Σπονδυλοδεσία

Σπονδυλοδεσία

Σπονδυλοδεσία

 

 

Εισαγωγή:

Η σπονδυλοδεσία είναι μια χειρουργική επέμβαση που χρησιμοποιείται αρκετές δεκαετίες στην αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης. Σπονδυλοδεσία σημαίνει μόνιμη σύνδεση, δηλαδή το “δέσιμο”, δύο ή περισσότερων σπονδύλων και έχει σαν σκοπό την σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης. Γίνεται σε σπονδύλους που πάσχουν από διάφορες αιτίες (εκφυλιστικές αλλοιώσεις, κατάγματα, παρεκτόπιση, αστάθεια, κτλ.). Το χειρουργείο της σπονδυλοδεσίας (στα αγγλικά: spinal fusion) γίνεται με πρόσθια, οπίσθια ή πλάγια προσπέλαση.

Τι είναι η Σπονδυλοδεσία;

Η Σπονδυλοδεσία είναι η χειρουργική επέμβαση που σκοπό έχει την μόνιμη σύνδεση (αρθρόδεση) δύο ή περισσότερων σπονδύλων. Με την Σπονδυλοδεσία αποτρέπεται οποιαδήποτε κίνηση μεταξύ των σπονδύλων αυτών. Το αποτέλεσμα είναι ο περιορισμός της επώδυνης κινητικότητας των σπονδύλων και η σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης. Μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε μοίρα, αυχενική, θωρακική ή οσφυϊκή της σπονδυλικής στήλης.

Ποιες είναι οι ενδείξεις και πότε κάνουμε Σπονδυλοδεσία;

Οι ενδείξεις για την Σπονδυλοδεσία περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση της αστάθειας και του πόνου καθώς και την διόρθωση της παραμόρφωσης της σπονδυλικής στήλης. Προτείνεται στις παρακάτω περιπτώσεις:

– Εκφυλιστικές Aλλοιώσεις της Σπονδυλικής Στήλης με επώδυνα σύνδρομα ή και συμπίεση νευρικών δομών (Νεύρων, Νωτιαίου Μυελού, Ιππουρίδας, Μυελικού Κώνου).
Σπονδυλολίσθηση και Σπονδυλόλυση.
– Σπονδυλική Στένωση, η οποία προκαλεί Αυχενική ΜυελοπάθειαΝευρογενή Διαλείπουσα Χωλότητα, Σπαστικότητα, κινητικές και ορθοκυστικές διαταραχές, Οσφυαλγία, Ισχιαλγία κτλ.
– Παραμορφωτικές παθήσεις. Η σπονδυλοδεσία για την σκολίωση και την κύφωση προτείνεται όταν αποτυγχάνει η συντηρητική αντιμετώπιση ή σε σοβαρές καταστάσεις. Δηλαδή σε σκολίωση άνω των 50 μοιρών στους ενήλικες ή άνω των 45 μοιρών σε παιδιά που ακόμα αναπτύσσονται. Επίσης, η σπονδυλοδεσία για την αντιμετώπιση της κύφωσης ενηλίκων προτείνεται σπάνια, σε κυρτώματα μεγαλύτερα από 80 μοίρες.
– Κάταγμα Σπονδυλικής Στήλης που προκαλεί αστάθεια και πιέζει νευρικές δομές.
– Σπονδυλίτιδα και Σπονδυλοδισκίδα με οστεόλυση και καταστροφή του σπονδυλικού σώματος.
Δισκοκήλη. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται Σπονδυλοδεσία για την αποφυγή της μετεγχειρητικής αστάθειας.
– Όγκοι της Σπονδυλικής Στήλης όταν διηθούν και καταστρέφουν τους σπονδύλους.
– Το σύνδρομο αποτυχημένης επέμβασης στη μέση.

Πως γίνεται η Σπονδυλοδεσία;

Η Σπονδυλοδεσία γίνεται με πρόσθια, οπίσθια ή πλάγια προσπέλαση. Ακόμα γίνεται με κλασικές ή σύγχρονες τεχνικές (Ελάχιστα Επεμβατικές Τεχνικές) και πάντα με γενική αναισθησία.
Στην σπονδυλοδεσία χρησιμοποιούντα υλικά σπονδυλοδεσίας όπως είναι το οστικό μόσχευμα, βίδες (κοχλίες), ράβδοι, πλάκες από τιτάνιο και κλωβό. Η τοποθέτηση των υλικών μπορεί να γίνει με καθοδήγηση με ακτινοσκοπικό έλεγχο, με διάφορα συστήματα πλοήγησης και με ρομποτικά συστήματα. Η επέμβαση βρίσκεται υπό συνεχή διεγχειρητική νευροπαρακολούθηση, με σύστημα καταγραφής Σωματοαισθητικών και Κινητικών Προκλητών Δυναμικών (SEP, MEP) και Ηλεκτρομυογραφίας (EMG).
Είναι σύγχρονα διεγχειρητικά συστήματα καθοδήγησης και παρακολούθησης, τα οποία χρησιμοποιούνται στην σπονδυλοδεσία και αυξάνουν το ποσοστό επιτυχίας.

Ποιες είναι οι πιο συχνές χειρουργικές τεχνικές σπονδυλοδεσίας;

Η επιλογή της χειρουργικής τεχνικής εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως είναι η θέση και το είδος της βλάβης. Επίσης, εξαρτάται από την συνολική κατάσταση της υγείας του ασθενούς και την ηλικία του κατά την σπονδυλοδεσία.
Στην Αυχενική Μοίρα, η Σπονδυλοδεσία πραγματοποιείται με πρόσθια προσπέλαση (δισκεκτομή ή σωματεκτομή) και με οπίσθια (πεταλεκτομή).
Στην Οσφυϊκή Μοίρα η Σπονδυλοδεσία διενεργείται συνήθως με οπίσθιες προσπελάσεις όπως είναι η διαυχενική, η διασωματική (PLIF) και η διαρθρική (TLIF) σπονδυλοδεσία. Επίσης, διενεργούνται πλάγιες και πρόσθιες προσπελάσεις.
Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζονται όλο και συχνότερα η Διαδερμική και η Ρομποτική σπονδυλοδεσία.
Στο τέλος του άρθρου περιγράφονται περιληπτικά οι σημαντικότερες τεχνικές.

Οσφυική Σπονδυλοδεσία
Οσφυϊκή Σπονδυλοδεσία

Τι γίνεται μετά την Σπονδυλοδεσία;

Ο ασθενής, συνήθως, το πρωί της επομένης ημέρας μετά το χειρουργείο, κινητοποιείται και σηκώνεται από το κρεβάτι. Μπορεί να παρουσιάζει πόνο στην περιοχή του χειρουργικού τραύματος. Οι πόνοι μετά από την Σπονδυλοδεσία ελέγχονται με την χορήγηση αναλγητικών: κοινά παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη. Συνιστάται στον ασθενή ο αυχενικός κηδεμόνας (κολάρο) μαλακού τύπου ή η ζώνη οσφύος για μερικές βδομάδες μετά την εγχείρηση.
Η νοσηλεία μετά την Σπονδυλοδεσία διαρκεί μία ημέρα (ή για 2-3 ημέρες, ανάλογα με την βαρύτητα της επέμβασης) και μετά ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι. Η νοσηλεία για μεγαλύτερες σε έκταση επεμβάσεις, όπως διορθωτικές σκολίωσης κτλ. διαρκεί περισσότερες μέρες.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;

Η Σπονδυλοδεσία είναι γενικά μια ασφαλής επέμβαση με υψηλό ποσοστό επιτυχίας όταν πραγματοποιείται από έμπειρο Χειρουργό Σπονδυλικής Στήλης. Όμως, όπως συμβαίνει σε κάθε χειρουργική επέμβαση, έτσι και στην σπονδυλοδεσία υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστούν επιπλοκές. Η σημαντικότερη επιπλοκή είναι ο πόνος μετά την σπονδυλοδεσία.
Ο ασθενής πρέπει να ενημερώνεται για τις παρενέργειες μετά την σπονδυλοδεσία και για τα μέτρα που λαμβάνονται για να περιοριστούν.

Στις επιπλοκές μετά την Σπονδυλοδεσία περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Το σύνδρομο της αποτυχημένης επέμβασης στην Σπονδυλική Στήλη. Είναι η συχνότερη επιπλοκή. Αναφέρεται στις περιπτώσεις που ο πόνος ή οι πόνοι στην μέση ή στο πόδι δεν βελτιώνονται μετά από Σπονδυλοδεσία. Παραμένουν με την ίδια ένταση ή παρουσιάζουν επιδείνωση. Μπορεί να εμφανιστούν άμεσα μετά το χειρουργείο, ή αργότερα με σταδιακή εξέλιξη.
  • Η Ψευδάρθρωση και άλλες επιπλοκές των υλικών. Η Ψευδάρθρωση είναι η ατελής συνοστέωση (σύνδεση) των σπονδύλων που υποβλήθηκαν σε Σπονδυλοδεσία. Πιο συχνά εμφανίζεται σε καπνιστές, στον Σακχαρώδη Διαβήτη και σε μεγάλης ηλικίας ασθενείς. Επίσης, σε μερικές περιπτώσεις, τα υλικά (βίδες, ράβδοι, κλωβός κτλ) μπορεί να σπάσουν ή και να μετατοπιστούν.
  • Η Λοίμωξη του χειρουργικού τραύματος. Είναι υπαρκτός κίνδυνος σε κάθε χειρουργική επέμβαση. Χορηγούνται με εμπειρικά σχήματα αντιβιώσεις, διεγχειρητικά αλλά και μετεγχειρητικά, και ακολουθούνται αυστηρά πρωτόκολλα αποστείρωσης.
  • Η Αιμορραγία. Όπως σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις υπάρχει απώλεια αίματος έστω και μικρή. Σπανίως μπορεί να είναι μεγαλύτερη ή να εμφανιστεί μετά το χειρουργείο.
  • Νευρολογικό έλλειμμα. Είναι σπάνιο αλλά μπορεί να υπάρξει τραυματισμός των νευρικών δομών κατά την Σπονδυλοδεσια που μπορεί να προκαλέσει κάποιο ποσοστο αναπηριας.
  • Η υποδόρια συλλογή ή εκροή ΕΝΥ από το χειρουργικό τραύμα.
  • Τα Θρομβοεμβολικά επεισόδια.
  • Η ατελής σύγκλειση του χειρουργικού τραύματος.

Ποια είναι η αποκατάσταση μετά από Σπονδυλοδεσία;

Η ανάρρωση και η αποκατάσταση μετά από την Σπονδυλοδεσία, καθώς και η επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες είναι σταδιακή. Εξαρτώνται από την την βαρύτητα της επέμβασης. Πάρα πολύ βοηθάει το καθημερινό περπάτημα γιατί είναι η πιο κατάλληλη άσκηση που δεν καταπονεί την Σπονδυλική Στήλη.
Η σύσταση για το κολάρο (αυχενικό κηδεμόνα) μαλακού τύπου ή την ζώνη οσφύος για μερικές βδομάδες μετά από Σπονδυλοδεσία, έχει σαν σκοπό να διασφαλίσει την σωστή ευθυγράμμιση και στήριξη της σπονδυλικής στήλης. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγονται οι υπερβολικές κινήσεις (κάμψη/έκταση ή στροφή) που μπορεί να επιδεινώσουν ή να επιβραδύνουν την επούλωση. Αργότερα, μπορεί να χρειαστεί η φυσικοθεραπεία.
Χρειάζεται προσοχή στις οδηγίες του χειρουργού για την σταδιακή επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες. Στον ασθενή με σπονδυλοδεσία ο χρόνος αποκατάστασης εξαρτάται από την πάθηση και το είδος της επέμβασης. Για παράδειγμα, στην Αυχενική Μυελοπάθεια η Σπονδυλοδεσία γίνεται σε ασθενείς που παρουσιάζουν από πριν κάποια αναπηρία. Η αποκατάστασή τους μετά την εγχείρηση μπορεί να αργήσει.
Η επιστροφή στην εργασία ή την οδήγηση μετά από την Σπονδυλοδεσία γίνεται μετά από ένα μήνα περίπου. Η ελαφρά γυμναστική και ακόμα περισσότερες δραστηριότητες μετά από 1,5 με 2 μήνες. Ο αθλητισμός μετά από 3 με 6 μήνες.

Η φυσικοθεραπεία μετά από Σπονδυλοδεσία.   

Η φυσικοθεραπεία μετά από την Σπονδυλοδεσία δεν είναι συγκεκριμένη αλλά εξατομικεύεται σε κάθε ασθενή, ανάλογα με την πάθηση, το είδος της επέμβασης, τα μετεγχειρητικά προβλήματα και τις πιθανές επιπλοκές. Θα βοηθήσει στην ανακούφιση από τον μετεγχειρητικό πόνο, στη σταθεροποίηση και την προστασία της Σπονδυλικής Στήλης με πρόγραμμα ενδυνάμωσης των μυών που βελτιώνει την μυϊκή ισχύ και την αντοχή. Μπορεί να αποκαταστήσει την κινητικότητα και την ευελιξία της σπονδυλικής στήλης και να βελτιώσει την ισορροπία.
Η φυσικοθεραπεία στην Σπονδυλοδεσία γίνεται από έμπειρο φυσικοθεραπευτή, ο οποίος παρακολουθεί την βελτίωση και τροποποιεί την θεραπεία. Μπορεί να δείξει διάφορες ασκήσεις και γενικά την σωστή θέση του σώματος στις καθημερινές δραστηριότητες. Αυτές οι ασκήσεις είναι εξειδικευμένες και μερικές μπορούν να γίνουν και στο σπίτι με τις οδηγίες του φυσικοθεραπευτή. Επίσης, πολύ σημαντικές ασκήσεις είναι το περπάτημα, η κολύμβηση και η ποδηλασία.
Γενικά, η Φυσικοθεραπεία βοηθάει σταδιακά τον ασθενή να ξαναγυρίσει στις δραστηριότητές του και ξαναρχίσει έναν φυσιολογικό τρόπο ζωής.

Ασκήσεις μετά την Σπονδυλοδεσία:

Το περπάτημα: Είναι μια πολύ σημαντική και εύκολη άσκηση που δεν επιβαρύνει την Σπονδυλική Στήλη. Η έντασή της ελέγχεται από τον ίδιο τον ασθενή με την αλλαγή του ρυθμού της βάδισης. Είναι ενδεδειγμένη άσκηση για τις πρώτες 6 εβδομάδες και μπορεί να ξεκινήσει από την πρώτη μέρα μετά την Σπονδυλοδεσία. Η απόσταση που περπατάει ο ασθενής καθημερινά μεγαλώνει και ο πόνος στην μέση υποχωρεί σταδιακά. Αυτό συμβαίνει γιατί η κινητοποίηση των μυών που στηρίζουν την σπονδυλική στήλη, αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στην χειρουργημένη περιοχή. Μαζί, αυξάνονται το οξυγόνο και τα θρεπτικά στοιχεία που μεταφέρονται, τα οποία είναι απαραίτητα για την διαδικασία της επούλωσης. Είναι πολύ σημαντική άσκηση και για την υγεία μας γενικότερα. Μια καθημερινή βόλτα σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να βοηθήσει παράλληλα και στην ψυχική υγεία.

Η κολύμβηση: Είναι επίσης, μια πολύ καλή άσκηση με πολύ καλά αποτελέσματα. Η κολύμβηση, ακόμα περισσότερο, εξασκεί και όλους τους μυς του σώματος. Το νερό παρέχει στήριξη στο βάρος και κάνει περισσότερο αποτελεσματική και ανεκτή την γυμναστική, χωρίς να υπάρχει καταπόνηση του οργανισμού. Η έναρξή της όμως δεν μπορεί να γίνει πριν επουλωθεί καλά η χειρουργική τομή, δηλαδή 3 με 4 εβδομάδες. Επίσης χρειάζεται προσοχή να μην εκτίθεται το τραύμα στον ήλιο για τουλάχιστον 6 μήνες.

Το ποδήλατο: Το στατικό ποδήλατο είναι μια πολύ καλή άσκηση για την αποκατάσταση στους ασθενείς με Οσφυϊκή Σπονδυλοδεσία. Γίνεται εύκολα ανεκτή λόγω της καθιστής θέσης. Επίσης, επιβαρύνει λιγότερο την Σπονδυλική Στήλη απ’ ότι το τρέξιμο ή άλλες ασκήσεις. Βοηθάει στην ανακούφιση από την οσφυαλγία με την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος και ενδυναμώνει τους μύες. Αποτελεί μια πολύ καλή αερόβια γυμναστική για τον οργανισμό. Η έναρξή της όμως μπορεί να γίνει μετά από δύο μήνες από την επέμβαση.

 

 

Τεχνικές Σπονδυλοδεσίας

 

Πρόσθια αυχενική δισκεκτομή και σπονδυλοδεσία (Anterior cervical discectomy and fusion, ACDF).

Η σπονδυλοδεσία στον αυχένα συνήθως πραγματοποιείται για την αυχενική δισκοκήλη. Εφαρμόζεται όμως και σε διάφορες άλλες παθήσεις της αυχενικής μοίρας.
Ο χειρουργός καθορίζει το ακριβές διάστημα με ακτινοσκοπικό έλεγχο και διενεργεί δερματική τομή στην πρόσθια επιφάνεια του τραχήλου (συνήθως δεξιά). Παρασκευάζει τα ανατομικά στοιχεία μέχρι τον προσπονδυλικό χώρο και γίνεται ακτινοσκοπική επιβεβαίωση του επιπέδου της βλάβης.
Ακολουθεί η αφαίρεση του μεσοσπονδυλίο δίσκου με την χρήση του χειρουργικού μικροσκοπίου και ειδικών εργαλείων (Αυχενική Μικροδισκεκτομή). Στην συνέχεια ελέγχεται το μεσοσπονδύλιο τρήμα από πιθανά υπολείμματα δίσκου.
Στο κενό που δημιουργείται από την αφαίρεση του δίσκου, τοποθετείται τεχνητός κλωβός (από PEEK ή τιτάνιο) με ειδικό μόσχευμα (οστική πάστα). Σε διάφορες περιπτώσεις μπορεί να συμπληρωθεί με την τοποθέτηση πλάκας με βίδες τιτανίου στην πρόσθια επιφάνεια των σπονδυλικών σωμάτων.

Διαβάστε αναλυτικά:
Πρόσθια Αυχενική Δισκεκτομή και Σπονδυλοδεσία.

Πρόσθια αυχενική σωματεκτομή και σπονδυλοδεσία (Anterior cervical corpectomy and fusion).

Διενεργείται σε ένα ή περισσότερα επίπεδα και σε διάφορες παθήσεις της σπονδυλικής στήλης.
Η τεχνική είναι ίδια με την Πρόσθια Αυχενική Δισκεκτομή όμως διενεργείται Σωματεκτομή στο επίπεδο της βλάβης, δηλαδή αφαιρείται το σώμα του σπονδύλου. Στο κενό που δημιουργείται τοποθετείται διατεινόμενος κλωβός, οστικό μόσχευμα και πλάκα με βίδες τιτανίου.

Αυχενική πεταλεκτομή και οπίσθια σπονδυλοδεσία (Posterior cervical decompression and fusion).

Γίνεται με οπίσθια προσπέλαση στον αυχένα, με την χρήση του χειρουργικού μικροσκοπίου και ειδικών εργαλείων. Γίνεται με γενική αναισθησία και με τον ασθενή σε πρηνή θέση (μπρούμυτα). Μέσω μιας δερματικής τομής στην μέση γραμμή παρασκευάζονται οι παρασπονδυλικοί μύες. Υπό διεγχειρητική ακτινοσκόπηση (C-arm) τοποθετούνται οι διαυχενικές βίδες (σύστημα σπονδυλοδεσίας). Συμπληρώνεται με Πεταλεκτομή για την διεύρυνση του σπονδυλικού σωλήνα και την αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού και των αυχενικών ριζών. Τέλος, η επέμβαση ολοκληρώνεται με την τοποθέτηση των ράβδων και του οστικού μοσχεύματος. Η επέμβαση σταθεροποιεί την σπονδυλική στήλη, ειδικά όταν η πεταλεκτομή γίνεται σε περισσότερα επίπεδα ή όταν υπάρχει τραύμα (πχ κάταγμα).

Διαβάστε αναλυτικά:
Αυχενική Πεταλεκτομή.

Οπίσθια διαυχενική σπονδυλοδεσία οσφυϊκή ή θωρακική.

Η επέμβαση σταθεροποιεί την σπονδυλική στήλη και χρησιμοποιείται σε πολλές παθήσεις της Σ.Σ. (εκτεταμένη πεταλεκτομή, σπονδυλολίσθηση, κατάγματα, όγκοι, κτλ.).
Γίνεται με γενική αναισθησία και με οπίσθια προσπέλαση στην μέση, δηλαδή με τον ασθενή σε πρηνή θέση (μπρούμυτα). Διενεργείται δερματική τομή πάνω από την σπονδυλική στήλη, στην μέση γραμμή. Το μήκος της τομής εξαρτάται από την έκταση της σπονδυλοδεσίας.
Παρασκευάζονται οι παρασπονδυλικοί μύες και με διεγχειρητική ακτινοσκόπηση (C-arm) τοποθετούνται οι διαυχενικοί κοχλίες (βίδες από τιτάνιο). Η επέμβαση πραγματοποιείται με καθοδήγηση από ακτινολογικό μηχάνημα C–arm ή με διεγχειρητικό νευροπλοηγό. Μπορεί να συμπληρωθεί με Οσφυϊκή Αποσυμπιεστική Πεταλεκτομή ή και Οσφυϊκή Δισκεκτομή. Η επέμβαση ολοκληρώνεται με την τοποθέτηση των ράβδων τιτανίου και του οστικού μοσχεύματος. Ο συνδυασμός της οσφυϊκής διαυχενικής σπονδυλοδεσίας με την οπίσθια διασωματική (PLIF) ή διαρθρική διασωματική (TLIF) ονομάζεται οσφυϊκή σπονδυλοδεσία 360 μοιρών.

Οπίσθια οσφυϊκή διασωματική σπονδυλοδεσία (Posterior lumbar interbody fusion PLIF).

Σε πολλές περιπτώσεις ανάλογα με τις ενδείξεις, διενεργείται η διασωματική σπονδυλοδεσία με κλωβό στην ΟΜΣΣ. Η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και με οπίσθια προσπέλαση, δηλαδή με τον ασθενή σε πρηνή θέση (μπρούμυτα). Διενεργείται δερματική τομή πάνω από την σπονδυλική στήλη, στην μέση γραμμή. Με διεγχειρητικό ακτινοσκοπικό μηχάνημα (C-arm) αναγνωρίζεται το επίπεδο της βλάβης και διενεργείται πεταλεκτομή και δισκεκτομή. Στην θέση του μεσοσπονδυλίου δίσκου που αφαιρέθηκε, τοποθετούνται εμφυτεύματα με οστικό μόσχευμα (σε μορφή πάστας). Τα εμφυτεύματα είναι ειδικοί κλωβοί από υλικά όπως το τιτάνιο ή το βιοσυμβατό PEEK (συνθετικό πολυμερές). Επιτυγχάνεται έτσι η οστική σύντηξη των δύο σπονδυλικών σωμάτων (σπονδυλοδεσία, fusion) και διατηρείται η απαραίτητη απόσταση μεταξύ τους.
Πολύ συχνά η διασωματική σπονδυλοδεσία της μέσης διενεργείται σε συνδυασμό με την διαυχενική.

Οσφυϊκή διατρηματική διασωματική σπονδυλοδεσία (Transforaminal lumbar interbody fusion, TLIF).

Η επέμβαση πραγματοποιείται με τον ίδιο τρόπο με την Οπίσθια Οσφυϊκή Διασωματική Σπονδυλοδεσία. Διαφέρει στο ότι διενεργείται εκτομή της άρθρωσης (facet) και δισκεκτομή σε μία πλευρά. Από τον χώρο που δημιουργείται τοποθετείται μεταξύ των δύο σπονδύλων στο μεσοσπονδύλιο διάστημα, ένας ειδικός κλωβός από PEEK (συνθετικό πολυμερές). Πολύ συχνά η διατρηματική σπονδυλοδεσία διενεργείται σε συνδυασμό με την οπίσθια διαυχενική σπονδυλοδεσία.

Διαδερμική σπονδυλοδεσία.

Στην Διαδερμική Σπονδυλοδεσία, επέμβαση γίνεται δια του δέρματος και όχι με ανοιχτή τομή. Πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και με τον ασθενή σε πρηνή θέση (μπρούμυτα). Με καθοδήγηση από το ακτινοσκοπικό μηχάνημα (C-arm) αναγνωρίζονται τα σημεία εσόδου των βιδών στο δέρμα. Διενεργούνται διαδοχικές μικρές τομές 1 εκατοστού περίπου. Μέσα από κάθε τομή τοποθετείται ειδική βελόνα και ακολούθως ένας συρμάτινος οδηγός. Πάνω από τον οδηγό φέρονται διαδοχικά κυλινδρικοί διαστολείς, από το δέρμα προς το σημείο εισόδου της βίδας στον σπόνδυλο. Οι διαστολείς παρουσιάζουν συνεχώς αυξανόμενη διάμετρο. Αφαιρούνται όλοι οι ενδιάμεσοι διαστολείς εκτός από τον τελευταίο και μεγαλύτερο και τοποθετείται η διαυχενική βίδα (από τιτάνιο). Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται για όλες τις βίδες. Η επέμβαση ολοκληρώνεται με την τοποθέτηση των ράβδων τιτανίου.
Η επέμβαση σταθεροποιεί την σπονδυλική στήλη. Χρησιμοποιείται σε πολλές παθήσεις: αστάθεια της σπονδυλικής στήλης, σπονδυλολίσθηση, κατάγματα, παραμορφώσεις της Σ.Σ (σκολίωση, κύφωση), κτλ.
Είναι μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική της σπονδυλικής στήλης που δεν επηρεάζει τα υπόλοιπα ανατομικά στοιχεία γύρω από τους σπονδύλους. Επιτρέπει στον ασθενή να επανέλθει γρήγορα στις καθημερινές του δραστηριότητες. Σημαντικά πλεονεκτήματα της επέμβασης είναι επίσης η μηδαμινή απώλεια του αίματος, αφού είναι μια αναίμακτη σπονδυλοδεσία.

 

Αυτός ο ιστότοπος παρέχει γενικές πληροφορίες και καμία πληροφορία δεν προορίζεται ή υπονοείται ότι μπορεί να αντικαταστήσει τις ιατρικές συμβουλές του ιατρού ή να χρησιμοποιηθεί για νομικούς σκοπούς. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον Νευροχειρουργό για οποία πάθηση ή θεραπευτική επιλογή μπορεί ο ίδιος να σας προτείνει.

Δείτε την Πολιτική Ορθής Χρήσης Ιστότοπου.