Κύστη Κωναρίου ή Επίφυσης

Κύστη του Κωναρίου (ή της Επίφυσης)

Η Κύστη του Κωναρίουτης Επίφυσης) είναι εξ ορισμού μια καλοήθης Κύστη Εγκεφάλου. Περιέχει υγρό και βρίσκεται εντός του Αδένα της Επίφυσης (ή αλλιώς Κωνάριο). Είναι από τις συχνότερες Κύστεις στον Εγκέφαλο. Μπορεί να σε ανεβρεθεί σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά πιο συχνά ανευρίσκεται σε νεαρούς ενήλικες.

Συνήθως οι ασθενείς με Κύστη του Κωναρίου δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και η κύστη ανευρίσκεται τυχαία σε παρακλινικό έλεγχο του ασθενούς. Στην συντριπτική πλειοψηφία, η κύστη είναι μικρή (≤1 εκ.) και ασυμπτωματική. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, μια μεγάλη Κύστη της Επίφυσης (Κωναρίου) προκαλεί συμπτώματα όπως το σύνδρομο Parinaud, τον Αποφρακτικό Υδροκέφαλο ή την Επιφυσιακή Αποπληξία. Σε αυτές τις περιπτώσεις παρουσιάζει συμπτώματα όπως κεφαλαλγία, διαταραχές της μνήμης, της εγρήγορσης, του ύπνου κτλ.

Η διάγνωση της Κύστης του Κωναρίουτης Επίφυσης) γίνεται με την Μαγνητική Τομογραφία του Εγκεφάλου με σκιαγραφικό μέσο. Σπανιότερα γίνεται με Αξονική Τομογραφία Εγκεφάλου η οποία δεν είναι επαρκής για την διάγνωση.

Η μικρή Κύστη της Επίφυσης που δεν προκαλεί συμπτώματα δεν απαιτεί θεραπεία. Πολλοί νευροχειρουργοί θεωρούν απαραίτητη την παρακολούθηση μιας μικρής ή μεγάλης ή άτυπης Κύστης του Κωναρίου (της Επίφυσης) σε βάθος χρόνου.

Σε ένα πολύ μικρό ποσοστό θα χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση. Οι διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις για την Κύστη του Κωναρίουτης Επίφυσης) είναι η Βαλβίδα Υδροκεφάλου, η Ενδοσκοπική Τρίτη Κοιλιοστομία και η χειρουργική αφαίρεση της Κύστης Κωναρίου

Περισσότερα ...

 

Τι είναι η Κύστη του Κωναρίου (ή της Επίφυσης);

Η Κύστη του Κωναρίου ή της Επίφυσης (στα αγγλικά pineal cyst ή epiphyseal cyst) είναι εξ ορισμού μια καλοήθης Κύστη Εγκεφάλου. Περιέχει υγρό και βρίσκεται εντός του Αδένα της Επίφυσης (ή αλλιώς Κωνάριο).
Είναι από τις συχνότερες Κύστεις στον Εγκέφαλο. Συνήθως ανευρίσκεται τυχαία στην απεικόνιση, σε ποσοστό που εκτιμάται στο 1% με 2%, έως και 5%. Όταν όμως ο έλεγχος γίνεται με υψηλής ευκρίνειας μαγνητική τομογραφία το ποσοστό ανέρχεται στο 23%.
Μπορούν να σε ανεβρεθούν σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά πιο συχνά ανευρίσκονται σε νεαρούς ενήλικες (ηλικίας 20-30 ετών) και ιδίως στις γυναίκες (3:1 γυναίκες/άνδρες).

 

Τι συμπτώματα προκαλεί η Κύστη του Κωναρίουτης Επίφυσης);

Συνήθως οι ασθενείς με Κύστη της Επίφυσης δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Συνήθως ανευρίσκεται τυχαία σε έλεγχο του ασθενούς (πχ σε μια Μαγνητική Τομογραφία) που γίνεται για άλλο λόγο. Στην συντριπτική πλειοψηφία, η κύστη είναι μικρή (≤1 εκ.) και ασυμπτωματική.
Ο Αδένας της Επίφυσης παράγει την Μελατονίνη (που είναι σημαντική για τον ύπνο). Πιστεύεται ότι οι κύστεις της επίφυσης δεν προκαλούν διαταραχές στην παραγωγή της Μελατονίνης.
Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, μια μεγάλη Κύστη του Κωναρίου της Επίφυσης) προκαλεί συμπτώματα. Ενα παράδειγμα είναι όταν πιέζει τον Μεσεγκέφαλο και τα Άνω Διδύμια, με αποτέλεσμα το σύνδρομο Parinaud. Επίσης η πίεση που ασκείται στον Υδραγωγό του Εγκεφάλου μπορεί να οδηγήσει στην απόφραξη της κυκλοφορίας του Εγκεφαλονωτιαίου Υγρού. Έτσι προκαλείται Αποφρακτικός Υδροκέφαλος με κλινικά συμπτώματα όπως κεφαλαλγία, διαταραχές της μνήμης, του ύπνου κτλ. Πολύ πιο σπάνια είναι η Επιφυσιακή Αποπληξία (pineal apoplexy), δηλαδή η αιμορραγία μέσα στην κύστη. Εκδηλώνεται με μία ξαφνική κεραυνοβόλο κεφαλαλγία.

 

Πως γίνεται η διάγνωση της Κύστης του Κωναρίουτης Επίφυσης);

Η διάγνωση της Κύστης της Επίφυσης (του Κωναρίου) γίνεται με την Μαγνητική Τομογραφία του Εγκεφάλου με σκιαγραφικό μέσο. Σπανιότερα γίνεται με Αξονική Τομογραφία Εγκεφάλου η οποία δεν είναι επαρκής για την διάγνωση. Στην Μαγνητική Τομογραφία ελέγχονται οι διαστάσεις της Κύστης της Επίφυσης (του Κωναρίου). Ελέγχεται εάν είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη από 10 χιλ. (1 εκ) και εάν παρουσιάζεται σαν καλά περιγεγραμμένη, ωοειδής βλάβη. Η Αξονική Τομογραφία του Εγκεφάλου παρουσιάζει αποτιτανώσεις στο τοίχωμα της Κύστης του Κωναρίουτης Επίφυσης) στο 25% των περιπτώσεων. Η παρακολούθηση σε βάθος χρόνου σπάνια δείχνει μεταβολές στις διαστάσεις.
Οι απεικονιστικές εξετάσεις θα βοηθήσουν τον χειρουργό να εκτιμήσει τα χαρακτηριστικά της κύστηςεάν χρειάζεται να προτείνει την καταλληλότερη θεραπεία.

 

Ποια είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση της Κύστης του Κωναρίουτης Επίφυσης);

Η μικρή Κύστη της Επίφυσης που δεν προκαλεί συμπτώματα και έχει ανευρεθεί τυχαία σε έλεγχο που έγινε για άλλο λόγο, δεν απαιτεί θεραπεία. Αφορά τις περισσότερες περιπτώσεις και συνήθως δεν χρειάζεται παρακολούθηση με νευροαπεικόνιση.
Όμως, όταν η κύστη παρουσιάζει διαστάσεις άνω των 10-12 mm σε διάμετρο η παρακολούθηση είναι απαραίτητη. Αυτό γιατί μπορεί να προσομοιάζει με διάφορους όγκους της επίφυσης (Κωναρίωμα, Κωναριοκύτωμα, Σεμίνωμα, Εμβρυϊκό Καρκίνωμα, Χοριοκαρκίνωμα, Τεράτωμα, Κωναριοβλάστωμα και μεταστάσεις). Έτσι, πολλοί νευροχειρουργοί θεωρούν απαραίτητη την παρακολούθηση μιας μικρής ή μεγάλης ή άτυπης Κύστης του Κωναρίου σε βάθος χρόνου.

 

Ποια είναι η χειρουργική θεραπεία της Κύστης του Κωναρίουτης Επίφυσης);

Σε ένα πολύ μικρό ποσοστό θα χρειαστεί μία Κύστη του Κωναρίουτης Επίφυσης) χειρουργική επέμβαση και συνήθως πρόκειται για κύστη μεγαλύτερη από 1-2 cm που προκαλεί συμπτώματα, όπως ο αποφρακτικός υδροκέφαλός, το σύνδρομο Parinaud κτλ.
Οι διάφορες χειρουργικές επέμβασεις στην Κύστη του Κωναρίουτης Επίφυσης) που προτείνονται είναι οι παρακάτω:

Xειρουργικές επέμβασεις στην Κύστη του Κωναρίου:

  1. H Βαλβίδα Υδροκεφάλου, δηλαδή η Κοιλιοπεριτοναική Παροχέτευση με βαλβιδικό μηχανισμό για την περίπτωση που εμφανιστεί αποφρακτικός υδροκέφαλος από την Κύστη της Επίφυσης
  2. Η Ενδοσκοπική Τρίτη Κοιλιοστομία πάλι για την περίπτωση που εμφανιστεί αποφρακτικός υδροκέφαλος, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να πραγματοποιηθεί και βιοψία ή η αφαίρεση της Κύστης του Κωναρίου (δεν επιτυγχάνεται πάντα ενδοσκοπικά).
  3. Σε μεγαλύτερη σε μέγεθος κύστη, κλινικά συμπτωματική, προτείνεται η χειρουργική αφαίρεση της Κύστης του Κωναρίουτης Επίφυσης) και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί μετεγχειρητικά να υφεθεί ο υδροκέφαλος (χρειάζεται προσεκτική παρακολούθηση).
  4. Η τοποθέτηση βελόνης με στερεοτακτικές τεχνικές και αναρρόφηση του περιεχομένου της Κύστης του Κωναρίου (ή της Επίφυσης).

Λιγότερα ..

 

 

Αυτός ο ιστότοπος παρέχει γενικές πληροφορίες. Καμία πληροφορία δεν προορίζεται ή υπονοείται ότι μπορεί να αντικαταστήσει τις ιατρικές συμβουλές του ιατρού. Επίσης δεν προορίζεται να χρησιμοποιηθεί για νομικούς σκοπούς. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον Νευροχειρουργό για οποία πάθηση ή θεραπευτική επιλογή μπορεί ο ίδιος να σας προτείνει.

Δείτε την  Πολιτική Ορθής Χρήσης Ιστότοπου