Οσφυϊκή Πεταλεκτομή

Οσφυϊκή Πεταλεκτομή

 

Εισαγωγή:

Οσφυϊκή Πεταλεκτομή ονομάζεται η χειρουργική επέμβαση που γίνεται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της στένωσης του οσφυϊκού σπονδυλικού σωλήνα. Η επέμβαση περιλαμβάνει την αφαίρεση ολόκληρου ή μέρους του πετάλου (οπίσθιο τμήμα του σπονδύλου).

Η Οσφυϊκή Πεταλεκτομή (ή Οσφυϊκή Αποσυμπίεση) βοηθάει στην αποσυμπίεση των νεύρων της σπονδυλικής στήλης και στα αγγλικά ονομάζεται lumbar laminectomy.

Τι είναι η Οσφυϊκή Πεταλεκτομή;

Οσφυϊκή Πεταλεκτομή ονομάζεται η χειρουργική επέμβαση που γίνεται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της στένωσης του οσφυϊκού σπονδυλικού σωλήνα.

Η επέμβαση περιλαμβάνει την αφαίρεση ολόκληρου ή μέρους του πετάλου (οπίσθιο τμήμα του σπονδύλου) για να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος για τις οσφυϊκές νευρικές ρίζες.

Διαβάστε ακόμα:

Οσφυϊκή Στένωση

Σπονδυλική Στένωση

Ποιος είναι ο σκοπός της Οσφυϊκής Πεταλεκτομής;

Η θεραπεία της σπονδυλικής στένωσης με την Οσφυϊκή Πεταλεκτομή έχει σκοπό την αποσυμπίεση των νεύρων της σπονδυλικής στήλης στην μέση.

Πραγματοποιείται χειρουργική αφαίρεση του οπίσθιου τμήματος του σπονδύλου (πέταλο) με αποτέλεσμα την διεύρυνση του νωτιαίου σωλήνα. Επιτυγχάνεται έτσι ανακούφιση του πόνου και της αδυναμίας στα πόδια, αλλά και η πρόληψη της περαιτέρω νευρολογικής βλάβης.

Θέλετε περισσότερες πληροφορίες και να κλείσετε το ραντεβού σας με τον Νευροχειρουργό Βενετικίδη Αναστάσιο;

Καλέστε στο Τηλέφωνο για ραντεβού:
(+30) 697 480 4797

Ποιες είναι οι διαφορές στην Οσφυϊκή Πεταλεκτομή από την Πεταλοτομή;

Η Πεταλεκτομή και η Πεταλοτομή είναι χειρουργικές επεμβάσεις που γίνονται στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Ο σκοπός και των δύο επεμβάσεων είναι η αποσυμπίεση των νεύρων της οσφυϊκής μοίρας και η ανακούφιση από τον πόνο και τα συμπτώματα της σπονδυλικής στένωσης.

Πρόκειται ουσιαστικά για την ίδια επέμβαση και οι διαφορές τους είναι:

  1. Στην Πεταλεκτομή αφαιρείται ολόκληρο το πετάλου του σπονδύλου ενώ στην στην Πετελοτομή αφαιρείται ένα μικρό μέρος του πετάλου.
  2. Η Πεταλοτομή συγκριτικά με την Πεταλεκτομή είναι πιο περιορισμένη και λιγότερο επεμβατική.
  3. Επίσης η Πεταλοτομή προκαλεί λιγότερες βλάβες στις ανατομικές δομές της σπονδυλικής στήλης και παρουσιάζει ταχύτερη επούλωση και ανάρρωση. Γιαυτό το λόγο προτιμάται, όταν η σπονδυλική στένωση είναι μέτρια.

Πότε προτείνεται η Οσφυϊκή Πεταλεκτομή;

Η Οσφυϊκή Πεταλεκτομή διενεργείται συχνότερα σε ασθενείς με ηλικία άνω των 65 ετών ή σε ηλικιωμένους με συμπτώματα οσφυϊκής στένωσης. Η επέμβαση προτείνεται όταν:

1. Τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται με τις συντηρητικές μεθόδους θεραπείας όπως είναι η φυσικοθεραπεία, η φαρμακευτική αγωγή και οι επισκληρίδιες εγχύσεις φαρμάκων (στεροειδών), για 8 έως 12 εβδομάδες.

2. Παρουσιάζει μυϊκή αδυναμία ή αιμωδία (μούδιασμα) στα πόδια στην όρθια θέση με αδυναμία στην βάδιση που υφίονται όταν καθίσει ή σκύψει προς τα εμπρός.

3. Παρουσιάζονται διαταραχές στην ούρηση και την κένωση.

4. Σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί μέρος μια πιο σύνθετης επέμβασης. Η πεταλεκτομή προσδίδει στον χειρουργό πρόσβαση στο σπονδυλικό κανάλι όπως σε όγκους της Σπονδυλικής Στήλης ή στην οσφυϊκή δισκεκτομή.

Διαβάστε ακόμα:

Οσφυϊκή Δισκεκτομή

Πως γίνεται το χειρουργείο στην Οσφυϊκή Πεταλεκτομή;

Η Οσφυϊκή Πεταλεκτομή είναι ένα χειρουργείο που διενεργείται για την αποσυμπίεση της σπονδυλικής στήλης και γίνεται με γενική αναισθησία. Η επέμβαση πραγματοποιείται με την χρήση του χειρουργικού μικροσκοπίου και ειδικών εργαλείων.

Διενεργείται μια μικρή δερματική τομή στην μέση πάνω από τους σπονδύλους που πάσχουν. Παρασκευάζονται οι παρασπονδυλικοί μύες και στην συνέχεια αφαιρείται ολόκληρο ή μέρος του οπίσθιου τμήματος του σπονδύλου (πέταλο). Έχει σαν αποτέλεσμα την διεύρυνση του νωτιαίου σωλήνα. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται περισσότερος χώρος στις νευρικές ρίζες (τα νεύρα στον σπονδυλικό σωλήνα).

Σε μερικές περιπτώσεις η Οσφυϊκή Πεταλεκτομή αποτελεί μέρος μια πιο σύνθετης επέμβασης. Περιλαμβάνονται οι επεμβάσεις σε όγκους της Σπονδυλικής Στήλης, η οσφυϊκή δισκεκτομή (θυριδοποίηση, ημιπεταλεκτομή ), η σπονδυλοδεσία κτλ.

Όταν συνυπάρχει δισκοκήλη, η χειρουργική επέμβαση συμπληρώνεται με την Οσφυϊκή Δισκεκτομή. Αφαιρείται το δισκικό υλικό του μεσοσπονδυλίου δίσκου που δημιουργεί το πρόβλημα στην ρίζα του νεύρου (Δισκεκτομή). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αποσυμπίεση της ρίζας από την πίεση που δεχόταν. Ενίοτε μπορεί να συμπληρωθεί και με μερική διεύρυνση του μεσοσπονδυλίου τρήματος (Τρηματεκτομή).

Η απώλεια του αίματος στο χειρουργείο είναι πραγματικά ελάχιστη. Η μέθοδος είναι εξαιρετικά ασφαλής με ελάχιστες επιπλοκές και η νοσηλεία περιορίζεται στο ελάχιστο (1 με 2 ημέρες).

Ο ασθενής κινητοποιείται από την πρώτη ημέρα. Παρουσιάζεται άμεσα βελτίωση έως και πλήρη ύφεση του πόνου. Επίσης, παρουσιάζεται σταδιακή βελτίωση της αδυναμίας στα πόδια, στην πλειοψηφία των ασθενών.

Διαβάστε ακόμα:

Σπονδυλοδεσία

Τι γίνεται μετά το χειρουργείο στην Οσφυϊκή Πεταλεκτομή;

Ο ασθενής, συνήθως, το πρωί της επομένης ημέρας μετά το χειρουργείο, κινητοποιείται και σηκώνεται από το κρεβάτι. Κατά την νοσηλεία αλλά και μετά την έξοδο χορηγείται φαρμακευτική αγωγή. Συχνά συνιστάται η ζώνη οσφύος για μερικές ημέρες μετά την εγχείρηση.

Η νοσηλεία στο νοσοκομείο μετά την  Οσφυϊκή Πεταλεκτομή συνήθως διαρκεί μια ημέρα και οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι. Σε 10 με 15 ημέρες γίνεται επανέλεγχος και η αφαίρεση των ραμμάτων. Η επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες είναι γρήγορη και χρειάζεται προσοχή στις οδηγίες του ιατρού.

Οι ασθενείς παρακολουθούνται με τακτικά ραντεβού για ένα μήνα περίπου.

Η φαρμακευτική αγωγή μετά την Οσφυϊκή Πεταλεκτομή.

Κατά την διάρκεια της νοσηλείας χορηγείται στον ασθενή φαρμακευτική αγωγή που συνεχίζεται και στο σπίτι για μερικές ημέρες. Η φαρμακευτική αγωγή συνήθως περιλαμβάνει αντιβιοτική αγωγή, αναλγητικά και παυσίπονα φάρμακα, κορτικοστερεοειδή και ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους.

Αντιβιοτική αγωγή.

Στις χειρουργικές επεμβάσεις της σπονδυλικής στήλης συνήθως χορηγείται ενδοφλέβια προφυλακτική αντιβιοτική αγωγή, για να περιοριστεί ο κίδυνος της λοίμωξης. Εμπειρικά χορηγούνται αντιβιοτικά ευρέως φάσματος, όπως είναι η κεφαλοσπορίνη και η βανκομυκίνη. Η αντιβιοτική αγωγή μπορεί να συνεχιστεί με χάπια στο σπίτι για μερικές ημέρες.

Αναλγητικά και παυσίπονα φάρμακα.

μετά το χειρουργείο, ο ασθενής μπορεί να παρουσιάζει ήπιο πόνο στην περιοχή του χειρουργικού τραύματος. Ο πόνος ελέγχεται με την χορήγηση διάφορων αναλγητικών και παυσίπονων σκευασμάτων:

  • Τα απλά αναλγητικά: Βοηθάνε σημαντικά στην ανακούφιση απο τον πόνο. Η παρακεταμόλη, όπως είναι το Ντεπόν, χορηγείται σε δόση 1 χάπι των 500mg, 3 φορές την ημέρα.
  • Τα μυοχαλαρωτικά: Βοηθάνε να “λυθεί” ο επώδυνος μυϊκός σπασμός στην μέση. Για παράδειγμα, το Norgesic χορηγείται με δοσολογία 1 χάπι 3 φορές την ημέρα και για 7 με 14 ημέρες.
  • Τα αντιφλεγμονώδη: Σε αυτά περιλαμβάνονται η ιβουπροφαίνη, η δικλοφενάκη (το Voltaren), η λορνοξικάμη (το xefo), κτλ. Μειώνουν την τοπική φλεγμονή και παράλληλα τον πόνο. Το xefo χορηγείται σε δόση 1 χάπι (tb) των 8mg, μία ή δύο φορές την ημέρα.

Κορτικοστερεοειδή.

Περιορίζουν την τοπική φλεγμονή στο χειρουργικό πεδίο και παράλληλα ανακουφίζουν απο τον πόνο που προκαλείται από την φλεγμονή.

Ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους.

Χορηγείται συχνά από την επόμενη ημέρα, για την πρόληψη και τον περιορισμό των θρομβοεμβολικών επεισοδίων. Στα επεισόδια αυτά περιλαμβάνονται η εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση και η πνευμονική εμβολή.

Προσοχή!!!

Η φαρμακευτική αγωγή συμπληρώνεται με την γαστροπροστασία.

Πρέπει να αποφεύγεται η μακροχρόνια λήψη των φαρμάκων. Μπορεί να γίνει επιβλαβής για τον οργανισμό.

Πάντοτε η φαρμακευτική αγωγή χορηγείται και τροποποιείται από τον θεράποντα Ιατρό.

Η ζώνη οσφύος μετά την Οσφυϊκή Πεταλεκτομή.

Μετά απο την Οσφυϊκή Πεταλεκτομή συστήνεται η ζώνη οσφύος για μερικές ημέρες. Έχει σκοπό να διασφαλίσει την σωστή ευθυγράμμιση και στήριξη της σπονδυλικής στήλης.

Με την εφαρμογή της ζώνης οσφύος αποφεύγονται οι υπερβολικές κινήσεις (κάμψη/έκταση, στροφή). Αυτές μπορoύν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα ή να επιβραδύνουν την επούλωση.

Ποια είναι η αποκατάσταση μετά την Οσφυϊκή Πεταλεκτομή;

Μετά το χειρουργείο, η βελτίωση των συμπτωμάτων παρουσιάζεται σχετικά γρήγορα, μέσα σε λίγες ημέρες. Η ανάρρωση και η αποκατάσταση μετά την πεταλεκτομή συνεχίζεται για μερικές εβδομάδες. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει μήνες μετά από το χειρουργείο στην μέση.

Η επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες είναι σταδιακή και συχνά συνιστάται πρόγραμμα φυσικοθεραπείας και ενδυνάμωσης μετά την πεταλεκτομή. Πάρα πολύ βοηθάει το καθημερινό περπάτημα, επειδή είναι η πιο κατάλληλη άσκηση που δεν καταπονεί την Σπονδυλική Στήλη.

Θέλετε μια δεύτερη γνώμη; Κλείστε το ραντεβού σας με τον Νευροχειρουργό Βενετικίδη Αναστάσιο.

Καλέστε στο Τηλέφωνο για ραντεβού:
(+30) 697 480 4797

Η φυσικοθεραπεία μετά από την Οσφυϊκή Πεταλεκτομή.

Η φυσικοθεραπεία μετά από την Οσφυϊκή Πεταλεκτομή εξατομικεύεται σε κάθε ασθενή, ανάλογα με τα μετεγχειρητικά προβλήματα και τις πιθανές επιπλοκές. Θα βοηθήσει στην ανακούφιση από τον μετεγχειρητικό πόνο και στην σταθεροποίηση και προστασία της Σπονδυλικής Στήλης.

Εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης που βελτιώνει την μυϊκή ισχύ και την αντοχή. Η φυσικοθεραπεία βελτιώνει επίσης την κινητικότητα, την ισορροπία και την ευελιξία της σπονδυλικής στήλης.

Γίνεται από έμπειρο φυσικοθεραπευτή, ο οποίος παρακολουθεί την βελτίωση και τροποποιεί την θεραπεία. Μπορεί να δείξει διάφορες εξειδικευμένες ασκήσεις μετά απο το χειρουργείο για την αποσυμπίεση της σπονδυλικής στήλης. Γενικά συμβουλεύει τον ασθενή για την σωστή θέση του σώματός του στις καθημερινές δραστηριότητες. Μερικές ασκήσεις για την αποσυμπίεση της μέσης μπορούν να γίνουν και στο σπίτι, με τις οδηγίες του φυσικοθεραπευτή.

Οι διάφορες ασκήσεις μετά απο Πεταλεκτομή περιλαμβάνουν:

  • Ασκήσεις ενδυνάμωσης του κορμού.
  • Διατατικές ασκήσεις.
  • Αερόβιες ασκήσεις όπως το περπάτημα και η κολύμβηση.
  • Ασκήσεις ισορροπίας.

Γενικά, η Φυσικοθεραπεία βοηθάει σταδιακά τον ασθενή να ξαναγυρίσει στις δραστηριότητές του και ξαναρχίσει έναν φυσιολογικό τρόπο ζωής.

Οι Αερόβιες ασκήσεις αποκατάστασης μετά την Οσφυϊκή Πεταλεκτομή.

Το περπάτημα.

Είναι μια πολύ σημαντική και εύκολη άσκηση που δεν επιβαρύνει την Σπονδυλική Στήλη. Η έντασή της ελέγχεται από τον ίδιο τον ασθενή με την αλλαγή του ρυθμού της βάδισης.

Είναι ενδεδειγμένη άσκηση και μπορεί να ξεκινήσει από την πρώτη ημέρα μετά την Οσφυϊκή Πεταλεκτομή. Η απόσταση που περπατάει ο ασθενής καθημερινά μεγαλώνει και ο πόνος στην μέση και στα πόδια υποχωρεί σταδιακά. Αυτό συμβαίνει γιατί η κινητοποίηση των μυών που στηρίζουν την σπονδυλική στήλη, αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στην χειρουργημένη περιοχή. Μαζί, αυξάνονται το οξυγόνο και τα θρεπτικά στοιχεία που μεταφέρονται, τα οποία είναι απαραίτητα για την διαδικασία της επούλωσης.

Είναι πολύ σημαντική άσκηση και για την υγεία μας γενικότερα. Μια καθημερινή βόλτα σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να βοηθήσει παράλληλα και στην ψυχική υγεία.

Η κολύμβηση.

Είναι επίσης, μια πολύ καλή άσκηση με πολύ καλά αποτελέσματα. Η κολύμβηση, ακόμα περισσότερο, εξασκεί και όλους τους μυς του σώματος. Το νερό παρέχει στήριξη στο βάρος και κάνει περισσότερο αποτελεσματική και ανεκτή την γυμναστική, χωρίς να υπάρχει καταπόνηση του οργανισμού.

Η έναρξη της άσκησης δεν μπορεί να γίνει πριν επουλωθεί καλά η χειρουργική τομή, δηλαδή 3 με 4 εβδομάδες. Επίσης χρειάζεται προσοχή να μην εκτίθεται το τραύμα στον ήλιο για τουλάχιστον 6 μήνες.

Ποιες είναι οι επιπλοκές στην Οσφυϊκή Πεταλεκτομή;

Στην Οσφυϊκή Πεταλεκτομή, όπως και σε κάθε χειρουργική επέμβαση, μπορεί να προκύψουν διάφορες επιπλοκές, είτε διεγχειρητικά, είτε μετεγχειρητικά. Η πιθανότητα να παρουσιαστούν είναι μικρή.

Οι κυριότεροι κίνδυνοι και οι επιπλοκές που μπορούν να παρουσιαστούν περιλαμβάνουν:

1. Την λοίμωξη. Είναι σπάνια και ελέγχεται με την αντιβιοτική αγωγή και τις σύγχρονες τεχνικές αποστείρωσης.

2. Την αιμορραγία. Μπορεί να παρουσιαστεί σε ποσοστό μικρότερο από 1% των περιστατικών, κατά την διάρκεια της επέμβασης ή μετά την επέμβαση (μετεγχειρητικό αιμάτωμα).

3. Τον πόνο μετά το χειρουργείο. Ο πόνος στην μέση και στα πόδια μπορεί να παραμείνει ή να εμφανιστεί ξανά, παρόλο που υφέθηκε άμεσα μετεγχειρητικά. Μπορεί εμφανιστεί μετά από ένα μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα. Προκαλείται από την αστάθεια της σπονδυλικής στήλης, την τοπική φλεγμονή, την υποτροπή της δισκοκήλης, την δημιουργία ουλώδους ιστού κτλ.

4. Τα νευρολογικά προβλήματα. Τα νευρολογικά συμπτώματα μούδιασμα, καυσαλγία, αδυναμία, παράλυση, κτλ. μπορεί να παραμείνουν μετά την επέμβαση ή να αλλάξουν χαρακτήρα. Σε αυτά περιλαμβάνονται και οι διαταραχές στην λειτουργία της ουροδόχου κύστης και του εντέρου. Συμβαίνει κυρίως λόγω της μακροχρόνιας βλάβης στα νεύρα της σπονδυλικής στήλης που προκαλείται από την σπονδυλική στένωση. Σπανιότερα προκαλείται από τους χειρουργικούς χειρισμούς.

5. Διάφορα προβλήματα όπως είναι η ατελής σύγκλιση ή η διάσπαση του χειρουργικού τραύματος, κτλ. Επίσης, ο τραυματισμός της σκληράς μήνιγγας κατά την διάρκεια της επέμβασης. Μπορεί να οδηγήσει σε εκροή (διαρροή) ή συλλογή Εγκεφαλονωτιαίου Υγρού (ψευδομηνιγγοκήλη).

6. Την υποτροπή της Οσφυϊκής Στένωσης. Λίγα χρόνια μετά την επέμβαση, μπορεί να εμφανιστούν ξανά τα συμπτώματα της Νευρογενούς Διαλείπουσας Χωλοτητας, λόγω υποτροπής της σπονδυλικής στένωσης. Η σπονδυλοδεσία περιορίζει την πιθανότητα της υποτροπής.

7. Την αστάθεια της Σπονδυλικής Στήλης. Η Οσφυϊκή Πεταλεκτομή μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να οδηγήσει σε αστάθεια της σπονδυλικής στήλης. Σε αυτά περιλαμβάνονται η σπονδυλολίσθηση, η βλάβη του γειτονικού διαστήματος, η αρθρίτιδα, κτλ.

8. Τα θρομβοεμβολικά επεισόδια. Eίναι επικίνδυνη επιπλοκή που προκαλείται από τον σχηματισμό θρόμβων αίματος μέσα στις φλέβες των ποδιών. Εάν οι θρόμβοι αποκολληθούν και μεταφερθούν με την κυκλοφορία του αίματος στους πνεύμονες, προκαλούν πνευμονική εμβολή ή και θάνατο. Η πρόληψη περιλαμβάνει την κινητοποίηση του ασθενούς το συντομότερο, τις αντιθρομβωτικές κάλτσες και την χορήγηση χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνη.

Για να περιοριστούν οι επιπλοκές ακολουθούνται συγκεκριμένα πρωτόκολλα και εφαρμόζονται νεότερες τεχνικές. Περιλαμβάνουν την χορήγηση αντιβιοτικών, την διεγχειρητική νευροπαρακολούθηση, την χρήση χειρουργικού μικροσκοπίου και εξειδικευμένων εργαλείων, κτλ.

Διαβάστε ακόμα:

Οσφυαλγία

Νευρογενής Διαλείπουσα Χωλοτητα

Πόσο επιτυχής είναι η Οσφυϊκή Πεταλεκτομή;

Τα ποσοστά επιτυχίας της Οσφυϊκής Πεταλεκτομής για την στένωση του σπονδυλικού σωλήνα είναι πολύ υψηλά.

Το 85% έως 90% των ασθενών με στένωση της οσφυϊκής μοίρας παρουσιάζουν άμεση ανακούφιση από τον πόνο στα πόδια. Το 75% έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα έως και 10 χρόνια μετεγχειρητικά.

Αυτός ο ιστότοπος παρέχει γενικές πληροφορίες και καμία πληροφορία δεν προορίζεται ή υπονοείται ότι μπορεί να αντικαταστήσει τις ιατρικές συμβουλές του ιατρού ή να χρησιμοποιηθεί για νομικούς σκοπούς. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον Νευροχειρουργό για οποία πάθηση ή θεραπευτική επιλογή μπορεί ο ίδιος να σας προτείνει.

Δείτε την Πολιτική Ορθής Χρήσης Ιστότοπου.

Θέλετε περισσότερες πληροφορίες και να κλείσετε το ραντεβού σας με τον Νευροχειρουργό Βενετικίδη Αναστάσιο;

Καλέστε στο Τηλέφωνο για ραντεβού:
(+30) 697 480 4797