και επιμένουν στην πλήρη κινητοποίηση του αυχένα

Η Φυσικοθεραπεία στο Αυχενικό Σύνδρομο μπορεί να βοηθήσει στην σταθεροποίηση και την προστασία της σπονδυλικής στήλης. Συνήθως διαρκεί τέσσερις έως έξι εβδομάδες. Γίνεται από έμπειρο φυσιοθεραπευτή που παρακολουθεί την βελτίωση, δείχνει διάφορες ασκήσεις και την σωστή θέση του σώματος στις δραστηριότητες.

“Η Φυσικοθεραπεία στο Αυχενικό Σύνδρομο μπορεί να βοηθήσει τον

ασθενή και ξαναρχίσει έναν φυσιολογικό τρόπο ζωής”.


Το Χειρουργείο στο
Αυχενικό Σύνδρομο έχει ένδειξη όταν η συντηρητική αντιμετώπιση δεν βελτιώνει τα συμπτώματα και υπάρχει χειρουργικό αίτιο που τα προκαλεί, όπως είναι η Αυχενική Δισκοκήλη, η Αυχενική Στένωση, τα κατάγματα των σπονδύλων, οι όγκοι της περιοχής κτλ.

Οι συνηθέστερες Χειρουργικές Επεμβάσεις στο Αυχενικό Σύνδρομο είναι η Πρόσθια Αυχενική Δισκεκτομή και Σπονδυλοδεσία και η Οπίσθια Αυχενική Πεταλεκτομή και Σπονδυλοδεσία.
Η Πρόσθια Αυχενική Δισκεκτομή και Σπονδυλοδεσία, σε ένα ή περισσότερα επίπεδα έχει σκοπό την αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού από την κήλη του δίσκου, το οστεόφυτο, τον πεπαχυσμένο και οστεοποιημένο οπίσθιο επιμήκη σύνδεσμο κτλ.
Η Οπίσθια Αυχενική Πεταλεκτομή και Σπονδυλοδεσία, σε ένα ή σε περισσότερα επίπεδα έχει σκοπό την διεύρυνση του νωτιαίου σωλήνα, την αφαίρεση του όγκου στον αυχένα, την σταθεροποίηση του σπονδυλικού κατάγματος κτλ.

Ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν συχνά υποτροπή. Για την πρόληψη στο Αυχενικό Σύνδρομο χρειάζεται βελτίωση στην στάση του σώματος. Για παράδειγμα, στο γραφείο χρειάζεται προσαρμογή της καρέκλας και της οθόνης του υπολογιστή σε άνετη θέση. Επίσης πολύ σημαντική είναι η στάση του σώματος στην διάρκεια του ύπνου. Η γυμναστική βοηθάει στην μυϊκή αδυναμία, που είναι μια σημαντική αιτία στο αυχενικό. Πρέπει να αποφεύγεται η άρση βάρους, η καταπόνηση και η έκθεση σε ψυχρά ρεύματα και εναλλαγές κρύου και ζέστης. Χρειάζονται συχνά διαλλείματα στις πολύωρες δραστηριότητες κτλ.

 

Περισσότερα ...

 

 

Τι είναι το Αυχενικό Σύνδρομο;

Το “Αυχενικό Σύνδρομο” ή “Αυχενικό“, είναι ένα σύνολο ετερογενών παθήσεων και όχι μια συγκεκριμένη πάθηση. Το Αυχενικό Σύνδρομο (αγγλικά: neck pain), είναι μία ομάδα από συμπτώματα και ενοχλήματα που παρουσιάζονται στην περιοχή του αυχένα. Σε αυτά περιλαμβάνονται η αυχεναλγία (πόνος στον αυχένα), η δυσκαμψία, ο πονοκέφαλος, η ζάλη και πολλά άλλα συμπτώματα. Ο πόνος στον αυχένα είναι το σημαντικότερο σύμπτωμα. Είναι μία συνηθισμένη πάθηση και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε μετά την ηλικία των 25 – 30 ετών. 

 

Ποια είναι τα αίτια στο Αυχενικό Σύνδρομο;

Τα πιο συχνά αίτια στο Αυχενικό Σύνδρομο είναι αυτά που προκαλούν την αστάθεια του αυχένα και περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

 • Η κόπωση των μυών και των συνδέσμων του αυχένα. Η “ψύξη” και το ραιβόκρανο του αυχένα είναι καταστάσεις γνωστές σχεδόν σε όλους τους ενήλικες. Προκαλούνται λόγω της κακής στάσης του σώματος στις διάφορες δραστηριότητες όπως στην εργασία.
 • Οι τραυματικές κακώσεις του αυχένα. Η κάκωση σε κάποια άρθρωση του αυχένα, τα κατάγματα των αυχενικών σπονδύλων, η κάκωση “δίκην μαστιγίου”, κτλ. Μπορούν να συμβούν σε αθλητικές δραστηριότητες, μετά από τροχαίο ατύχημα, κτλ.
 • Η Αυχενική Δισκοκήλη. Εκτός από τον πόνο στον αυχένα, συχνά συνοδεύεται από νευρολογικά συμπτώματα (μούδιασμα, πόνος, αδυναμία κτλ.) στα χέρια και τα πόδια.
 • Η Στένωση του Σπονδυλικού Σωλήνα, η Αυχενική σπονδύλωση, η Σπονδυλοαρθροπάθεια.
 • Η Σπονδυλολίσθηση.
 • Το Οστεοπορωτικό Κάταγμα στην Οστεοπόρωση.

Άλλες αιτίες του Αυχενικού Συνδρόμου είναι:

 • Οι ρευματοπάθειες (ρευματικά νοσήματα) επηρεάζουν την αυχενική μοίρα. Είναι η Ρευματοειδής αρθρίτιδα, η Αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, η Ρευματική πολυμυαλγία, η Πολυμυοσίτιδα, κτλ.
 • Ο σακχαρώδης διαβήτης.
 • Οι διάφορες παθήσεις των οστών.
 • Η Λοίμωξη της αυχενικής μοίρας που συνήθως συνοδεύεται από πυρετό.
 • Ο Όγκος της αυχενικής μοίρας που συνήθως συνοδεύεται και με άλλα συμπτώματα όπως είναι η απώλεια βάρους.
 • Οι μεταβολικές διαταραχές.
 • Οι ενδοκρινικές παθήσεις. 

 

Αυχενικό Σύνδρομο: συμπτώματα.

Τα συμπτώματα στο Αυχενικό Σύνδρομο είναι ένα σύνολο από ενοχλήματα, τα οποία παρουσιάζονται στην περιοχή του αυχένα και είναι διαφορετικά σε κάθε ασθενή, όσον αφορά την έντασή τους και την διάρκειά τους. Μπορεί να είναι πολύ ήπια και καλά ανεκτά έως πολύ έντονα και ανυπόφορα. Επίσης, μπορεί να διαρκούν λίγες ημέρες ή εβδομάδες ή ακόμα περισσότερο για μήνες, ή να υποτροπιάζουν πολλές φορές για χρόνια. Σε αυτά περιλαμβάνονται η αυχεναλγία (πόνος στον αυχένα), η δυσκαμψία του αυχένα, ο πονοκέφαλος, η ζάλη, ο ίλιγγος κτλ.
Παράλληλα, ανάλογα με την αιτία μπορεί να συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως για παράδειγμα στην αυχενική δισκοκήλη όπου ο ασθενής παρουσιάζει μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, καυσαλγία ή και αδυναμία, που ξεκινάει από τον αυχένα και αντανακλα στο χέρι. Ενα άλλο παράδειγμα είναι η Αυχενική Στένωση με μυελοπάθεια. Παρουσιάζει μούδιασμα, ατροφία, σπαστικότητα, αδυναμία, κτλ. στα πόδια και δυσκολία στο περπάτημα. Σε προχωρημένη κατάσταση παρουσιάζεται απώλεια του ελέγχου της ουροδόχου κύστης και του εντέρου.

Η Αυχεναλγία.

Ο πόνος στον αυχένα είναι το σημαντικότερο σύμπτωμα στο αυχενικό. Εμφανίζεται ή επιδεινώνεται σε συγκεκριμένες κινήσεις και άλλοτε υπάρχει σαν ενόχληση και στην ηρεμία. Ο πόνος εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή του αυχένα και μπορεί να αντανακλά στο κεφάλι, στους ώμους και στα χέρια.

Η Αυχενική Δυσκαμψία.

Ο ασθενής παρουσιάζει περιορισμό στο εύρος των κινήσεων του αυχένα. Η κάμψη και η έκταση του αυχένα, η πλάγια κάμψη και η στροφή γίνονται δυσχερείς και μερικές φορές επώδυνες.

Αυχενογενής Κεφαλαλγία.

Η αυχενογενής κεφαλαλγία είναι ο πονοκέφαλος (κεφαλαλγία) που εμφανίζεται πολύ συχνά σε ασθενείς με αυχενικό. Γενικά είναι πολύ συνηθισμένος πονοκέφαλος. Εμφανίζεται σαν ένας σταθερός πόνος στον αυχένα. Αντανακλά κροταφικά, πίσω από τα μάτια, στο τριχωτό της κεφαλής, στο μέτωπο ή πίσω από το αυτί. Εντοπίζεται μονόπλευρα ή και αμφοτερόπλευρα και μπορεί να συνυπάρχει και με άλλα συμπτώματα του Αυχενικού Συνδρόμου.

 

Αυχενικό Σύνδρομο: Διάγνωση.

Για την διάγνωση στο Αυχενικό Σύνδρομο, είναι απαραίτητο το ιατρικό ιστορικό, η κλινική και νευρολογική εξέταση και λαμβάνονται υπόψιν τα συμπτώματα του ασθενούς. Με διάφορες δοκιμασίες, ελέγχονται η η δύναμη, η αισθητικότητα, τα αντανακλαστικά, το περπάτημα και η ισορροπία. Επίσης,  η ύπαρξη μυϊκού σπασμού ή πίεσης και το εύρος των κινήσεων του αυχένα. Είναι πιθανό να χρειαστούν εξετάσεις όπως η Ακτινογραφία, η Μαγνητική και Αξονική Τομογραφία, το ηλεκτρομυογράφημα των άνω άκρων.

Η Ακτινογραφία.

Η Ακτινογραφία της Αυχενικής Μοίρας είναι συχνά η πρώτη απεικονιστική εξέταση που χρησιμοποιείται στην διάγνωση. Μπορεί να αναδείξει με ευκρίνεια την δομή των οστών και την αρχιτεκτονική της σπονδυλικής στήλης. Παρέχει ευκρινή για την κατάσταση των σπονδύλων, την απώλεια του ύψους του μεσοσπονδυλίου δίσκου, την κατάσταση των αρθρώσεων, κτλ. Επίσης, αξιολογείται η φυσιολογική λόρδωση της αυχενικής μοίρας.

Η Μαγνητική Τομογραφία.

Η Μαγνητική Τομογραφία είναι πολύ σημαντική εξέταση η οποία διενεργείται σε περιπτώσεις που συνυπάρχουν νευρολογικά ευρήματα και χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση και μελέτη της αιτίας του αυχενικού συνδρόμου. Παρέχει λεπτομερή απεικόνιση του νωτιαίου μυελού και των νεύρων. Μπορεί να αναδείξει τον νωτιαίο μυελό, τις αυχενικές ρίζες και τις ανατομικές δομές της περιοχής. Επιτρέπει την μελέτη της ανατομίας και της παθολογίας της σπονδυλικής στήλης. Αναδεικνύει διάφορες αιτίες όπως η δισκοκήλη, η στένωση, οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις, οι όγκοι, οι λοιμώξεις κτλ.

Η Αξονική Τομογραφία.

Η Αξονική Τομογραφία βοηθάει στην διάγνωση σε πολλές περιπτώσεις. Μπορεί να δείξει την ανατομία της σπονδυλικής στήλης και τις λεπτομέρειες κυρίως της οστικής ανατομίας. Είναι πολύ σημαντική εξέταση για την μελέτη σε περιπτώσεις όπως τα κατάγματα, η οστεοπόρωση κτλ.

Το ηλεκτρομυογράφημα των άνω άκρων.

Ο Νευροφυσιολογικός Έλεγχος, το ηλεκτρομυογράφημα των άνω άκρων είναι μερικές φορές απαραίτητος. Γίνεται για να εκτιμηθεί η κατάσταση των νεύρων και για την επιβεβαίωση της διάγνωσης σε αμφίβολες περιπτώσεις. Επίσης, για την αξιολόγηση της βαρύτητας των συμπτωμάτων και για διαφοροδιαγνωστικούς σκοπούς. 

 

Ποια είναι η θεραπεία για το Αυχενικό Σύνδρομο;

Η θεραπεία για το Αυχενικό Σύνδρομο εξατομικεύεται σε κάθε ασθενή και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως την ηλικία, την αιτιολογία, τον πόνο, τα συμπτώματα και την γενικότερη κατάσταση της υγείας. Ο σκοπός της θεραπείας είναι η ανακούφιση του πόνου, η βελτίωση των νευρολογικών προβλημάτων. Το Αυχενικό Σύνδρομο αντιμετωπίζεται με συντηρητική ή χειρουργική θεραπεία. Χρειάζεται σωστή μελέτη και αξιολόγηση της κατάστασης για την επιλογή της ενδεδειγμένης θεραπείας.

 

Η Συντηρητική Θεραπεία για το Αυχενικό Σύνδρομο.

Η Συντηρητική Θεραπεία προτείνεται στους περισσότερους ασθενείς, είτε παρουσιάζουν είτε όχι νευρολογικά συμπτώματα. Οι περισσότεροι ανταποκρίνονται στη συντηρητική θεραπεία. Περιλαμβάνει την χορήγηση αναλγητικής φαρμακευτικής αγωγής, τον αυχενικό κηδεμόνα, τον περιορισμό των δραστηριοτήτων, την φυσικοθεραπεία, τις ασκήσεις, την παρακολούθηση.

Ποια Φάρμακα χορηγούνται στο Αυχενικό Σύνδρομο;

Η χρήση των Παυσίπονων Φαρμάκων (αναλγητικά από του στόματος αγωγή) είναι η πρώτη επιλογή για την αντιμετώπιση στο Αυχενικό Σύνδρομο και συχνά οδηγεί σε σημαντική ανακούφιση από τον πόνο και τον μυϊκό σπασμό. Τέτοια σκευάσματα είναι τα απλά αναλγητικά, τα μυοχαλαρωτικά, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και τα κορτικοστερεοειδή. Την αγωγή πάντοτε συμπληρώνει η γαστροπροστασία. Τα απλά αναλγητικά βοηθούν στους πόνους και τα μυοχαλαρωτικά μπορούν να λύσουν τον μυϊκό σπασμό και να βελτιώσουν την κατάσταση. Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μειώνουν την τοπική φλεγμονή και παράλληλα τον πόνο στο Αυχενικό Σύνδρομο. Πρέπει να αποφεύγεται η μακροχρόνια χρήση τους γιατί μπορεί να είναι επιβλαβής για τον οργανισμό. Πάντοτε η φαρμακευτική αγωγή χορηγείται και τροποποιείται από Ιατρό.

Ο αυχενικός κηδεμόνας στο Αυχενικό Σύνδρομο.

Στην οξεία φάση, όταν η αυχεναλγία είναι έντονη, συστήνεται ο αυχενικός κηδεμόνας (αυχενικός νάρθηκας) μαλακού τύπου. Σταθεροποιεί και υποστηρίζει τον αυχένα και φυσικά ελαττώνει τον πόνο. Εφαρμόζεται για λίγες ημέρες, κάθε φορά που ο ασθενής κινητοποιείται. Πρέπει να αποφεύγεται η μακροχρόνια χρήση του και η εφαρμογή του πρέπει να συνοδεύεται από πρόγραμμα ασκήσεων. Αυτό γίνεται γιατί μπορεί να παρουσιαστεί ατροφία των μυών του αυχένα με γενικότερη επιδείνωση των συμπτωμάτων. Δεν είναι λίγοι αυτοί που συστήνουν να αποφεύγεται η χρήση του αυχενικού κολάρου και επιμένουν στην πλήρη κινητοποίηση του αυχένα, η οποία βοηθάει περισσότερο στην αποκατάσταση

 

Η Φυσικοθεραπεία στο Αυχενικό Σύνδρομο.

Η Φυσικοθεραπεία στο Αυχενικό Σύνδρομο (υπέρηχος, μαλάξεις, κινησιοθεραπεία, ηλεκτροθεραπεία κτλ.) μπορεί να βοηθήσει στην σταθεροποίηση και την προστασία της σπονδυλικής στήλης (βελτίωση της μυϊκής ισχύος και της αντοχής με πρόγραμμα ενδυνάμωσης και ενίσχυσης των μυών του αυχένα και του ώμου). Οι ασθενείς με Αυχενικό Σύνδρομο περιορίζουν τις δραστηριότητές τους. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε μυϊκή αδυναμία, η οποία με την σειρά της οδηγεί σε περισσότερο πόνο.
Μπορεί να ξεκινήσει αμέσως μόλις παρέλθει η οξεία φάση του έντονου πόνου. Μπορεί να αποκαταστήσει την ευελιξία της σπονδυλικής στήλης και να βελτιώσει την ισορροπία. Συνήθως διαρκεί τέσσερις έως έξι εβδομάδες.
Η Φυσικοθεραπεία γίνεται από έμπειρο φυσιοθεραπευτή, ο οποίος παρακολουθεί την βελτίωση και μπορεί να δείξει διάφορες ασκήσεις, όπως ασκήσεις τύπου γιόγκα ή πιλάτες, και γενικά την σωστή θέση του σώματος στις καθημερινές δραστηριότητες. Μπορεί πολλές φορές να βοηθήσει τον ασθενή να ξαναγυρίσει στις δραστηριότητές του και ξαναρχίσει έναν φυσιολογικό τρόπο ζωής. 

 

Ποιες είναι οι ενδείξεις για την Χειρουργική Αντιμετώπιση στο Αυχενικό Σύνδρομο;

Το Χειρουργείο στο Αυχενικό Σύνδρομο έχει ένδειξη όταν η συντηρητική αντιμετώπιση δεν βελτιώνει τα συμπτώματα και υπάρχει χειρουργικό αίτιο που τα προκαλεί, όπως είναι η αυχενική δισκοκήλη, η αυχενική στένωση, τα κατάγματα των σπονδύλων, οι όγκοι της περιοχής κτλ. Δηλαδή, όταν συνεχίζουν τα συμπτώματα όπως ο πόνος, η αδυναμία ή το μούδιασμα στα άνω και τα κάτω άκρα. Επίσης, όταν υπάρχει δυσχέρεια στην ορθοστάτηση, στο περπάτημα, ορθοκυστικές διαταραχές και όταν τα συμπτώματα επιδεινώνονται με τον χρόνο. Στο σύνολό τους περιορίζουν την καθημερινή δραστηριότητα ή υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

 

Το χειρουργείο στο Αυχενικό Σύνδρομο.

Η Χειρουργική Επέμβαση στο Αυχενικό Σύνδρομο μπορεί να γίνει με πρόσθια ή με οπίσθια προσπέλαση, ενίοτε και με συνδυασμό των δύο τεχνικών. Στην πρόσθια προσπέλαση η συνηθέστερη επέμβαση που πραγματοποιείται είναι η Πρόσθια Αυχενική Δισκεκτομή και Σπονδυλοδεσία, σε ένα ή περισσότερα επίπεδα. Έχει σκοπό την αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού από την κήλη του δίσκου, το οστεόφυτο, τον πεπαχυσμένο και οστεοποιημένο οπίσθιο επιμήκη σύνδεσμο κτλ. Στην οπίσθια προσπέλαση γίνεται η Οπίσθια Αυχενική Πεταλεκτομή που συμπληρώνεται με Σπονδυλοδεσία, σε ένα ή σε περισσότερα επίπεδα. Σκοπός είναι η διεύρυνση του νωτιαίου σωλήνα, η αφαίρεση κάποιου όγκου στον αυχένα, η σταθεροποίηση του κατάγματος σπονδύλου κτλ.

 

Ποια είναι η πρόληψη για το Αυχενικό Σύνδρομο;

Οι ασθενείς που παρουσιάζουν συχνά υποτροπή του Αυχενικού Συνδρόμου χρειάζεται να προσέχουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Συγκεκριμένα χρειάζεται:

 • Βελτίωση της στάσης στο γραφείο με προσαρμογή της καρέκλας και της οθόνης του υπολογιστή. Η καρέκλα τοποθετείται σε θέση ώστε ο αυχένας, και πιο συγκεκριμένα η σπονδυλική στήλη, να είναι σε ουδέτερη θέση. Η πλάτη πρέπει να στηρίζεται επαρκώς και να ακουμπά στην καρέκλα. Η οθόνη του υπολογιστή να είναι στο ύψος των ματιών, ώστε να αποφεύγεται η κάμψη, έκταση και στροφή του αυχένα.
 • Πολύ σημαντική είναι στάση του σώματος στην διάρκεια του ύπνου. Ένα ανατομικό στρώμα και ένα μαξιλάρι που στηρίζει επαρκώς τον αυχένα είναι απαραίτητα. Πρέπει να αποφεύγεται υπερβολική κάμψη και έκταση του αυχένα κατά τον ύπνο.
 • Η γυμναστική βοηθάει στην μυϊκή αδυναμία, που είναι μια σημαντική αιτία στο αυχενικό. Χρειάζεται ένα τακτικό πρόγραμμα με διατατικές ασκήσεις για την ενδυνάμωση των μυών στον αυχένα, στους ώμους και τον κορμό. Η καθημερινή άσκηση με περπάτημα βοηθάει στην εκγύμναση των μυών που στηρίζουν την σπονδυλική στήλη γενικότερα.
 • Αποφυγή της άρσης βάρους και καταπόνησης του αυχένα. Χρειάζεται προσοχή και σωστός τρόπος στην εκτέλεση των δραστηριοτήτων στην καθημερινότητα και την εργασία.
 • Αποφυγή της έκθεσης του αυχένα σε ψυχρά ρεύματα, σε εναλλαγές κρύου και ζέστης. Το χειμώνα συστήνεται το κασκόλ. Το καλοκαίρι χρειάζεται προσοχή στην χρήση κλιματιστικών. Στην οδήγηση να αποφεύγεται το τελείως ανοιχτό παράθυρο, κτλ.
 • Συχνά διαλλείματα για ανάπαυση και ξεμούδιασμα σε πολύωρη οδήγηση ή εργασία γραφείου, μπροστά σε υπολογιστή, κτλ.

 

Λιγότερα ..

 

 

Αυτός ο ιστότοπος παρέχει γενικές πληροφορίες και καμία πληροφορία δεν προορίζεται ή υπονοείται ότι μπορεί να αντικαταστήσει τις ιατρικές συμβουλές του ιατρού ή να χρησιμοποιηθεί για νομικούς σκοπούς. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον Νευροχειρουργό για οποία πάθηση ή θεραπευτική επιλογή μπορεί ο ίδιος να σας προτείνει.

Δείτε την  Πολιτική Ορθής Χρήσης Ιστότοπου.