Σπονδυλόλυση

Σπονδυλόλυση 

Η Σπονδυλόλυση είναι μια επώδυνη κατάσταση της σπονδυλικής στήλης που ορίζεται ως ένα έλλειμμα ή κάταγμα καταπόνησης (stress fracture) στον ισθμό του σπονδυλικού τόξου (pars interarticularis) του σπονδύλου, που ενώνει τις άνω και κάτω οπίσθιες αρθρικές του επιφάνειες (facet joints).

Στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελεί κάταγμα κοπώσεως ή ρωγμή λόγω υπερβολικής παρατεταμένης έκτασης της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης κατά τη διάρκεια του αθλητισμού ή άλλων δραστηριοτήτων. Παρατηρείται με μεγαλύτερη συχνότητα σε αθλητές.

Η Σπονδυλόλυση συνήθως είναι ασυμπτωματική. Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι ο πόνος στην μέση (Οσφυαλγία). Σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί πόνος που αντανακλά στους γλουτούς ή τα πόδια (Ριζοπάθεια) με μούδιασμα ή και αδυναμία στα πόδια. Μπορεί να εμφανιστεί και Σπονδυλολίσθηση.

Η διάγνωση βασίζεται στο ιστορικό του ασθενούς αλλά απαραίτητος είναι και ο απεικονιστικός έλεγχος με ακτινογραφία της Οσφυικής Μοίρας. Επίσης χρησιμοποιείται η Μαγνητική Τομογραφία (MRI), η Αξονική Τομογραφία καθώς και το σπινθηρογράφημα οστών.

Οι ασυμπτωματικοί ασθενείς δεν χρειάζονται καμία θεραπεία. Στους ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα μπορεί να προταθούν η Συντηρητική Θεραπεία ή και η Χειρουργική Επέμβαση.

Η Συντηρητική Θεραπεία για την Σπονδυλόλυση μπορεί να διαρκέσει και 6 μήνες και περιλαμβάνει την φυσιοθεραπεία, την άσκηση, την χορήγηση αναλγητικής φαρμακευτικής αγωγής κτλ. 

Η Χειρουργική Επέμβαση για την Σπονδυλόλυση πραγματοποιείται με τεχνικές Σταθεροποίησης και αποσυμπίεσης της Σπονδυλικής Στήλης.

Η Σταθεροποίηση της Σπονδυλικής Στήλης γίνεται με διάφορες τεχνικές Σπονδυλοδεσίας όπως τοποθέτηση μίας βίδας ή σύρματος στην βλάβη και χρήση οστικού μοσχεύματος. Μια άλλη τεχνική γίνεται με την τοποθέτηση ενός άγκιστρου και μίας βίδας και ένωση με μια ράβδο. Σε περίπτωση που συνυπάρχει και Σπονδυλολίσθηση, χρησιμοποιούνται βίδες και ράβδοι με οστικά μοσχεύματα (Σπονδυλοδεσία).

Η αποσυμπίεση γίνεται συνήθως με Πεταλεκτομή.

Περισσότερα ...

 

Τι είναι η Σπονδυλόλυση;

Η Σπονδυλόλυση είναι μια επώδυνη κατάσταση της σπονδυλικής στήλης που ορίζεται ως ένα έλλειμμα ή κάταγμα καταπόνησης (stress fracture) στον ισθμό του σπονδυλικού τόξου (pars interarticularis) του σπονδύλου, που ενώνει τις άνω και κάτω οπίσθιες αρθρικές του επιφάνειες (facet joints). Συνήθως συμβαίνει στον Ο5 οσφυϊκό σπόνδυλο και σπανιότερα στον Ο4 και Ο3. Μπορεί επίσης να παρουσιαστεί και σε περισσότερους του ενός σπονδύλους. Η Σπονδυλόλυση μπορεί επίσης σπάνια να παρουσιαστεί και στην αυχενική μοίρα.

Ποια είναι τα αίτια της Σπονδυλόλυσης;

Στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελεί κάταγμα κοπώσεως ή ρωγμή (stress fracture) λόγω υπερβολικής και παρατεταμένης έκτασης της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, σε συνδυασμό με στροφικές κινήσεις. Πιο συχνά μετά από επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς σε νεαρά άτομα 10-15 ετών κατά τη διάρκεια του αθλητισμού ή άλλων δραστηριοτήτων. Παθοφυσιολογικά λοιπόν, οι συνεχείς μικροτραυματισμοί της οσφυϊκής μοίρας μπορούν να οδηγήσουν στην λύση του ισθμού του σπονδυλικού τόξου. Δηλαδή, οδηγούν στην Σπονδυλόλυση. Παρατηρείται με μεγαλύτερη συχνότητα σε αθλητές της ρυθμική και ενόργανης γυμναστικής, της άρσης βαρών και του ποδοσφαίρου. Επίσης, της κατάδυσης, του μπάσκετ, του τένις, του ράγκμπι, της πάλης και του στίβου. 

Ποια είναι τα συμπτώματα στην Σπονδυλόλυση;

Στις περισσότερες περιπτώσεις η Σπονδυλόλυση είναι ασυμπτωματική και ανευρίσκεται τυχαία στις εξετάσεις που γίνονται για άλλο λόγο.

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα στην Σπονδυλόλυση είναι ο πόνος στην μέση (Οσφυαλγία). Κυμαίνεται από ήπιος έως έντονος ανάλογα με την βαρύτητα του κατάγματος ή την αστάθεια της σπονδυλικής στήλης. Ο πόνος αυτός στην μέση συνήθως εντοπίζεται μονόπλευρα, μπορεί να συνοδεύεται με μυϊκούς σπασμούς ή δυσκαμψία στην μέση και επιδεινώνεται στην έκταση και στην έντονη δραστηριότητα. Η έναρξη του πόνου μπορεί να είναι οξεία ή σταδιακή και μπορεί να περιορίσει τις καθημερινές δραστηριότητες. Επίσης, σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί πόνος που αντανακλά στους γλουτούς ή τα πόδια (ριζοπάθεια) με μούδιασμα ή και αδυναμία στα πόδια.

Μπορεί να εμφανιστεί και Σπονδυλολίσθηση (Ισθμική Σπονδυλολίσθηση) και να παρουσιαστούν τα συμπτώματα της Σπονδυλικής Στένωσης όπως η Νευρογενής Διαλείπουσα Χωλότητα. Δηλαδή άλγος, καυσαλγίες, κράμπες, αιμωδίες, αδυναμία, δυσχέρεια βαδίσεως και ορθοστάτησης. Σε ακόμη σοβαρότερη κατάσταση μπορεί να παρουσιαστεί και Ιππουριδική Συνδρομή (cauda equina syndrome) με απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης και του εντέρου, μούδιασμα ή αδυναμία στα πόδια και διαταραχές αισθητικότητας στην περιγεννητική περιοχή. 

Αποτελεί κύριο αίτιο πόνου στην μέση σε έφηβους αθλητές και τους νέους ενήλικες και είναι πιο συχνή στους άνδρες. 

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση βασίζεται στο ιστορικό του ασθενούς αλλά απαραίτητος είναι και ο απεικονιστικός έλεγχος.
Η ακτινογραφία της Οσφυικής Μοίρας μπορεί να αναδείξει κατάγματα των σπόνδυλων. Ειδικά οι λοξες ακτινογραφίες θα δείξουν την χαρακτηριστική εικόνα “collar on the Scotty dog”. Είναι ενδεικτικό της οστικής βλάβης στον ισθμό του σπονδυλικού τόξου (pars interarticularis). Η ακτινογραφία έχει μικρή ευαισθησία στην διάγνωση της σπονδυλόλυσης.
Στον υπόλοιπο απεικονιστικό έλεγχο χρησιμοποιείται η μαγνητική τομογραφία (MRI), η αξονική τομογραφία καθώς και το σπινθηρογράφημα οστών.

Ποια είναι η Θεραπευτική αντιμετώπιση στην Σπονδυλόλυση;

Οι ασυμπτωματικοί ασθενείς με Σπονδυλόλυση δεν χρειάζονται καμία θεραπεία. Στους ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα μπορεί να προταθούν η Συντηρητική Θεραπεία ή και η Χειρουργική Επέμβαση.

Ποια είναι η Συντηρητική Θεραπεία για την Σπονδυλόλυση.

Η Συντηρητική Θεραπεία για την Σπονδυλόλυση προτείνεται στις περισσότερες περιπτώσεις και παρουσιάζει πολύ καλά αποτελέσματα. Η συντηρητική θεραπεία που μπορεί να διαρκέσει και 6 μήνες περιλαμβάνει κυρίως την φυσιοθεραπεία, την άσκηση, την χορήγηση αναλγητικής αγωγής. Επίσης, τις επισκληρίδιες εγχύσεις στεροειδών και προσοχή στις διάφορες δραστηριότητες. Πολλοί προτείνουν και τον οσφυϊκό κηδεμόνα. Η πλειοψηφία των ασθενών με Σπονδυλόλυση δεν χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. 

Η Χειρουργική Επέμβαση για την Σπονδυλόλυση.

Η Χειρουργική Επέμβαση στην Σπονδυλόλυση προτείνεται σε ασθενείς με πόνο στη μέση και τα πόδια που δεν βελτιώθηκαν με την συντηρητική αγωγή. Όταν δηλαδή ο πόνος επηρεάζει σημαντικά την καθημερινή δραστηριότητα ή και όταν προκαλεί προοδευτική νευρολογική επιδείνωση. Ο σκοπός της χειρουργικής επέμβασης είναι να αποκαταστήσει την αστάθεια της Σπονδυλικής Στήλης και να μειώσει την πίεση στις νευρικές δομές. Η Χειρουργική Επέμβαση για την Σπονδυλόλυση πραγματοποιείται με τεχνικές Σπονδυλοδεσίας και αποσυμπίεσης.

Η Σταθεροποίηση της Σπονδυλικής Στήλης γίνεται με διάφορες τεχνικές Σπονδυλοδεσίας όπως τοποθέτηση μίας βίδας ή σύρματος στην βλάβη και χρήση οστικού μοσχεύματος. Μια άλλη τεχνική γίνεται με την τοποθέτηση ενός άγκιστρου και μίας βίδας και ένωση με μια ράβδο. Σε περίπτωση που συνυπάρχει και Σπονδυλολίσθηση, χρησιμοποιούνται βίδες και ράβδοι με οστικά μοσχεύματα (Σπονδυλοδεσία).

Η αποσυμπίεση γίνεται συνήθως με Πεταλεκτομή.

Λιγότερα ..

 

 

 

Αυτός ο ιστότοπος παρέχει γενικές πληροφορίες και καμία πληροφορία δεν προορίζεται ή υπονοείται ότι μπορεί να αντικαταστήσει τις ιατρικές συμβουλές του ιατρού ή να χρησιμοποιηθεί για νομικούς σκοπούς. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον Νευροχειρουργό για οποία πάθηση ή θεραπευτική επιλογή μπορεί ο ίδιος να σας προτείνει.

Δείτε την  Πολιτική Ορθής Χρήσης Ιστότοπου.