Σπονδυλική Στένωση

ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΕΝΩΣΗ

Σπονδυλική Στένωση

Εισαγωγή:

Η Σπονδυλική Στένωση είναι η παθολογική κατάσταση όπου παρουσιάζεται συμπίεση του νωτιαίου μυελού και των νωτιαίων νεύρων. Προκαλείται από την στένωση του καναλιού της σπονδυλικής στήλης. Κλινικά εκδηλώνεται με οσφυαλγία ή αυχεναλγία και νευρολογικές βλάβες όπως αδυναμία, μούδιασμα, υπαισθησία κτλ., στα χέρια ή στα πόδια.

Τι είναι η Σπονδυλική Στένωση;

Η Σπονδυλική Στένωση είναι η στένωση σπονδυλικού σωλήνα στην Σπονδυλική Στήλη με συμπίεση του νωτιαίου μυελού και των νωτιαίων νεύρων. Μπορεί να συνυπάρχει και στένωση των σπονδυλικών τρημάτων. Η Σπονδυλική Στένωση (στα αγγλικά ονομάζεται spinal stenosis) παρουσιάζεται κυρίως στην αυχενική και την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Ποια είναι τα αίτια;

Η φυσιολογία και η ανατομία της σπονδυλικής στήλης αλλάζει με την ηλικία. Αυτές οι φυσιολογικές επιπτώσεις της γήρανσης (εκφυλιστικές αλλοιώσεις) είναι η αιτία στην Σπονδυλική Στένωση. Πιο συγκεκριμένα, οι σύνδεσμοι και οι αρθρώσεις γίνονται υπερτροφικοί. Το αποτέλεσμα είναι η ανάπτυξη οστεόφυτων στα σπονδυλικά σώματα που γειτνιάζουν με τις κινητικές περιοχές και τους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Στην κατάσταση αυτή συμβάλλει και η κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου, καθώς και η Σπονδυλολίσθηση (Εικόνα 1). Περισσότεροι παράγοντες προκαλούν μεγαλύτερη στένωση και πιο έντονα συμπτώματα από την πίεση επί του νωτιαίου μυελού και των νωτιαίων νεύρων.

Επίσης τα τροχαία ατυχήματα και γενικά οι κακώσεις στην σπονδυλική στήλη με εξάρθρημα ή κάταγμα των σπονδύλων. Αυτά προκαλούν βλάβη στον νωτιαίο μυελό και τα νωτιαία νεύρα.

Ένα μικρό ποσοστό ασθενών, συχνότερα οι άνδρες, παρουσιάζουν συγγενείς αλλοιώσεις στην σπονδυλική στήλη. Οι αλλοιώσεις αυτές προκαλούν μεταγενέστερα στένωση, μια κατάσταση που είναι γνωστή ως συγγενής σπονδυλική στένωση. Οι ασθενείς αυτοί εκδηλώνουν σε νεότερη ηλικία τα πρώτα συμπτώματα, συνήθως μεταξύ 30 και 50 ετών.

Σπονδυλική Στένωση
Εικόνα 1. Η Σπονδυλική Στένωση είναι η μείωση του εύρους του σπονδυλικού σωλήνα της Σπονδυλικής Στήλης, που προκαλεί την συμπίεση του νωτιαίου μυελού και των νωτιαίων νεύρων. Αιτία είναι οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις της Σπονδυλικής Στήλης (υπερτροφία του ωχρού συνδέσμου και των αρθρώσεων, κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου κτλ.).

Σε ποια είδη διακρίνεται;

Η Σπονδυλική Στένωση, ανάλογα με την μοίρα που παρουσιάζει την στένωση, διακρίνεται στην Αυχενική Στένωση και την Οσφυϊκή Στένωση. Αυτοί οι δύο τύποι μπορεί να συνυπάρχουν στον ίδιο ασθενή. Στην θωρακική μοίρα είναι πολύ σπάνια.

Ποιες είναι οι διαγνωστικές εξετάσεις στην Σπονδυλική Στένωση;

Για την επιβεβαίωση της διάγνωσης γίνονται απεικονιστικές εξετάσεις. Πολλές φορές είναι απαραίτητος και ο Νευροφυσιολογικός Έλεγχος.

Η Μαγνητική Τομογραφία είναι η σημαντικότερη εξέταση. Παρέχει λεπτομερή απεικόνιση της σπονδυλικής στήλης σε τρεις διαστάσεις. Ελέγχονται με μεγάλη λεπτομέρεια ο νωτιαίος μυελός, οι ρίζες των οσφυϊκών νεύρων και οι ανατομικές δομές της περιοχής. Στην Σπονδυλική Στένωση μπορεί να αναδείξει την μείωση των διαστάσεων του σπονδυλικού σωλήνα καθώς και τις εκφυλιστικές αλλοιώσεις. Οι αλλοιώσεις αυτές περιλαμβάνουν τα οστεόφυτα, την κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, την υπερτροφία του ωχρού συνδέσμου και των αρθρώσεων κτλ. Μπορεί να δείξει την πίεση επί των νεύρων ή στον νωτιαίο μυελό. Επίσης ελέγχεται η φυσιολογική λόρδωση που μπορεί να διαταραχθεί και να παρουσιάζει ευθειασμό, σκολίωση, στροφοσκολίωση, σπονδυλολίσθηση κτλ. Τέλος, μπορεί να αναδείξει και άλλες παθολογικές καταστάσεις καλύτερα από κάθε άλλη εξέταση.

Η Αξονική Τομογραφία δείχνει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις λεπτομέρειες της οστικής ανατομίας. Μπορεί να αναδείξει σχήμα και το μέγεθος της Σπονδυλικής Στήλης, εάν παρουσιάζει ευθειασμό, σκολίωση, στροφοσκολίωση, σπονδυλολίσθηση κτλ. Επίσης ελέγχει την μείωση των διαστάσεων του σπονδυλικού σωλήνα και των σπονδυλικών τρημάτων. Αναδεικνύει ακόμα τα οστεόφυτα, την κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, την υπερτροφία του ωχρού συνδέσμου και των αρθρώσεων.

Οι απλές Ακτινογραφίες. Μπορούν να αναδείξουν την δομή των οστών, την αρχιτεκτονική της σπονδυλικής στήλης και την κατάσταση των αρθρώσεων. Είναι διαγνωστική εξέταση με μικρότερη ακρίβεια από την Μαγνητική ή την Αξονική Τομογραφία.

Ο Νευροφυσιολογικός Έλεγχος είναι μερικές φορές απαραίτητος για την αξιολόγηση της βαρύτητας των συμπτωμάτων, κυρίως όμως για διαφοροδιαγνωστικούς σκοπούς.

ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΕΝΩΣΗ, ΟΣΦΥΙΚΗ ΜΟΙΡΑ, Ο3Ο4, Ο4Ο5

Ποια είναι τα συμπτώματα στην Σπονδυλική Στένωση;

Τα συμπτώματα στην Σπονδυλική Στένωση παρουσιάζονται σταδιακά και με την πάροδο του χρόνου συνεχώς επιδεινώνονται. Εξαρτώνται από την θέση και την έκταση της στένωσης στην Σπονδυλική Στήλη.

Στην Οσφυϊκή Σπονδυλική Στένωση τα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι:

 • Ο χρόνιος πόνος στην μέση που συνοδεύεται από πόνο στα πόδια, στην περιοχή των γλουτών, στους μηρούς και στις γάμπες.
 • Η αδυναμία, το μούδιασμα και η αίσθηση καψίματος στα πόδια. Επιδεινώνονται με την βάδιση, την φυσική άσκηση ή την όρθια στάση. Υφίονται με το κάθισμα, το σκύψιμο ή την κλίση προς τα εμπρός.
 • Το περπάτημα περιορίζεται σε όλο και μικρότερες αποστάσεις και διακόπτεται από την ανάγκη του ασθενούς να καθίσει. (Νευρογενής Διαλείπουσα Χωλότητα).
 • Σπανιότερα, σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να αναπτυχθεί πόνος στην ηρεμία και απώλεια της κινητικότητας των ποδιών.

Στην Αυχενική Σπονδυλική Στένωση τα συμπτώματα είναι:

 • Ο πόνος στον αυχένα.
 • Ο Πόνος, το μούδιασμα, η υπαισθησία και η αδυναμία στα χέρια.
 • Η Δυσχέρεια στο περπάτημα με σπαστικότητα και διαταραχές στην ισορροπία (Αυχενική Μυελοπάθεια).
 • Η εκτέλεση των λεπτών κινήσεων όπως το γράψιμο, το κούμπωμα των ρούχων κτλ. είναι δυσχερής.

Σε προχωρημένες καταστάσεις παρουσιάζονται διαταραχές στην λειτουργία των σφιγκτήρων του εντέρου και της ουροδόχου κύστης, καθώς και της σεξουαλικής λειτουργίας.

Ποιες είναι οι επιπλοκές στην Σπονδυλική Στένωση;

Στην βαριά ή παραμελημένη Σπονδυλική Στένωση εμφανίζονται πολλές επιπλοκές. Η κύρια επιπλοκή που παρουσιάζεται είναι να γίνουν μόνιμες οι βλάβες και τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν. Δηλαδή η αιμωδία, η μυική αδυναμία, η διαταραχή στο περπάτημα, τα προβλήματα ισορροπίας και αστάθειας. Επίσης, διαταραχή στην λειτουργία των σφιγκτήρων του εντέρου και της ουροδόχου κύστης και η παράλυση (τετραπάρεση, παραπάρεση, τετραπληγία,παραπληγία).

Ποια είναι η θεραπεία στην Σπονδυλική Στένωση;

Η θεραπεία στην Σπονδυλική Στένωση εξαρτάται από την θέση της στένωσης, την αιτία και την κλινική εικόνα. Η αντιμετώπιση μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική.

Η συντηρητική θεραπεία προτείνεται σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα. Σε αυτήν περιλαμβάνονται η φαρμακευτική αγωγή, ο αυχενικός ή ο οσφυϊκός κηδεμόνας, η φυσικοθεραπεία, κτλ.

Η φαρμακευτική αγωγή συχνά οδηγεί σε σημαντική ανακούφιση. Χορηγούνται:

 • Αντιφλεγμονώδη φάρμακα (περιορίζουν την τοπική φλεγμονή).
 • Μυοχαλαρωτικά (για τον μυϊκό σπασμό και τις κράμπες).
 • Αντικαταθλιπτικά και αντιεπιληπτικά φάρμακα (για τον νευρογενή πόνο).
 • Επισκληρίδιες εγχύσεις στεροειδών (περιορίζουν την φλεγμονή και τον πόνο στην μέση).

Η φαρμακευτική αγωγή χορηγείται και τροποποιείται μόνο από Ιατρό. Η μακροχρόνια χορήγησή της μπορεί να είναι επιβλαβής για τον οργανισμό.

Η ζώνη οσφύος και ο αυχενικός κηδεμόνας μαλακού τύπου (κολάρο) συστήνονται όταν ο πόνος είναι έντονος. Σταθεροποιούν και υποστηρίζουν την σπονδυλική στήλη. Η χρήση τους δεν αποτελεί θεραπεία αλλά προσφέρουν σημαντική ανακούφιση. Εφαρμόζονται για λίγες ημέρες γιατί μπορεί να παρουσιαστεί ατροφία των παρασπονδυλικών μυών με επιδείνωση των συμπτωμάτων. Πολλοί αποφεύγουν τον κηδεμόνα επειδή η πλήρης κινητοποίηση βοηθάει περισσότερο στην ανάρρωση.

Η Φυσικοθεραπεία στην Σπονδυλική Στένωση.

Η Φυσικοθεραπεία στην Σπονδυλική Στένωση στοχεύει στην ενδυνάμωση και την βελτίωση της μυϊκής ισχύος και της ισορροπίας. Επίσης, στοχεύει στην σταθεροποίηση και την βελτίωση της κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης. Γίνεται από έμπειρο φυσιοθεραπευτή ο οποίος εφαρμόζει ένα πρόγραμμα από διάφορες θεραπευτικές ασκήσεις. Μπορεί να είναι ασκήσεις για το σπίτι, τύπου γιόγκα ή πιλάτες. Επίσης, ασκήσεις εκμάθησης της σωστής θέσης του σώματος στις καθημερινές δραστηριότητες ή άλλες ασκήσεις όπως:

 • Το περπάτημα είναι μια εύκολη άσκηση που δεν επιβαρύνει την σπονδυλική στήλη και είναι ευεργετική για την υγεία μας γενικότερα. Μια καθημερινή βόλτα βοηθάει επίσης και στην ψυχική υγεία.
 • Η κολύμβηση έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Το νερό στηρίζει το βάρος και κάνει περισσότερο αποτελεσματική και ανεκτή την άσκηση, χωρίς την καταπόνηση του οργανισμού. Επίσης, εξασκεί όλους τους μυς του σώματος.
 • Το στατικό ποδήλατο είναι μια άσκηση εύκολα ανεκτή λόγω της καθιστής θέσης που αυξάνει το εύρος του σπονδυλικού σωλήνα. Βοηθάει στην ανακούφιση από την οσφυαλγία και την ενδυνάμωση των μυών της οσφυϊκής χώρας.

Ποια είναι η Χειρουργική Θεραπεία για την Σπονδυλική Στένωση;

Το Χειρουργείο στην Σπονδυλική Στένωση έχει ένδειξη όταν η συντηρητική αντιμετώπιση δεν βελτιώνει τα συμπτώματα. Δηλαδή, όταν συνεχίζουν τα συμπτώματα όπως ο πόνος, η αδυναμία ή το μούδιασμα στα άνω και τα κάτω άκρα. Άλλες ενδείξεις είναι η δυσχέρεια σε ορθοστάτηση και περπάτημα και οι ορθοκυστικές διαταραχές. Στο σύνολό τους τα συμπτώματα αυτά περιορίζουν την καθημερινή δραστηριότητα ή υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Η χειρουργική επέμβαση στην Οσφυϊκή Σπονδυλική Στένωση είναι η Οσφυϊκή Αποσυμπιεστική Πεταλεκτομή. Δηλαδή η χειρουργική αφαίρεση των πετάλων των σπονδύλων που παρουσιάζουν την στένωση. Στην Πεταλεκτομή μπορεί να προστεθεί, ανάλογα με την βαρύτητα, η Δισκεκτομή και η Σπονδυλοδεσία.

Στην Αυχενική Σπονδυλική Στένωση πραγματοποιείται η Πρόσθια Αυχενική Δισκεκτομή και Σπονδυλοδεσία σε ένα ή περισσότερα επίπεδα. Ο σκοπός της επέμβασης είναι η αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού από την Αυχενική Δισκοκήλη, τον πεπαχυσμένο οπίσθιο επιμήκη σύνδεσμο κτλ. Πραγματοποιείται, επίσης, η Αυχενική Πεταλεκτομή σε ένα ή σε περισσότερα επίπεδα. Ο σκοπός είναι η διεύρυνση του νωτιαίου σωλήνα και είναι μια πολύ καλή επιλογή για ορισμένους ασθενείς. Την επέμβαση συνήθως συμπληρώνει η οπίσθια αυχενική σπονδυλοδεσία.

Τι γίνεται μετά το χειρουργείο για την Σπονδυλική Στένωση;

Ο ασθενής, συνήθως, το πρωί της επομένης ημέρας κινητοποιείται και σηκώνεται από το κρεβάτι. Η νοσηλεία διαρκεί μία ημέρα (ή για 2-3 ημέρες, ανάλογα με την επέμβαση). Μετά μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του όπου θα συνεχίσει την ανάρρωση. Μετεγχειρητικά μπορεί να παρουσιάζει πόνο στην περιοχή του χειρουργικού τραύματος και γιαυτό χορηγούνται αναλγητικά, κοινά παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη.

Ποια είναι η αποκατάσταση μετά από το χειρουργείο για την Σπονδυλική Στένωση;

Ανάλογα με την βαρύτητα της επέμβασης, η επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες είναι σταδιακή. Πάρα πολύ βοηθάει στην μετεγχειρητική αποκατάσταση το καθημερινό περπάτημα. Αργότερα, μπορεί να χρειαστεί φυσικοθεραπεία με κάποιες ειδικές ασκήσεις.
Χρειάζεται προσοχή στις οδηγίες του ιατρού (περιορισμός της εργασίας, οδήγησης, άρση βάρους, κτλ.). Η επιστροφή στην εργασία ή την οδήγηση γίνεται μετά από ένα μήνα περίπου. Η ελαφρά γυμναστική και περισσότερες δραστηριότητες μετά από 1,5 με 2 μήνες. Ο αθλητισμός επιτρέπεται μετά από 3 με 6 μήνες, όταν η αποκατάσταση έχει ολοκληρωθεί.

Σπονδυλική Στένωση ICD-10: M48.0

 

Αυτός ο ιστότοπος παρέχει γενικές πληροφορίες και καμία πληροφορία δεν προορίζεται ή υπονοείται ότι μπορεί να αντικαταστήσει τις ιατρικές συμβουλές του ιατρού ή να χρησιμοποιηθεί για νομικούς σκοπούς. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον Νευροχειρουργό για οποία πάθηση ή θεραπευτική επιλογή μπορεί ο ίδιος να σας προτείνει.

Δείτε την Πολιτική Ορθής Χρήσης Ιστότοπου.