Αυχενική Στένωση

Αυχενική Στένωση

Η Αυχενική Στένωση ή Αυχενική Σπονδύλωση είναι η κατάσταση εκείνη στην οποία παρουσιάζεται μείωση του εύρους του Σπονδυλικού Σωλήνα με αποτέλεσμα την συμπίεση του νωτιαίου μυελού ή των νευρικών ριζών στην Αυχενική Μοίρα της Σπονδυλικής Στήλης.

Συνήθως έχει ως αιτία την προοδευτική χρόνια Εκφυλιστική Νόσο της Σπονδυλικής Στήλης. Παρουσιάζει αργή πορεία και για αυτό το λόγο διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο, συνήθως μεταξύ 30 και 50 ετών.

Τα συμπτώματα στην Αυχενική Στένωση προκαλούνται από την συμπίεση του νωτιαίου μυελού και των αυχενικών νεύρων με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται Αυχενική Μυελοπάθεια και Ριζοπάθεια. Οι Ασθενείς παρουσιάζουν αυχεναλγία και ενοχλήματα στον αυχένα γενικότερα. Συνυπάρχουν αιμωδία ή υπαισθησία στα χέρια ή και στα πόδια, αδυναμία στα χέρια ή και στα πόδια. Επίσης, δυσχέρεια στην βάδιση και στην ισορροπία καθώς και άλλα προβλήματα.

Στην βαριά ή παραμελημένη Αυχενική Στένωση η κύρια επιπλοκή είναι να γίνουν μόνιμες οι βλάβες και τα συμπτώματα.

Για την διάγνωση της Αυχενικής Στένωσης είναι απαραίτητο το ιατρικό ιστορικό, η κλινική και νευρολογική εξέταση. Θα χρειαστούν και απεικονιστικές εξετάσεις όπως η Μαγνητική Τομογραφία, η Αξονική Τομογραφία, οι Ακτινογραφίες ο Νευροφυσιολογικός Έλεγχος.

Σκοπός της θεραπευτικής αντιμετώπισης της Αυχενικής Στένωσης είναι η ανακούφιση από τον πόνο και η αποκατάσταση των νευρολογικών προβλημάτων.
Εάν τα συμπτώματα είναι ήπια προτείνεται η Συντηρητική Θεραπεία (διαχείριση της στάσης του σώματος, ασκήσεις ενδυνάμωσης και απώλεια βάρους, φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία κτλ.).
Επιλεκτικά προτείνεται η Χειρουργική Επέμβαση, όταν συντηρητικές θεραπείες αποτύχουν να ελέγξουν τον πόνο ή εάν υπάρχει κίνδυνος μόνιμης νευρολογικής βλάβης. Έπίσης όταν ο πόνος και η ενόχληση παρεμποδίζουν τις καθημερινές δραστηριότητες και την ποιότητα της ζωής του ασθενούς.

Στην Χειρουργική αντιμετώπιση για την Αυχενική Στένωση προτείνονται επεμβάσεις με πρόσθια ή με οπίσθια προσπέλαση, ενίοτε και με συνδυασμό των δύο τεχνικών.

Πρόσθια Αυχενική Δισκεκτομή και Σπονδυλοδεσία.

Οπίσθια Αυχενική Πεταλεκτομή και Σπονδυλοδεσία.

Περισσότερα ...

 

 

Τι είναι η Αυχενική Στένωση ή Σπονδύλωση

Η Αυχενική Στένωση ή Αυχενική Σπονδύλωση (στα αγγλικά cervical spinal stenosis) είναι η κατάσταση εκείνη στην οποία παρουσιάζεται μείωση του εύρους του Σπονδυλικού Σωλήνα με αποτέλεσμα την συμπίεση του νωτιαίου μυελού ή των νωτιαίων νεύρων στην Αυχενική Μοίρα της Σπονδυλικής Στήλης. Μπορεί να συνυπάρχει και στένωση των σπονδυλικών τρημάτων. Συμβαίνει συνήθως μετά την ηλικία των 50 ετών και έχει ως αιτία την προοδευτική χρόνια Εκφυλιστική Νόσο της Σπονδυλικής Στήλης. Παρουσιάζει αργή πορεία και για αυτό το λόγο, συχνά, διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο.


Ποια είναι τα αίτια της Αυχενικής Στένωσης

Οι φυσιολογικές επιπτώσεις της γήρανσης (εκφυλιστικές αλλοιώσεις) είναι η συχνότερη αιτία της Αυχενικής Σπονδυλικής Στένωσης, της στένωσης του σπονδυλικού σωλήνα. Καθώς μεγαλώνουμε οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις επηρεάζουν την φυσιολογία και τις ανατομικές δομές του αυχένα.

Έτσι, στην Εκφυλιστική Νόσο της Σπονδυλικής Στήλης, ένας ή περισσότεροι Μεσοσπονδύλιοι Δίσκοι μπορεί να χάσουν την ελαστικότητα και την ανθεκτικότητά τους. Γίνονται περισσότερο ευπαθείς στα φορτία και στις δυνάμεις που δημιουργούνται από καθημερινές δραστηριότητες (περπάτημα, στροφή της κεφαλής, κάμψη, έκταση κτλ). Ο δίσκος παρουσιάζει δομικές αλλαγές. Μπορεί να γίνει πιο λεπτός και να χάσει το ύψος του (επίπεδος) ή να παρουσιάσει κήλη (Αυχενικη Δισκοκήλη). Αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν το διάστημα μεταξύ δύο σπονδυλικών σωμάτων και προκαλούν παθολογικές κινήσεις (επώδυνες) των σπονδύλων. Εάν ο δίσκος προβάλλει στα μεσοσπονδύλια τρήματα προκαλεί την συμπίεση των νευρικών ριζών. Εάν ο δίσκος προβάλλει στον σπονδυλικό σωλήνα μπορεί να πιέζει τον νωτιαίο μυελό.

Επίσης οι σύνδεσμοι γίνονται παχύτεροι, (υπερτροφικοί), όπως το ίδιο και οι αρθρώσεις. Το αποτέλεσμα είναι να αναπτύσσονται οστεόφυτα στα σπονδυλικά σώματα που γειτνιάζουν με τις κινητικές περιοχές και τους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Εάν ο οργανισμός δεν ελέγξει την κατάσταση παρουσιάζεται η Σπονδυλολίσθηση. Περισσότεροι παράγοντες προκαλούν μεγαλύτερη στένωση και πιο έντονα συμπτώματα.

Επίσης τα τροχαία ατυχήματα και γενικά οι κακώσεις στην σπονδυλική στήλη μπορεί να προκαλέσουν εξάρθρημα ή κάταγμα των σπονδύλων. Το αποτέλεσμα είναι η βλάβη στον νωτιαίο μυελό και στα νωτιαία νεύρα.

Σε μικρό ποσοστό ασθενών, συχνότερα σε άνδρες, παρουσιάζονται συγγενείς αλλοιώσεις στην σπονδυλική στήλη που μπορούν να εξελιχθούν μεταγενέστερα σε στένωση. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως συγγενής σπονδυλική στένωση. Οι ασθενείς αυτοί εκδηλώνουν σε νεότερη ηλικία τα πρώτα συμπτώματα της σπονδυλικής στένωσης, συνήθως μεταξύ 30 και 50 ετών. 

Ποια είναι τα συμπτώματα στην Αυχενική Στένωση

Τα συμπτώματα στην Αυχενική Στένωση προκαλούνται από την συμπίεση του νωτιαίου μυελού και των αυχενικών νεύρων με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται αυχενική μυελοπάθεια και ριζοπάθεια. Συνήθως αναπτύσσονται αργά και παρουσιάζουν σταθερή εξέλιξη για αρκετά χρόνια. Ορισμένοι από τους ασθενείς όμως μπορεί να επιδεινωθούν πιο γρήγορα.
Παρουσιάζουν αυχεναλγία, αυχενική δυσκαμψία και ενοχλήματα στον αυχένα γενικότερα. Συνυπάρχουν αιμωδία ή υπαισθησία στα χέρια ή και στα πόδια, αδυναμία στα χέρια ή και στα πόδια. Επίσης παρουσιάζεται χαρακτηριστική δυσχέρεια στην βάδιση και στην ισορροπία καθώς και άλλα προβλήματα συντονισμού των κινήσεων (αστάθεια βάδισης). Επίσης, δυσκολία στην εκτέλεση των λεπτών κινήσεων στο γράψιμο και ο ασθενής δυσκολεύεται να κουμπώσει τα ρούχα ή να μετρήσει κέρματα κτλ.
Σε προχωρημένες καταστάσεις παρουσιάζεται διαταραχή στην λειτουργία των σφιγκτήρων του εντέρου και της ουροδόχου κύστης, διαταραχή της σεξουαλικής λειτουργίας.


Ποιες είναι οι επιπλοκές της Αυχενικής Στένωσης

Στην βαριά ή παραμελημένη Αυχενική Στένωση η κύρια επιπλοκή που παρουσιάζεται είναι να γίνουν μόνιμες οι βλάβες και τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν δηλαδή η αιμωδία, η μυική αδυναμία, τα προβλήματα ισορροπίας και αστάθειας, η διαταραχή στην λειτουργία των σφιγκτήρων του εντέρου και της ουροδόχου κύστης και η παράλυση (τετραπάρεση ή παραπάρεση και τετραπληγία ή παραπληγία).


Με ποιες εξετάσεις γίνεται η διάγνωση της Αυχενικής Στένωσης

Για την διάγνωση της Αυχενικής Στένωσης είναι απαραίτητο το ιατρικό ιστορικό, η κλινική και νευρολογική εξέταση και λαμβάνονται υπόψιν τα συμπτώματα του ασθενούς. Στην εξέταση ελέγχονται η μυϊκή ισχύς, η αισθητικότητα, τα τενόντια αντανακλαστικά, το βάδισμα και η ισορροπία με διάφορες ειδικές δοκιμασίες.
Θα χρειαστούν και απεικονιστικές εξετάσεις. Αυτές είναι:

Η Μαγνητική Τομογραφία που είναι η σημαντικότερη εξέταση. Παρέχει λεπτομερή απεικόνιση του νωτιαίου μυελού και των νεύρων. Μπορεί να αναδείξει τον νωτιαίο μυελό, τις ρίζες των οσφυϊκών νεύρων και τις ανατομικές δομές της περιοχής. Επιτρέπει την μελέτη των διαστάσεων του σπονδυλικού σωλήνα και των σπονδυλικών τρημάτων, τις εκφυλιστικές αλλοιώσεις και άλλες παθολογικές καταστάσεις.

Η Αξονική Τομογραφία βοηθάει πολύ στην διάγνωση σε πολλές περιπτώσεις. Μπορεί να δείξει το σχήμα και το μέγεθος του σπονδυλικού σωλήνα και τις λεπτομέρειες κυρίως της οστικής ανατομίας.

Οι Ακτινογραφίες χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά για την διάγνωση. Μπορούν να αναδείξουν την δομή των οστών και την αρχιτεκτονική της σπονδυλικής στήλης όπως την απώλεια του ύψους του δίσκου και την κατάσταση των αρθρώσεων.

Ο Νευροφυσιολογικός Έλεγχος είναι μερικές φορές απαραίτητος κυρίως για την επιβεβαίωση της διάγνωσης σε αμφίβολες περιπτώσεις, για την αξιολόγηση της βαρύτητας των συμπτωμάτων ή για διαφοροδιαγνωστικούς σκοπούς. 

Ποια είναι η θεραπεία στην Αυχενική Στένωση

Σκοπός της θεραπευτικής αντιμετώπισης της Αυχενικής Στένωσης είναι η ανακούφιση από τον πόνο και η αποκατάσταση των νευρολογικών προβλημάτων. Επίσης, είναι η βελτίωση της κινητικότητας και της λειτουργικότητας των άνω και κάτω άκρων. Τελικός στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής του ασθενούς. Γίνεται προσεκτική μελέτη των εξετάσεων και νευρολογική αξιολόγηση του ασθενούς. Προτείνεται η κατάλληλη αντιμετώπιση, ανάλογα με την θέση της στένωσης και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.
Εάν τα συμπτώματα είναι ήπια ή δεν έχουν παρουσιαστεί ακόμα, προτείνεται η Συντηρητική Θεραπεία (διαχείριση της στάσης του σώματος, ασκήσεις ενδυνάμωσης και απώλεια βάρους, φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία κτλ.) και η παρακολούθηση της κατάστασης με τακτικά ραντεβού.
Επιλεκτικά προτείνεται η Χειρουργική Επέμβαση, όταν συντηρητικές θεραπείες αποτύχουν να ελέγξουν τον πόνο ή εάν υπάρχει κίνδυνος μόνιμης νευρολογικής βλάβης. Επίσης, όταν ο πόνος και η ενόχληση παρεμποδίζουν τις καθημερινές δραστηριότητες και την ποιότητα της ζωής του ασθενούς.

Ποια είναι η Χειρουργική αντιμετώπιση για την Αυχενική Στένωση

Η χειρουργική επέμβαση στην Αυχενική Στένωση συστήνεται όταν η συντηρητική αντιμετώπιση δεν βελτιώνει τα συμπτώματα. Όταν εξακολουθούν τα συμπτώματα όπως ο πόνος, η αδυναμία ή το μούδιασμα στα άνω και τα κάτω άκρα. Επίσης, όταν παρουσιάζεται δυσχέρεια στην ορθοστάτηση, την βάδιση, διαταραχές του παχέος εντέρου και της ουροδόχου κύστης κτλ. Στο σύνολό τους τα συμπτώματα αυτά περιορίζουν την καθημερινή δραστηριότητα ή υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής. Σπανίως η χειρουργική επέμβαση έχει επείγουσα ένδειξη, όπως οξεία κήλη δίσκου, κάταγμα σπονδύλου ή σημαντικό νευρολογικό έλλειμμα (Αυχενική Μυελοπάθεια).
Στην Χειρουργική αντιμετώπιση για την Αυχενική Στένωση προτείνονται επεμβάσεις με πρόσθια ή με οπίσθια προσπέλαση, ενίοτε και με συνδυασμό των δύο τεχνικών.

Στην πρόσθια προσπέλαση (Πρόσθια Αυχενική Δισκεκτομή και Σπονδυλοδεσία) πραγματοποιείται αυχενική δισκεκτομή, σε ένα ή περισσότερα επίπεδα με αποτέλεσμα την αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού (από την κήλη του δίσκου ή το οστεόφυτο ή τον πεπαχυσμένο και οστεοποιημένο οπίσθιο επιμήκη σύνδεσμο) και σπονδυλοδεσία με χρήση υλικών (διασωματικός κλωβός “PEEK” με ή χωρίς πλάκα τιτανίου) και οστικού μοσχεύματος.

Στην οπίσθια προσπέλαση πραγματοποιείται πεταλεκτομή (Οπίσθια Αυχενική Πεταλεκτομή) σε ένα ή σε περισσότερα επίπεδα. Επιτυγχάνεται διεύρυνση του νωτιαίου σωλήνα και αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού. Συνήθως ακολουθεί και Οπίσθια Αυχενική Σπονδυλοδεσία με βίδες και ράβδους τιτανίου.Λιγότερα ..

 

Αυτός ο ιστότοπος παρέχει γενικές πληροφορίες και καμία πληροφορία δεν προορίζεται ή υπονοείται ότι μπορεί να αντικαταστήσει τις ιατρικές συμβουλές του ιατρού ή να χρησιμοποιηθεί για νομικούς σκοπούς. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον Νευροχειρουργό για οποία πάθηση ή θεραπευτική επιλογή μπορεί ο ίδιος να σας προτείνει.

Δείτε την  Πολιτική Ορθής Χρήσης Ιστότοπου.