Η Αυχενική Μυελοπάθεια

Αυχενική Μυελοπαθεια

Η Αυχενική Μυελοπάθεια

Η Αυχενική Μυελοπάθεια αναφέρεται στην βλάβη που προκαλείται από συμπίεση στον νωτιαίο μυελό στην Αυχενική Μοίρα της Σπονδυλικής Στήλης. Συμβαίνει συνήθως μετά την ηλικία των 50. Οφείλεται στην προοδευτική στένωση του σπονδυλικού σωλήνα στα πλαίσια της χρόνιας εκφυλιστικής νόσου. Παρουσιάζει αργή πορεία και για αυτό το λόγο, συχνά διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

Συνήθως τα συμπτώματα είναι αιμωδία ή υπαισθησία με αδυναμία των άνω άκρων, δυσχέρεια στην βάδιση και την ισορροπία. Επίσης παρουσιάζεται δυσκολία στην εκτέλεση των λεπτών κινήσεων, αυχεναλγία, δυσκαμψία αυχένα. Σε προχωρημένες καταστάσεις εμφανίζεται διαταραχή στην λειτουργία των σφιγκτήρων του εντέρου και της ουροδόχου κύστη. Ο ασθενής παρουσιάζει μειωμένη μυική ισχύ των άκρων, αυξημένα τενόντια αντανακλαστικά, σπαστικότητα, κλόνο και ατροφία.

Για την οριστική διάγνωση της νόσου πραγματοποιείται η Μαγνητική Τομογραφία της Αυχενικής Μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης. Λιγότερο συχνά χρησιμοποιείται η Αξονική Τομογραφία και το Ηλεκτρομυογράφημα των άνω και κάτω άκρων.

Στην θεραπεία της Αυχενικής Μυελοπάθειας οι συντηρητικές μέθοδοι προσφέρουν μόνο ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Στους ασθενείς με συμπτώματα ή με ευρήματα αυχενικής μυελοπάθειας στην Μαγνητική Τομογραφία συστήνεται η χειρουργική αντιμετώπιση. Οι τεχνικές αποσυμπίεσης που εφαρμόζονται είναι Δύο: 

Πρόσθια Αυχενική Δισκεκτομή και Σπονδυλοδεσία.

Οπίσθια Αυχενική Πεταλεκτομή με ή χωρίς σπονδυλοδεσία.

Ενίοτε και με συνδυασμό των δύο τεχνικών.

 

Εάν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για την Αυχενική Μυελοπάθεια, μπορείτε να τις βρείτε στον Ιστότοπό μας: Παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης, Αυχενική Μυελοπάθεια. 

 

 

Αυτός ο ιστότοπος παρέχει γενικές πληροφορίες και καμία πληροφορία δεν προορίζεται ή υπονοείται ότι μπορεί να αντικαταστήσει τις ιατρικές συμβουλές του ιατρού ή να χρησιμοποιηθεί για νομικούς σκοπούς. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον Νευροχειρουργό για οποία πάθηση ή θεραπευτική επιλογή μπορεί ο ίδιος να σας προτείνει.

Δείτε την  Πολιτική Ορθής Χρήσης Ιστότοπου.