Αυχενική Δισκοκήλη ή Δισκοπάθεια

Αυχενική Δισκοκήλη ή Δισκοπάθεια

Η Αυχενική Δισκοκήλη ή Δισκοπάθεια

Κήλη του Μεσοσπονδυλίου Δίσκου της Αυχενικής Μοίρας Σπονδυλικής Στήλης

Η Αυχενική Δισκοκήλη ή Δισκοπάθεια είναι μία αρκετά συχνή πάθηση του μεσοσπονδυλίου δίσκου της Αυχενικής Μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης. Παρουσιάζεται όταν για διάφορους λόγους συμβαίνει βλάβη στον δίσκο αυτόν. Το αποτέλεσμα είναι ο πηκτοειδής πυρήνας να προβάλλει δια του ινώδους δακτυλίου πέρα από τα όρια του μεσοσπονδύλιου χώρου. 

Τα συμπτώματα της Αυχενικής Δισκοκήλης εκδηλώνονται κυρίως με την Ριζοπάθεια και την Μυελοπάθεια. Η Ριζοπάθεια παρουσιάζεται με αισθητικές διαταραχές όπως πόνο, αιμωδία, καυσαλγία, μυρμήγκιασμα κτλ. και με αδυναμία στον τράχηλο και τα χέρια. Η Μυελοπάθεια παρουσιάζεται με γενικότερη νευρολογική σημειολογία με αισθητικές διαταραχές, μυική αδυναμία, αστάθεια, σπαστικότητα κ.α. κάτω από το επίπεδο της βλάβης.

Η διάγνωση της Αυχενικής Δισκοκήλης γίνεται με την λήψη λεπτομερούς ιστορικού και την νευρολογική εξέταση. Ακολουθεί η ακτινολογική μελέτη με σημαντικότερη εξέταση την Μαγνητική Τομογραφία της Αυχενικής Μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης. Παρέχει λεπτομερή απεικόνιση του νωτιαίου μυελού και των νεύρων. Ο Νευροφυσιολογικός Έλεγχος είναι μερικές φορές απαραίτητος.

Στην θεραπεία της Αυχενικής Δισκοκήλης προτείνονται συντηρητικές Θεραπείες: χορήγηση αναλγητικών και μυοχαλαρωτικών σκευασμάτων, Αυχενικός Κηδεμόνας, Φυσικοθεραπεία και Βελονισμός. Η Χειρουργική αντιμετώπιση της Αυχενικής Δισκοκήλης προτείνεται σε επιλεγμένες περιπτώσεις.

Περισσότερα ...

 

 

Τι είναι η Αυχενική Δισκοκήλη ή Δισκοπάθεια;

Είναι μία αρκετά συχνή πάθηση του μεσοσπονδυλίου δίσκου της Αυχενικής Μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης. Παρουσιάζεται όταν για διάφορους λόγους συμβαίνει βλάβη στον δίσκο αυτόν. Το αποτέλεσμα είναι ο πηκτοειδής πυρήνας να προβάλλει δια του ινώδους δακτυλίου πέρα από τα όρια του μεσοσπονδύλιου χώρου.
Ανάλογα με την θέση και την έκταση της βλάβης προκαλεί συμπτώματα λόγω πίεσης στις ρίζες ή στον Νωτιαίο Μυελό. 

 

Με ποιόν μηχανισμό δημιουργείται η Αυχενική Δισκοκήλη ή Δισκοπάθεια;

Τα προβλήματα στην Αυχενική Μοίρα της Σπονδυλικής Στήλης, στην πλειoψηφία των περιπτώσεων παρουσιάζονται σε εκφυλιστικές αλλοιώσεις. Αυτές παρουσιάζονται στους Μεσοσπονδύλιους Δίσκους και στις Αρθρώσεις μεταξύ των Αυχενικών Σπονδύλων. Οι αλλοιώσεις αυτές είναι αποτέλεσμα φυσιολογικής φθοράς του χρόνου (γήρανση) και της καταπόνησης στις ίνες του κολλαγόνου του δίσκου. Προκαλούν αφυδάτωση και καταστροφή της δομής του πηκτοειδούς πυρήνα και παράλληλα την εμφάνιση ρωγμών στον ινώδη δακτύλιο που τον περιβάλλει. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται εκφυλισμός του δίσκου  και Εκφυλιστική Νόσος της Σπονδυλικής Στήλης.

Από τις διάφορες κινήσεις, το βάρος, τους τραυματισμούς κτλ. δημιουργούνται πιέσεις στον πηκτοειδούς πυρήνα του δίσκου. Ωθούν μέρος του πηκτοειδούς πυρήνα, διαμέσου των ινών του ινώδους δακτυλίου, μέσα στον σπονδυλικό σωλήνα. Δηλαδή οδηγούν στον σχηματισμό μιας Αυχενικής Δισκοκήλης. Η κατάσταση αυτή αποτελεί ένα πρώιμο στάδιο της εκφυλιστικής νόσου. Το δισκικό υλικό (τεμάχιο δίσκου ή δίσκος) προβάλλει εντός του Νωτιαίου Σωλήνα ο οποίος έχει περιορισμένο χώρο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο δίσκος να πιέζει τα Νωτιαία Νεύρα ή τον Νωτιαίο Μυελό. Ανάλογα με την θέση και την έκταση της βλάβης μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα από την μηχανική πίεση που ασκείται. Μπορεί να προκαλέσει δηλαδή Αυχενική Ριζοπάθεια ή Αυχενική Μυελοπάθεια

 

Τι συμπτώματα προκαλεί η Αυχενική Δισκοκήλη ή Δισκοπάθεια;

Τα συμπτώματα της Αυχενικής Δισκοκήλης εκδηλώνονται κυρίως με την Ριζοπάθεια και την Μυελοπάθεια. Η Ριζοπάθεια παρουσιάζεται με αισθητικές διαταραχές όπως πόνο, αιμωδία, καυσαλγία, μυρμήγκιασμα κτλ. και με αδυναμία στον τράχηλο και τα χέρια. Η Μυελοπάθεια παρουσιάζεται με γενικότερη νευρολογική σημειολογία με αισθητικές διαταραχές, μυική αδυναμία, αστάθεια, σπαστικότητα κ.α. κάτω από το επίπεδο της βλάβης.

Με ποιες εξετάσεις γίνεται η διάγνωση της Αυχενικής Δισκοκήλης;

Η εξέταση, ξεκινάει με ένα λεπτομερές ιστορικό και με την νευρολογική εξέταση. Ακολουθεί η ακτινολογική μελέτη με απεικονιστικές εξετάσεις. Αυτές είναι οι απλές Ακτινογραφίες, η Αξονική Τομογραφία και η Μαγνητική Τομογραφία. Επίσης, πολύ σημαντικός είναι και ο Νευροφυσιολογικός Έλεγχος.

Η Μαγνητική Τομογραφία της ΑΜΣΣ είναι η σημαντικότερη εξέταση. Παρέχει λεπτομερή απεικόνιση του νωτιαίου μυελού και των νεύρων. Τέτοιες πληροφορίες δεν μπορούμε να πάρουμε από άλλες εξετάσεις.

Η Αξονική Τομογραφία της ΑΜΣΣ σε πολλές περιπτώσεις βοηθάει στην διάγνωση. Παρέχει πληροφορίες κυρίως για τις οστικές δομές. Όταν δεν μπορεί να γίνει μαγνητική τομογραφία (μεταλλικό αντικείμενο στο σώμα, βηματοδότης κτλ.) η Αξονική Τομογραφία επιτρέπει μια σωστή μελέτη.

Οι απλές Ακτινογραφίες χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά για την διάγνωση. Χρησιμοποιούνται κυρίως στην παρακολούθηση του ασθενούς.

Ο Νευροφυσιολογικός Έλεγχος είναι μερικές φορές απαραίτητος κυρίως για την επιβεβαίωση της διάγνωσης σε αμφίβολες περιπτώσεις. Επίσης, για την αξιολόγηση της βαρύτητας των συμπτωμάτων ή για διαφοροδιαγνωστικούς σκοπούς. Δεν είναι λίγες οι φορές που κρίνεται απαραίτητος. 

 

Ποια είναι η θεραπεία για την Αυχενική Δισκοκήλη ή Δισκοπάθεια;

Γίνεται προσεκτική μελέτη των εξετάσεων και αξιολόγηση του ασθενούς και προτείνονται οι κατάλληλες Συντηρητικές Θεραπείες. Επιλεκτικά, εάν οι συντηρητικές θεραπείες δεν ελέγξουν τον πόνο ή υπάρχει κίνδυνος νευρολογικής βλάβης, τότε προτείνεται η ενδεδειγμένη Χειρουργική Επέμβαση

 

Ποιες είναι οι Συντηρητικές Θεραπείες για την Αυχενική Δισκοκήλη ή Δισκοπάθεια

Οι Συντηρητικές Θεραπείες περιλαμβάνουν την Χρήση των Παυσίπονων που συχνά οδηγούν σε σημαντική ανακούφιση των συμπτωμάτων. Τα αναλγητικά μπορούν να χορηγηθούν και σε ενέσιμη μορφή αλλά και σε μορφή αλοιφής. Πάντοτε η αγωγή χορηγείται και τροποποιείται από γιατρό.
Ο Αυχενικός Κηδεμόνας (κολάρο) μαλακού τύπου για λίγες ημέρες και για τις περιπτώσεις που δεν βελτιώνονται άμεσα με φαρμακευτική αγωγή. Πρέπει να αποφεύγεται η χρήση του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορεί να ατροφήσουν οι αυχενικοί μύες και να επανέλθει ο πόνος μαζί με περισσότερα προβλήματα στον αυχένα.
Επίσης η Φυσικοθεραπεία (μαλάξεις, ηλεκτροθεραπεία, TENS, υπέρηχοι, διαθερμίες κτλ.) μπορεί να έχει πολύ ευεργετικό αποτέλεσμα στην πορεία της νόσου.
Ο Βελονισμός είναι μια άλλη αποτελεσματική μέθοδος για τη θεραπεία της αυχεναλγίας. 

 

Ποιες είναι οι Χειρουργικές Επεμβάσεις για την Αυχενική Δισκοκήλη ή Δισκοπάθεια;

Οι διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις της Αυχενικής Μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης είναι οι εξής:

Συνήθως η χειρουργική αντιμετώπιση της Αυχενικής Δισκοκήλης γίνεται με πρόσθια αυχενική προσπέλαση και σταθεροποίηση. Αυτή είναι η Πρόσθια Αυχενική Μικροδισκεκτομή και τοποθέτηση κλωβού και οστικού μοσχεύματος ή τοποθέτηση τεχνητού δίσκου. Σε γενικές γραμμές οι χειρουργοί της σπονδυλικής στήλης προτιμούν την πρόσθια προσπέλαση για πολλούς λόγους. Κυρίως γιατί προκαλεί λιγότερη διαταραχή της φυσιολογικής ανατομίας και λειτουργίας των μυών και διατηρείται συνήθως η φυσιολογική κυρτότητα της ΣΣ.

 

Λιγότερα ..

 

 

Αυτός ο ιστότοπος παρέχει γενικές πληροφορίες και καμία πληροφορία δεν προορίζεται ή υπονοείται ότι μπορεί να αντικαταστήσει τις ιατρικές συμβουλές του ιατρού ή να χρησιμοποιηθεί για νομικούς σκοπούς. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον Νευροχειρουργό για οποία πάθηση ή θεραπευτική επιλογή μπορεί ο ίδιος να σας προτείνει.

Δείτε την  Πολιτική Ορθής Χρήσης Ιστότοπου.