Αυχενική Δισκοκήλη ή Δισκοπάθεια

Αυχενική Δισκοκήλη ή Δισκοπάθεια

Αυχενική Δισκοκήλη ή Δισκοπάθεια

Κήλη Μεσοσπονδυλίου Δίσκου της Αυχενικής Μοίρας Σπονδυλικής Στήλης

Η Αυχενική Δισκοκήλη ή Δισκοπάθεια είναι μία συχνή πάθηση του μεσοσπονδυλίουδίσκου στον Αυχένα. Παρουσιάζεται όταν για διάφορους λόγους συμβαίνει βλάβη στον δίσκο και ο πηκτοειδής πυρήνας προβάλλει δια του ινώδη δακτυλίου. Το αποτέλεσμα της προβολής είναι η κήλη του αυχένα.

Τα αίτια στην Αυχενική Δισκοκήλη εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες, όπως είναι η μηχανική, η εκφυλιστική (βιολογική), η θεωρία των πολλαπλών αιτιών κτλ. Η συνηθέστερη αιτία στην κήλη αυχένα είναι η φυσική φθορά λόγω ηλικίας, μία διαδικασία που ονομάζεται εκφυλισμός του δίσκου (εκφυλιστική νόσος της σπονδυλικής στήλης). Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Στην Αυχενική Δισκοκήλη τα συμπτώματα είναι ο έντονος, επίμονος, οξύς πόνος στον αυχένα, που μπορεί να αντανακλά στο χέρι και τα δάκτυλα. Άλλα συμπτώματα από την κήλη στον αυχένα είναι ο πονοκέφαλος (αυχενογενής κεφαλαλγία), η ζαλάδα (αυχενογενής ζάλη), ο πόνος στον αυχένα και στον ώμο, η δυσκαμψία αυχένα κτλ.

Επίσης, η Δισκοκήλη Αυχένα προκαλεί νευρολογικά συμπτώματα όπως είναι η Ριζοπάθεια και η Μυελοπάθεια. Η Ριζοπάθεια παρουσιάζει συμπτώματα όπως πόνο, μούδιασμα στο χέρι, καυσαλγία, μυρμήγκιασμα και αδυναμία στα χέρια. Η Μυελοπάθεια παρουσιάζει αισθητικές διαταραχές, μυϊκή αδυναμία, αστάθεια, σπαστικότητα κ.α. κάτω από το επίπεδο της βλάβης.

Η σημαντικότερη ακτινολογική εξέταση για την διάγνωση είναι η Μαγνητική Τομογραφία της Αυχενικής Μοίρας. Παρέχει λεπτομερή απεικόνιση του νωτιαίου μυελού και των νεύρων.

Στην θεραπεία για την δισκοκήλη αυχένα προτείνεται αρχικά η συντηρητική Θεραπεία. Η Χειρουργική αντιμετώπιση προτείνεται σε επιλεγμένες περιπτώσεις.

Η συντηρητική θεραπεία για την Αυχενική Δισκοκήλη προτείνεται στους περισσότερους ασθενείς και το 95% αυτών θα βελτιωθούν. Mπορεί να διαρκέσει 6 με 8 εβδομάδες και σε αυτό το διάστημα δεν φεύγουν οι κήλες στον αυχένα, αλλά με τον χρόνο αφυδατώνονται και συρρικνώνονται, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η πίεση στα νεύρα και τον νωτιαίο μυελό.

Στον ασθενή προτείνεται η Φαρμακευτική αγωγή με παυσίπονα, αναλγητικά, μυοχαλαρωτικά χάπια για τον πόνο στον αυχένα, κτλ. Πολύ συχνά οδηγεί σε σημαντική ανακούφιση του πόνου
Πάντοτε η αγωγή χορηγείται και τροποποιείται από Ιατρό.

Ο αυχενικός κηδεμόνας, ή κολάρο, συστήνεται στην οξεία φάση, όταν η αυχεναλγία, ο πόνος στον αυχένα, είναι έντονος. Πρέπει να αποφεύγεται η μακροχρόνια χρήση του.

Επίσης, η συντηρητική θεραπεία στην κήλη αυχένα περιλαμβάνει τον περιορισμό των δραστηριοτήτων του ασθενούς, τις διάφορες ασκήσεις για την κήλη αυχένα, τον βελονισμό κτλ.

Η Φυσικοθεραπεία στην Αυχενική Δισκοκήλη ή Δισκοπάθεια στοχεύει στην βελτίωση της αιμάτωσης των μυών και στην λύση του μυϊκού σπασμού. Περιλαμβάνει μαλάξεις, ηλεκτροθεραπεία, TENS, διαθερμίες, κτλ. Σε δεύτερο χρόνο εφαρμόζονται ειδικές ασκήσεις για την ενδυνάμωση και σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης. Γίνεται από έμπειρο φυσικοθεραπευτή, ο οποίος εποπτεύει την σταδιακή αποκατάσταση από την κήλη αυχένα με την φυσικοθεραπεία και επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες. 

Οι ενδείξεις για την Χειρουργική Επέμβαση στην Αυχενική Δισκοκήλη είναι συγκεκριμένες. Το χειρουργείο προτείνεται σε ασθενείς που παρουσιάζουν νευρολογική επιδείνωση, μυελοπάθεια, μυϊκή αδυναμία ή δεν βελτιώθηκαν με την συντηρητική αγωγή

Το Χειρουργείο στην Αυχενική Δισκοκήλη ή Δισκοπάθεια έχει σκοπό να μειώσει την πίεση στις νευρικές ρίζες και τον νωτιαίο μυελό με την Δισκεκτομή και να αποκαταστήσει την αστάθεια της Σπονδυλικής Στήλης με την Σπονδυλοδεσία

Στην κήλη αυχένα το χειρουργείο συνήθως γίνεται με την Πρόσθια Αυχενική Μικροδισκεκτομή και Σπονδυλοδεσία. Πραγματοποιείται αποσυμπίεσητης κήλης αυχένα με την αφαίρεση του δίσκου και των οστεόφυτων. Στην θέση του δίσκου τοποθετείται ειδικό μόσχευμα (τεχνητός κλωβός ή cage). Μερικές φορές συμπληρώνεται με πλάκα και βίδες (Σπονδυλοδεσία).

Άλλες χειρουργικές επεμβάσεις στην Αυχενική Δισκοκήλη είναι:
Η Πρόσθια Αυχενική Σωματεκτομή,
Η Οπίσθια Αυχενική Πεταλεκτομή και Σπονδυλοδεσία,
Η Αυχενική Δισκοπλαστική όπου γίνεται αλλαγή του δίσκου του αυχένα με Τεχνητό Δίσκο.

 

Περισσότερα ...

 

 

Τι είναι η Αυχενική Δισκοκήλη ή Δισκοπάθεια;

Η Αυχενική Δισκοκήλη ή Δισκοπάθεια είναι μία αρκετά συχνή πάθηση του μεσοσπονδυλίου δίσκου της Αυχενικής Μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης. Παρουσιάζεται όταν για διάφορους λόγους συμβαίνει βλάβη στον δίσκο αυτόν με αποτέλεσμα ο πηκτοειδής πυρήνας να προβάλλει δια του ινώδους δακτυλίου. Ανάλογα με την θέση και την έκταση της βλάβης προκαλεί συμπτώματα λόγω πίεσης στις Αυχενικές Ρίζες ή στον Νωτιαίο Μυελό

Ποιες είναι οι αιτίες στην Αυχενική Δισκοκήλη ή Δισκοπάθεια;

Η αιτία στην Δισκοκήλη του αυχένα δεν έχει σαφώς διευκρινισθεί μέχρι σήμερα και φαίνεται ότι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Στα αίτια για την Αυχενική Δισκοκήλη ή Δισκοπάθεια έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες όπως η μηχανική, η εκφυλιστική (βιολογική), η κληρονομική (γενετική), η θεωρία των πολλαπλών αιτιών και η εξελικτική (ανθρωπολογική) θεωρία. Επικρατέστερη θεωρία είναι η Πολυπαραγοντική.

Η Δισκοκήλη συνήθως είναι το αποτέλεσμα της φυσικής φθοράς λόγω ηλικίας. Είναι μία διαδικασία που ονομάζεται εκφυλισμός του δίσκου (εκφυλιστική νόσος της σπονδυλικής στήλης). Σε μικρότερες ηλικίες (στα παιδιά και τους νέους ενήλικες) ο μεσοσπονδύλιος δίσκος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Με την πάροδο του χρόνου η περιεκτικότητα σε νερό μειώνεται (αφυδάτωση του μεσοσπονδυλίου δίσκου). Ο αφυδατωμένος δίσκος γίνεται λιγότερο ελαστικός, συρρικνώνεται και χάνει το φυσιολογικό του ύψος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να γίνεται πιο επιρρεπής σε βλάβες όπως η κήλη του δίσκου (εκφυλιστική νόσος του μεσοσπονδυλίου δίσκου).

Σε ποιους ασθενείς παρουσιάζεται;

Η καταπόνηση του δίσκου είναι χαρακτηριστική σε ορισμένα επαγγέλματα όπου υπάρχει πολύωρη κάμψη ή εκταση του αυχένα όπως σε ορισμένα επαγγέλματα πχ χειριστής υπολογιστή, κομμωτής, δάσκαλος κτλ. Επίσης, σε λανθασμένες συνήθειες όπως υπερέκταση του αυχένα ή απότομες κινήσεις στον ύπνο, στον υπολογιστή, στην οδήγηση κτλ.
Ακόμα, μπορεί να εμφανιστεί σε τραυματισμούς, στην άρση βάρους, σε προηγούμενο ιστορικό επεμβάσεων, σε συγγενείς και κληρονομικές διαταραχές κτλ. 

Ποια είναι τα συμπτώματα στην Αυχενική Δισκοκήλη ή Δισκοπάθεια;

Στην Αυχενική Δισκοκήλη ή Δισκοπάθεια τα συμπτώματα εξαρτώνται από την θέση και το μέγεθος που έχει η κήλη στον αυχένα. Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι η αυχεναλγία, ο έντονος, επίμονος, οξύς πόνος στον αυχένα, που αντανακλά στο ένα χέρι ή και στα δύο χέρια, στην πλάτη, στον ώμο, τον αγκώνα ή και τα δάκτυλα. Ονομάζεται και αυχενογενής πόνος. Μπορεί να συνυπάρχει αυχενική δυσκαμψία, δηλαδή επώδυνος περιορισμός των κινήσεων του αυχένα λόγω του πόνου και της σύσπασης των μυών στον αυχένα (μυϊκός σπασμός). Η κήλη στον αυχένα μπορεί να προκαλέσει και συμπτώματα όπως πονοκέφαλος (αυχενογενής κεφαλαλγία) ή και ζαλάδα (αυχενογενής ζάλη).
Επίσης, η Αυχενική Δισκοκήλη προκαλεί νευρολογικά συμπτώματα που εκδηλώνονται κυρίως με την Ριζοπάθεια όταν η δισκοκήλη πιέζει αυχενικό νεύρο και την Μυελοπάθεια, όταν η δισκοκήλη πιέζει τον νωτιαίο μυελό.

Η Ριζοπάθεια  παρουσιάζεται με αισθητικές διαταραχές όπως πόνο στο χέρι, μούδιασμα, καυσαλγία (αίσθημα καψίματος), μυρμήγκιασμα κτλ., και με αδυναμία (παράλυση) στο χέρι. Από πολλούς ασθενείς περιγράφεται η αίσθηση “σαν να σε διαπερνάει ηλεκτρικό ρεύμα”.

Η Μυελοπάθεια παρουσιάζεται με γενικότερη νευρολογική σημειολογία όπως δυσκολία στο περπάτημα, αισθητικές διαταραχές, μυική αδυναμία στα χέρια και στα πόδια, αστάθεια, σπαστικότητα κ.α., κάτω από το επίπεδο της βλάβης. Σε προχωρημένες καταστάσεις παρουσιάζονται ορθοκυστικές διαταραχές με δυσκολία στην ούρηση και την κένωση


Με ποιες εξετάσεις γίνεται η διάγνωση στην Αυχενική Δισκοκήλη;

Η εξέταση, ξεκινάει με ένα λεπτομερές ιστορικό και με την νευρολογική εξέταση. Ακολουθεί η ακτινολογική μελέτη με απεικονιστικές εξετάσεις.
Η Μαγνητική Τομογραφία της ΑΜΣΣ είναι η σημαντικότερη εξέταση. Παρέχει λεπτομερή απεικόνιση του νωτιαίου μυελού και των νεύρων. Τέτοιες πληροφορίες δεν μπορούμε να πάρουμε από άλλες εξετάσεις.
Η Αξονική Τομογραφία της ΑΜΣΣ σε πολλές περιπτώσεις βοηθάει στην διάγνωση. Παρέχει πληροφορίες κυρίως για τις οστικές δομές. Όταν δεν μπορεί να γίνει μαγνητική τομογραφία (μεταλλικό αντικείμενο στο σώμα, βηματοδότης κτλ.) η Αξονική Τομογραφία επιτρέπει μια σωστή μελέτη.
Οι απλές Ακτινογραφίες χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά για την διάγνωση. Χρησιμοποιούνται κυρίως στην παρακολούθηση του ασθενούς.
Ο Νευροφυσιολογικός Έλεγχος είναι μερικές φορές απαραίτητος κυρίως για την επιβεβαίωση της διάγνωσης σε αμφίβολες περιπτώσεις. Επίσης, για την αξιολόγηση της βαρύτητας των συμπτωμάτων ή για διαφοροδιαγνωστικούς σκοπούς. Δεν είναι λίγες οι φορές που κρίνεται απαραίτητος.Αυχενική Δισκοκήλη ή ΔισκοπάθειαΠοια είναι η θεραπεία στην Αυχενική Δισκοκήλη ή Δισκοπάθεια;

Η αντιμετώπιση στην Αυχενική Δισκοκήλη ή Δισκοπάθεια γίνεται με συντηρητική ή χειρουργική θεραπεία. Χρειάζεται σωστή μελέτη και αξιολόγηση της κατάστασης για την επιλογή της ενδεδειγμένης θεραπείας.

Ποια είναι η συντηρητική θεραπεία για την Αυχενική Δισκοκήλη ή Δισκοπάθεια;

Η συντηρητική θεραπεία προτείνεται στους περισσότερους ασθενείς. Περισσότεροι από το 95% των ασθενών με ριζιτικό πόνο στο χέρι θα βελτιωθούν με την συντηρητική θεραπεία που μπορεί να διαρκέσει έως 6-8 εβδομάδες. Στο διάστημα αυτό δεν φεύγουν οι κήλες στον αυχένα ούτε παρουσιάζεται κάποια απορρόφηση της κήλης. Ο δίσκος αφυδατώνεται περαιτέρω και συρρικνώνεται με αποτέλεσμα να απελευθερωθεί η αυχενική ρίζα.
Η συντηρητική θεραπεία στην αυχενική δισκοπάθεια περιλαμβάνει την χορήγηση αναλγητικής φαρμακευτικής αγωγής, το κολάρο αυχένα (αυχενικός κηδεμόνας), τον περιορισμό των δραστηριοτήτων και την φυσικοθεραπεία. Επίσης, για την κήλη στον αυχένα προτείνονται ασκήσεις και βελονισμός, όπως και η παρακολούθηση σε κάθε περίπτωση.

Η φαρμακευτική αγωγή.

Η χρήση των παυσίπονων συχνά οδηγεί σε σημαντική ανακούφιση των συμπτωμάτων. Τα αναλγητικά φάρμακα μπορούν να χορηγηθούν και σε ενέσιμη μορφή αλλά και σε μορφή αλοιφής. Πάντοτε η αγωγή χορηγείται και τροποποιείται από γιατρό.

Ο Αυχενικός κηδεμόνας.

Στην οξεία φάση, όταν η αυχεναλγία είναι έντονη, συστήνεται η εφαρμογή του αυχενικού κολάρου (Αυχενικός κηδεμόνας) μαλακού τύπου, ο οποίος σταθεροποιεί την Σπονδυλική Στήλη και ελαττώνει τον πόνο. Το κολάρο συστήνεται για λίγες ημέρες και για τις περιπτώσεις που δεν βελτιώνονται άμεσα με φαρμακευτική αγωγή. Εφαρμόζεται κάθε φορά που ο ασθενής είναι όρθιος ή περπατάει. Πρέπει να αποφεύγεται η μακροχρόνια χρήση του και η εφαρμογή του να συνοδεύεται από πρόγραμμα ασκήσεων. Μπορεί να ατροφήσουν οι αυχενικοί μύες και να επανέλθει ο πόνος με περισσότερα προβλήματα στον αυχένα. 


Η
Φυσικοθεραπεία στην Αυχενική Δισκοκήλη ή Δισκοπάθεια.

Στην κήλη του αυχένα η φυσικοθεραπεία στοχεύει στην βελτίωση της αιμάτωσης των παρασπονδυλικών μυών και την λύση του μυϊκού σπασμού. Με αυτόν τον τρόπο ο ασθενής χαλαρώνει και ανακουφίζεται από τον πόνο στον αυχένα και στο χέρι. Περιλαμβάνει μαλάξεις, ηλεκτροθεραπεία, TENS, υπέρηχοι, διαθερμίες, θερμοθεραπεια, παγοθεραπεια, ασκησεις ενδυναμωσης κτλ.
Σε δεύτερο χρόνο εφαρμόζονται ειδικές ασκήσεις που βοηθούν στην σταθεροποίηση και την προστασία της σπονδυλικής στήλης. Ένα πρόγραμμα ασκήσεων ενδυνάμωσης των μυών του αυχένα, των ώμων και των χεριών μπορεί να αποκαταστήσει την ευελιξία της σπονδυλικής στήλης.
Γίνεται από έμπειρο φυσικοθεραπευτή, ο οποίος εξατομικεύει το πρόγραμμα, δείχνει και προσαρμόζει τις διάφορες ασκήσεις ανάλογα με τις ανάγκες, παρακολουθεί την βελτίωση, την σωστή θέση του σώματος και γενικά εποπτεύει την σταδιακή αποκατάσταση και επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

Ποιες είναι οι ενδείξεις για την χειρουργική αντιμετώπιση στην Αυχενική Δισκοκήλη ή Δισκοπάθεια

Η Χειρουργική Επέμβαση στην Αυχενική Δισκοκήλη ή Δισκοπάθεια έχει ένδειξη σε ασθενείς με έντονα συμπτώματα που παρουσιάζουν σταδιακή νευρολογική επιδείνωση, όπως αδυναμία στο χέρι, ή δεν βελτιώθηκαν με την συντηρητική αγωγή για 6-8 εβδομάδες. Σπάνια, ένα μικρό ποσοστό ασθενών δεν θα επωφεληθούν από την συντηρητική θεραπεία και τελικά θα υποβληθούν σε χειρουργική αντιμετώπιση. Η αυχενική μυελοπάθεια αποτελεί απόλυτη ένδειξη για την χειρουργική επέμβαση και οι συντηρητικές θεραπείες δεν προτείνονται. 

Το Χειρουργείο στην Αυχενική Δισκοκήλη ή Δισκοπάθεια.

Η χειρουργική αντιμετώπιση στην Αυχενική Δισκοκήλη ή Δισκοπάθεια έχει σκοπό να μειώσει την πίεση στις νευρικές δομές (νευρικές ρίζες, νωτιαίος μυελός) με την Δισκεκτομή και να αποκαταστήσει την αστάθεια της Σπονδυλικής Στήλης με την Σπονδυλοδεσία.

Στην Αυχενική Δισκοκήλη το χειρουργείο συνήθως γίνεται με πρόσθια προσπέλαση, την Πρόσθια Αυχενική Μικροδισκεκτομή και Σπονδυλοδεσία. Πραγματοποιείται Δισκεκτομή, αποσυμπίεση της κήλης του αυχένα, με την χρήση χειρουργικού μικροσκοπίου και ειδικών τεχνικών και εργαλείων. Αφαιρείται ο δίσκος και τα οστικά τεμάχια (οστεόφυτα) που προκαλούν την παθολογία. Ελέγχεται επίσης το μεσοσπονδύλιο τρήμα. Στο κενό που δημιουργήθηκε από την αφαίρεση του δίσκου τοποθετείται ειδικό μόσχευμα (τεχνητός κλωβός ή cage). Όταν πρόκειται για δισκεκτομή σε περισσότερα επίπεδα, η επέμβαση συμπληρώνεται με πλάκα και βίδες μπροστά από τα σπονδυλικά σώματα. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται Σπονδυλοδεσία.

Ποιες άλλες χειρουργικές επεμβάσεις εφαρμόζονται; 

Άλλες χειρουργικές επεμβάσεις που μπορεί να εφαρμοστούν είναι:

Σε γενικές γραμμές οι χειρουργοί της σπονδυλικής στήλης προτιμούν την πρόσθια προσπέλαση για πολλούς λόγους. Κυρίως γιατί προκαλεί λιγότερη διαταραχή της φυσιολογικής ανατομίας και λειτουργίας των μυών και διατηρείται συνήθως η φυσιολογική κυρτότητα της Σπονδυλικής Στήλης.

 

Λιγότερα ..

 

 

Αυτός ο ιστότοπος παρέχει γενικές πληροφορίες και καμία πληροφορία δεν προορίζεται ή υπονοείται ότι μπορεί να αντικαταστήσει τις ιατρικές συμβουλές του ιατρού ή να χρησιμοποιηθεί για νομικούς σκοπούς. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον Νευροχειρουργό για οποία πάθηση ή θεραπευτική επιλογή μπορεί ο ίδιος να σας προτείνει.

Δείτε την  Πολιτική Ορθής Χρήσης Ιστότοπου.