Σπονδυλική Στένωση

Σπονδυλική Στένωση

Η Σπονδυλική Στένωση

Σπονδυλική Στένωση ICD-10: M48.0

Η Στένωση της Σπονδυλικής Στήλης είναι η κατάσταση εκείνη στην οποία παρουσιάζεται μείωση του εύρους του Σπονδυλικού Σωλήνα με αποτέλεσμα την συμπίεση του νωτιαίου μυελού ή των νωτιαίων νεύρων. Παράλληλα μπορεί να συνυπάρχει και στένωση των των σπονδυλικών τρημάτων.

Καθώς μεγαλώνουμε, η φυσιολογία και η ανατομία της σπονδυλικής στήλης αλλάζει. Αυτές οι φυσιολογικές επιπτώσεις της γήρανσης (εκφυλιστικές αλλοιώσεις) είναι τα αίτια της Σπονδυλικής Στένωσης, της στένωσης του σπονδυλικού σωλήνα. Διακρίνεται σε Αυχενική Στένωση και σε Οσφυϊκή Στένωση.

Στα αρχικά στάδια μπορεί να μην παρουσιάζει συμπτώματα η Σπονδυλική Στένωση, παρά τα ακτινολογικά ευρήματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα στην Σπονδυλική Στένωση παρουσιάζονται σταδιακά, συνεχώς επιδεινούμενα με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να προκαλέσει ριζοπάθεια ή και νευρογενή διαλείπουσα χωλότητα, ως αποτέλεσμα της πίεσης στις νευρικές ρίζες. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις προκαλεί μυελοπάθεια στον αυχένα και ιππουριδική συνδρομή στην οσφυϊκή μοίρα.
Στην βαριά ή παραμελημένη Σπονδυλική Στένωση η κύρια επιπλοκή που παρουσιάζεται είναι να γίνουν μόνιμες οι βλάβες και τα συμπτώματα που παρουσιάστηκαν.

Η διάγνωση της Σπονδυλικής Στένωσης γίνεται με απεικονιστικές εξετάσεις: απλές Ακτινογραφίες, Αξονική Τομογραφία και Μαγνητική Τομογραφία. Πολλές φορές είναι απαραίτητος και ο Νευροφυσιολογικός Έλεγχος.

Εάν τα συμπτώματα είναι ήπια ή δεν έχουν παρουσιαστεί ακόμα, προτείνεται η Συντηρητική Θεραπεία. Αυτή περιλαμβάνει την φαρμακευτική Αγωγή, την φυσικοθεραπεία, κτλ, καθώς και την παρακολούθηση της κατάστασης με τακτικά ραντεβού.
Η χειρουργική επέμβαση στην Σπονδυλική Στένωση συστήνεται όταν η συντηρητική αντιμετώπιση δεν βελτιώνει τα συμπτώματα.

Στην Οσφυϊκή Στένωση η πιο συνηθισμένη χειρουργική επέμβαση είναι η Οσφυϊκή Αποσυμπιεστική Πεταλεκτομή. Μπορεί να συμπληρωθεί, ανάλογα με την βαρύτητα της πάθησης με Οσφυϊκή Δισκεκτομή (Οσφυϊκή Μικροδισκεκτομή ) ή και με Οσφυϊκή Σπονδυλοδεσία.
Στην Αυχενική Στένωση προτείνονται η Πρόσθια Αυχενική Δισκεκτομή και Σπονδυλοδεσία ή η Οπίσθια Αυχενική Πεταλεκτομή και Σπονδυλοδεσία.

Περισσότερα ...

 

Τι είναι η Σπονδυλική Στένωση;

Η Στένωση της Σπονδυλικής Στήλης ή η Σπονδυλική Στένωση (στα αγγλικά spinal stenosis) είναι η κατάσταση εκείνη στην οποία παρουσιάζεται μείωση του εύρους του Σπονδυλικού Σωλήνα με αποτέλεσμα την συμπίεση του νωτιαίου μυελού ή των νωτιαίων νεύρων. Παράλληλα μπορεί να συνυπάρχει και στένωση των των σπονδυλικών τρημάτων

Ποια είναι τα αίτια της Σπονδυλικής Στένωσης;

Καθώς μεγαλώνουμε, η φυσιολογία και η ανατομία της σπονδυλικής στήλης αλλάζει. Αυτές οι φυσιολογικές επιπτώσεις της γήρανσης (εκφυλιστικές αλλοιώσεις) είναι τα αίτια της Σπονδυλικής Στένωσης, της στένωσης του σπονδυλικού σωλήνα. Πιο συγκεκριμένα, οι σύνδεσμοι γίνονται παχύτεροι, (υπερτροφικοί), όπως το ίδιο και οι αρθρώσεις. Το αποτέλεσμα είναι να αναπτύσσονται οστεόφυτα στα σπονδυλικά σώματα που γειτνιάζουν με τις κινητικές περιοχές και τους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Στην κατάσταση αυτή συμβάλλει και η προβολή (κήλη) του μεσοσπονδυλίου δίσκου αλλά και η σπονδυλολίσθηση. Περισσότεροι παράγόντες προκαλούν μεγαλύτερη στένωση και πιο έντονα συμπτώματα από την πίεση επί του νωτιαίου μυελού και των νωτιαίων νεύρων.
Επίσης τα τροχαία ατυχήματα και γενικά οι κακώσεις στην σπονδυλική στήλη μπορεί να προκαλέσουν εξάρθρημα ή κάταγμα των σπονδύλων και να προκαλέσουν βλάβη στον νωτιαίο μυελό και τα νωτιαία νεύρα.

Σε μικρό ποσοστό ασθενών, συχνότερα σε άνδρες, παρουσιάζονται συγγενείς αλλοιώσεις στην σπονδυλική στήλη που μπορούν να εξελιχθούν μεταγενέστερα σε στένωση, μια κατάσταση που είναι γνωστή ως συγγενής σπονδυλική στένωση. Οι ασθενείς αυτοί εκδηλώνουν σε νεότερη ηλικία τα πρώτα συμπτώματα της σπονδυλικής στένωσης, συνήθως μεταξύ 30 και 50 ετών. 

ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΕΝΩΣΗ

Ποια είναι τα είδη της Σπονδυλικής Στένωσης;

Ανάλογα με την μοίρα της σπονδυλικής στήλης πού παρουσιάζεται η στένωση διακρίνεται σε Αυχενική Στένωση και σε Οσφυϊκή Στένωση. Αυτοί οι δύο τύποι Στένωσης μπορεί να συνυπάρχουν στον ίδιο ασθενή. Είναι πολύ σπάνια στην θωρακική μοίρα.
Η Αυχενική Στένωση ή Αυχενική Σπονδύλωση παρουσιάζεται στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.
Η Οσφυϊκή Στένωση ή Οσφυϊκή Σπονδύλωση παρουσιάζεται στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και ανευρίσκεται συχνότερα από την Αυχενική Στένωση.

Ποια είναι τα συμπτώματα στην Σπονδυλική Στένωση;

Στα αρχικά στάδια μπορεί να μην παρουσιάζει συμπτώματα η Σπονδυλική Στένωση, παρά τα ακτινολογικά ευρήματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα στην Σπονδυλική Στένωση παρουσιάζονται σταδιακά. Είναι συνεχώς επιδεινούμενα με την πάροδο του χρόνου και εξαρτώνται από την θέση της στένωσης. Μπορεί να προκαλέσει ριζοπάθεια ή και νευρογενή διαλείπουσα χωλότητα, ως αποτέλεσμα της πίεσης στις νευρικές ρίζες. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις προκαλεί μυελοπάθεια στον αυχένα και ιππουριδική συνδρομή στην οσφυϊκή μοίρα. Για παράδειγμα η βάδιση, το περπάτημα στην Σπονδυλική Στένωση επηρεάζεται σημαντικά. Οφείλεται στην Αυχενική Μυελοπάθεια (στην Αυχενική Στένωση) ή στην Νευρογενή Διαλείπουσα Χωλότητα (στην Οσφυική Στένωση).

Ποια είναι τα συμπτώματα στην Οσφυϊκή Στένωση;

Στην Οσφυϊκή Στένωση τα συμπτώματα εκδηλώνονται με χρόνιο πόνο στη μέση και συνοδεύεται από πόνο στα πόδια, που χαρακτηριστικά επιδεινώνεται με την βάδιση ή και την όρθια στάση και υφίεται με το κάθισμα, το σκύψιμο ή την κλίση προς τα εμπρός. Πρόκειται για το σημαντικότερο σύμπτωμα της Οσφυϊκής Σπονδυλικής Στένωσης, την Νευρογενή Διαλείπουσα Χωλότητα (neurogenic intermittent claudication. Οφείλεται σε τοπική φλεγμονή και σε συμπίεση των νεύρων. Συνήθως οι ασθενείς παραπονιούνται και για τα δύο πόδια. Η πάθηση είναι πιο συχνή στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες. Επίσης παρουσιάζονται αιμωδία και αίσθηση καψίματος στα κάτω άκρα. Σπανιότερα σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να αναπτυχθεί πόνος στην ηρεμία, απώλεια της κινητικής λειτουργίας των ποδιών. Ακόμα περισσότερο εμφανίζεται απώλεια της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου ή της ουροδόχου κύστης με διαταραχές στην ούρηση ή την κένωση.

Ποια είναι τα συμπτώματα στην Αυχενική Στένωση;

Στην Αυχενική Στένωση τα συμπτώματα αναπτύσσονται αργά και παρουσιάζουν σταθερή εξέλιξη για αρκετά χρόνια. Ορισμένοι από τους ασθενείς όμως μπορεί να επιδεινωθούν πιο γρήγορα. Τα συμπτώματα στην Αυχενική Στένωση είναι συνδυασμός συμπτωμάτων της αυχενικής ριζοπάθειας και μυελοπάθειας. Αυτά είναι η αιμωδία ή υπαισθησία στα χέρια ή και στα πόδια, αδυναμία στα χέρια ή και στα πόδια. Επίσης παρουσιάζεται χαρακτηριστική δυσχέρεια στην βάδιση και στην ισορροπία καθώς και άλλα προβλήματα συντονισμού των κινήσεων (αστάθεια βάδισης). Επίσης, δυσκολία στην εκτέλεση των λεπτών κινήσεων στο γράψιμο, να κουμπώσει τα ρούχα, να μετρήσει τα κέρματα κτλ. Τέλος, παρουσιάζουν αυχεναλγία, δυσκαμψία και ενοχλήματα στον αυχένα. Σε προχωρημένες καταστάσεις παρουσιάζεται διαταραχή στην λειτουργία των σφιγκτήρων του εντέρου και της ουροδόχου κύστης (δυσκολία στην αφόδευση και την ούρηση), καθώς και της σεξουαλικής λειτουργίας.

Ποιες είναι οι επιπλοκές της Σπονδυλικής Στένωσης;

Στην βαριά ή παραμελημένη Σπονδυλική Στένωση η κύρια επιπλοκή που παρουσιάζεται είναι να γίνουν μόνιμες οι βλάβες και τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν δηλαδή η αιμωδία, η μυική αδυναμία, τα προβλήματα ισορροπίας και αστάθειας, η διαταραχή στην λειτουργία των σφιγκτήρων του εντέρου και της ουροδόχου κύστης και η παράλυση (με την μορφή τετραπάρεσης ή παραπάρεσης και ακόμα περισσότερο τετραπληγίας η παραπληγίας).

Με ποιες εξετάσεις γίνεται η διάγνωση της Σπονδυλικής Στένωσης;

Η διάγνωση της Σπονδυλικής Στένωσης γίνεται με απεικονιστικές εξετάσεις. Αυτές είναι οι απλές Ακτινογραφίες, η Αξονική Τομογραφία και η Μαγνητική Τομογραφία. Πολλές φορές είναι απαραίτητος και ο Νευροφυσιολογικός Έλεγχος.

Η Μαγνητική Τομογραφία είναι η σημαντικότερη εξέταση. Παρέχει λεπτομερή απεικόνιση του νωτιαίου μυελού και των νεύρων. Δίνει πληροφορίες που δεν μπορούμε να πάρουμε από τις άλλες εξετάσεις. Μπορεί να αναδείξει τον νωτιαίο μυελό, τις ρίζες των οσφυϊκών νεύρων και τις πέριξ ανατομικές δομές της περιοχής. Επιτρέπει την μελέτη των διαστάσεων του σπονδυλικού σωλήνα και των σπονδυλικών τρημάτων, τις εκφυλιστικές αλλοιώσεις και άλλες παθολογικές καταστάσεις (πχ. Όγκοι).

Η Αξονική Τομογραφία βοηθάει πολύ στην διάγνωση σε πολλές περιπτώσεις. Μπορεί να δείξει το σχήμα και το μέγεθος του σπονδυλικού σωλήνα και τις λεπτομέρειες κυρίως της οστικής ανατομίας. Γίνεται και όταν δεν είναι δυνατό να γίνει η μαγνητική τομογραφία πχ. λόγω μεταλλικού αντικειμένου στο σώμα, βηματοδότες κτλ. Η Αξονική Τομογραφία είναι συχνά αναγκαία και αρκετές φορές επαρκής αφού επιτρέπει μια σωστή μελέτη.

Οι απλές Ακτινογραφίες αλλά και οι ειδικές λήψεις της «κάμψης-έκτασης», των «τρημάτων» κλπ. χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά για την διάγνωση. Μπορούν να αναδείξουν την δομή των οστών, την αρχιτεκτονική της σπονδυλικής στήλης και την κατάσταση των αρθρώσεων. Οι ακτινογραφίες χρησιμοποιούνται κυρίως στην παρακολούθηση του ασθενούς.

Ο Νευροφυσιολογικός Έλεγχος είναι μερικές φορές απαραίτητος κυρίως για την επιβεβαίωση της διάγνωσης σε αμφίβολες περιπτώσεις, για την αξιολόγηση της βαρύτητας των συμπτωμάτων ή για διαφοροδιαγνωστικούς σκοπούς. Δεν είναι λίγες οι φορές που κρίνεται απαραίτητος.

Ποιες είναι οι επιλογές στην θεραπεία της Σπονδυλικής Στένωσης;

Σκοπός της αντιμετώπισης της Σπονδυλικής Στένωσης είναι η ανακούφιση από τον πόνο και η αποκατάσταση των νευρολογικών προβλημάτων. Επίσης, είναι η βελτίωση της κινητικότητας και της λειτουργικότητας των άνω και κάτω άκρων. Τελικός στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής του ασθενούς. Για την θεραπεία της Σπονδυλικής Στένωσης γίνεται προσεκτική μελέτη των εξετάσεων και νευρολογική αξιολόγηση του ασθενούς και προτείνεται η κατάλληλη αντιμετώπιση, ανάλογα με την θέση της στένωσης και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Εάν τα συμπτώματα είναι ήπια ή δεν έχουν παρουσιαστεί ακόμα, προτείνεται η Συντηρητική Θεραπεία (διαχείριση της στάσης του σώματος, ασκήσεις ενδυνάμωσης και απώλεια βάρους, φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία κτλ.) και η παρακολούθηση της κατάστασης με τακτικά ραντεβού.

Επιλεκτικά, εάν οι συντηρητικές θεραπείες αποτύχουν να ελέγξουν τον πόνο, εάν υπάρχει κίνδυνος νευρολογικής βλάβης ή εάν ο πόνος και η ενόχληση παρεμποδίζουν τις συνήθεις καθημερινές δραστηριότητες και την ποιότητα της ζωής του ασθενούς, τότε ο χειρουργός μπορεί να προτείνει την ενδεδειγμένη Χειρουργική Επέμβαση, σύμφωνα πάντοτε με τις αυστηρώς επιστημονικά τεκμηριωμένες ενδείξεις της σύγχρονης Νευροχειρουργικής.

Ποια είναι η Φαρμακευτική Αγωγή για την Σπονδυλική Στένωση;

Η χρήση των Παυσίπονων Φαρμάκων (αναλγητικά από του στόματος αγωγή) συχνά οδηγεί σε σημαντική ανακούφιση του πόνου. Χορηγούνται σκευάσματα απλών αναλγητικών και η αγωγή ενισχύεται περαιτέρω με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη. Συνήθως συνοδεύονται από γαστροπροστασία και αποφεύγεται η χρόνια χρήση τους. Συνήθως χορηγούνται για μικρό χρονικό διάστημα, καθώς υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι η μακροχρόνια χρήση μπορεί πραγματικά να ωφελήσει. Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα χρησιμοποιούνται για να μειώσουν την τοπική φλεγμονή και παράλληλα τον πόνο. Τα αναλγητικά μπορούν να χορηγηθούν και σε ενέσιμη μορφή αλλά και σε μορφή αλοιφής. Επίσης, μπορεί να χορηγηθούν αντικαταθλιπτικά, αντιεπιληπτικά και οπιοειδή.
Επισκληρίδιες Εγχύσεις Φαρμάκων μπορεί να βοηθήσουν να μειωθεί η φλεγμονή και ο πόνος τοπικά και να προσφέρουν περισσότερο χρόνο για τη συντηρητική αντιμετώπιση.
Πάντοτε η φαρμακευτική αγωγή χορηγείται και τροποποιείται από Ιατρό.

Η Φυσικοθεραπεία στην Θεραπεία της Σπονδυλικής Στένωσης;

Οι ασθενείς με στένωση της σπονδυλικής στήλης περιορίζουν τις δραστηριότητές τους προκειμένου να μειώσουν τον πόνο. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε μυϊκή αδυναμία, η οποία με την σειρά της οδηγεί σε περισσότερο πόνο.

Η Φυσικοθεραπεία στην Σπονδυλική Στένωση (μαλάξεις, ηλεκτροθεραπεία, TENS, υπέρηχοι, διαθερμίες κτλ.) μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση και την προστασία της σπονδυλικής στήλης (βελτίωση της μυικής ισχύος και της αντοχής με πρόγραμμα ενδυνάμωσης), να αποκαταστήσει την ευελιξία της σπονδυλικής στήλης, να βελτιώσει την ισορροπία και να έχει τελικά ευεργετικό αποτέλεσμα στην πορεία της νόσου. Συνήθως απαιτούνται τέσσερις έως έξι εβδομάδες θεραπείας. Η φυσικοθεραπεία γίνεται από έμπειρο φυσιοθεραπευτή ο οποίος παρακολουθεί την βελτίωση και μπορεί να δείξει διάφορες ασκήσεις στην Σπονδυλική Στένωση και γενικά την σωστή θέση του σώματος στις καθημερινές δραστηριότητες.

Μπορεί πολλές φορές να βοηθήσει τον ασθενή να ξαναγυρίσει στις δραστηριότητές του και ξαναρχίσει έναν φυσιολογικό τρόπο ζωής. Για παράδειγμα, το περπάτημα στην Σπονδυλική Στένωση βοηθάει πάρα πολύ στην βελτίωση των συμπτωμάτων και την πορεία της νόσου.

Ποια είναι η Χειρουργική Θεραπεία για την Σπονδυλική Στένωση;

Η χειρουργική επέμβαση στην Σπονδυλική Στένωση συστήνεται όταν η συντηρητική αντιμετώπιση δεν βελτιώνει τα συμπτώματα. Όταν εξακολουθούν τα συμπτώματα όπως ο πόνος, η αδυναμία ή το μούδιασμα στα άνω και τα κάτω άκρα. Επίσης, όταν παρουσιάζεται δυσχέρεια στην ορθοστάτηση, την βάδιση, διαταραχές του παχέος εντέρου και της ουροδόχου κύστης κτλ. Στο σύνολό τους τα συμπτώματα αυτά περιορίζουν την καθημερινή δραστηριότητα ή υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής.

Στην Οσφυϊκή Στένωση η πιο συνηθισμένη χειρουργική επέμβαση είναι η Οσφυϊκή Αποσυμπιεστική Πεταλεκτομή. Σε αυτήν την επέμβαση αφαιρούνται χειρουργικά τα πέταλα των σπονδύλων για να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος για τα νεύρα. Στην Οσφυϊκή Πεταλεκτομή μπορεί να προστεθεί, ανάλογα με την βαρύτητα, η Οσφυϊκή Δισκεκτομή και η Οσφυϊκή Σπονδυλοδεσία.

Στην Αυχενική Στένωση προτείνονται επεμβάσεις με πρόσθια ή με οπίσθια προσπέλαση, ενίοτε και με συνδυασμό των δύο τεχνικών. Στην πρόσθια προσπέλαση (Πρόσθια Αυχενική Δισκεκτομή και Σπονδυλοδεσία) πραγματοποιείται αυχενική δισκεκτομή, σε ένα ή περισσότερα επίπεδα με αποτέλεσμα την αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού (από την κήλη του δίσκου ή το οστεόφυτο ή τον πεπαχυσμένο και οστεοποιημένο οπίσθιο επιμήκη σύνδεσμο) και σπονδυλοδεσία με χρήση υλικών (διασωματικός κλωβός “PEEK” με ή χωρίς πλάκα τιτανίου) και οστικού μοσχεύματος. Στην οπίσθια προσπέλαση (Οπίσθια Αυχενική Πεταλεκτομή) πραγματοποιείται πεταλεκτομή σε ένα ή σε περισσότερα επίπεδα. Επιτυγχάνεται διεύρυνση του νωτιαίου σωλήνα και να είναι μια πολύ καλή επιλογή για ορισμένους ασθενείς. Συνήθως ακολουθεί οπίσθια αυχενική σπονδυλοδεσία με βίδες και ράβδους τιτανίου.

 

Λιγότερα ..

 

 

 

Αυτός ο ιστότοπος παρέχει γενικές πληροφορίες και καμία πληροφορία δεν προορίζεται ή υπονοείται ότι μπορεί να αντικαταστήσει τις ιατρικές συμβουλές του ιατρού ή να χρησιμοποιηθεί για νομικούς σκοπούς. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον Νευροχειρουργό για οποία πάθηση ή θεραπευτική επιλογή μπορεί ο ίδιος να σας προτείνει.

Δείτε την  Πολιτική Ορθής Χρήσης Ιστότοπου.