Οσφυαλγία και Ισχιαλγία

Οσφυαλγία και Ισχιαλγία

Οσφυαλγία ονομάζουμε τον πόνο που εμφανίζεται στην μέση και εκτείνεται μέχρι την έσω μηρογλουτιαία πτυχή. Ισχιαλγία ονομάζουμε τον πόνο που αντανακλά στο πόδι (λόγω πίεσης κάποιου νεύρου ή ρίζας). Όταν η οσφυαλγία και ισχιαλγία εμφανίζονται μαζί, ονομάζεται Οσφυοϊσχιαλγία. Στο 90% των περιπτώσεων είναι παροδική και βελτιώνεται χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Η διάγνωση γίνεται από το ιστορικό, τα συμπτώματα, τη φυσική εξέταση και τα αποτελέσματα των διαγνωστικών μελετών. Περιλαμβάνουν μελέτες απεικόνισης της μέσης και άλλες εξετάσεις όπως απλές Ακτινογραφίες, Αξονική και Μαγνητική Τομογραφία και ενίοτε ο Νευροφυσιολογικός Έλεγχος. 

Η αρχική αντιμετώπιση για την οσφυαλγία και ισχιαλγία είναι συνήθως συντηρητική. Προτείνεται στον ασθενή, μεταξύ των άλλων, ανάπαυση για αρκετές ημέρες έως και εβδομάδες (4 έως 6). Επίσης μείωση του βάρους, περιορισμό των δραστηριοτήτων, ανάπαυση, παυσίπονα, φυσικοθεραπεία, κινησιοθεραπεία, βελονισμός κτλ. Η συντηρητική αντιμετώπιση είναι αποτελεσματική σε ποσοστό μεγαλύτερο του 85%.

Η χειρουργική θεραπεία για την οσφυαλγία και ισχιαλγία είναι αναπόφευκτη όταν η συντηρητική θεραπεία έχει αποτύχει. Χειρουργική θεραπεία χρειάζονται όσοι ακολούθησαν συντηρητική θεραπεία για δύο μήνες χωρίς αποτέλεσμα. Επίσης, όσοι εμφανίζουν υποτροπές στην διάρκεια του έτους, αδυναμία στο πόδι, νευρολογικές βλάβες οι οποίες επιδεινώνονται κτλ.

Ο σκοπός της χειρουργικής αντιμετώπισης είναι η ανακούφιση του πόνου που προκαλείται από την αστάθεια της σπονδυλικής στήλης. Πραγματοποιείται αποσυμπίεση του οσφυικού νεύρου με την αφαίρεση της κήλης που προκαλεί την πίεση στην νευρική ρίζα. Φυσικά, αναμένεται και βελτίωση της μυικής αδυναμίας ή άλλου νευρολογικού ελλείμματος που μπορεί να συνυπάρχει.

Οι επεμβάσεις αυτές είναι η Οσφυϊκή Μικροδισκεκτομή και η Οσφυϊκή Πεταλεκτομή με ή χωρίς Σπονδυλοδεσία με την χρήση χειρουργικού μικροσκοπίου, οι διάφορες Ενδοσκοπικές Τεχνικές αποσυμπίεσης και οι Ελάχιστα Επεμβατικές Τεχνικές της Σπονδυλικής Στήλης.

Περισσότερα ...

 

 

Τι είναι η Οσφυαλγία και Ισχιαλγία;

Η Οσφυαλγία, όπως και η Ισχιαλγία είναι συμπτώματα που μπορούν να εμφανισθούν σε διάφορες καταστάσεις ή παθήσεις. Οσφυαλγία ονομάζουμε τον πόνο που εμφανίζεται στην μέση και εκτείνεται μέχρι την έσω μηρογλουτιαία πτυχή. Ισχιαλγία ονομάζουμε τον πόνο που αντανακλά στο πόδι (λόγω πίεσης κάποιου νεύρου ή ρίζας). Όταν εμφανίζονται μαζί ονομάζεται Οσφυοϊσχιαλγία.
Η Οσφυαλγία και Ισχιαλγία δεν είναι καθόλου σπάνιες. Υπολογίζεται ότι το 75-85% των ανθρώπων βιώνουν κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους επεισόδιο Οσφυοϊσχιαλγίας. Στο 90% των περιπτώσεων είναι προσωρινό και βελτιώνεται χωρίς χειρουργική επέμβαση.

 

Ποιες είναι οι συχνότερες αιτίες της Οσφυαλγίας και Ισχιαλγίας;

Οι συχνότερες αιτίες της Οσφυαλγίας και της Ισχιαλγίας είναι

 • Τραυματικές κακώσεις
 • Κατάγματα
 • Δισκοπάθεια
 • Ισχιαλγία
 • Στένωση της οσφυϊκής μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης
 • Οστεοαρθρίτιδα
 • Σκολίωση της Σπονδυλικής Στήλης

Πώς γίνεται η διάγνωση της Οσφυαλγίας και Ισχιαλγίας;

Είναι χαρακτηριστική η κλινική εικόνα της Οσφυοϊσχιαλγίας. Όμως χρειάζεται πάντοτε ένα λεπτομερές ιστορικό και μια πλήρης νευρολογική εξέταση για την διάγνωση. Χρειάζεται επίσης οι απεικονιστικές εξετάσεις (απλές Ακτινογραφίες, Αξονική και Μαγνητική Τομογραφία) και ενίοτε ο Νευροφυσιολογικός Έλεγχος.

Οι Ακτινογραφίες της Οσφυϊκής Μοίρας χρησιμοποιούνται ευρέως στα πρώτα στάδια της διαγνωστικής προσέγγισης. Μπορούν να αναδείξουν την δομή των οστών, την αρχιτεκτονική της σπονδυλικής στήλης και την κατάσταση των αρθρώσεων. Οι ακτινογραφίες χρησιμοποιούνται και στην παρακολούθηση του ασθενούς κατά την θεραπευτική αγωγή.

Η Μαγνητική Τομογραφία είναι η σημαντικότερη εξέταση. Παρέχει λεπτομερή απεικόνιση του νωτιαίου μυελού και των νεύρων. Δίνει πληροφορίες που δεν μπορούμε να πάρουμε από τις άλλες εξετάσεις. Μπορεί να αναδείξει την κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου, τις ρίζες των οσφυϊκών νεύρων και τις πέριξ ανατομικές δομές της περιοχής. Επίσης δείχνει τις διαστάσεις του σπονδυλικού σωλήνα, τις εκφυλιστικές αλλοιώσεις και άλλες παθολογικές καταστάσεις ( πχ. Όγκοι). 

Η Αξονική Τομογραφία βοηθάει πολύ στην διάγνωση σε πολλές περιπτώσεις. Μπορεί να αναδείξει την κατάσταση των ανατομικών δομών του σπονδυλικού σωλήνα, λεπτομέρειες κυρίως της οστικής ανατομίας. Όταν δεν μπορεί να γίνει μαγνητική τομογραφία πχ. βηματοδότης, η Αξονική Τομογραφία είναι αρκετά επαρκής, αφού επιτρέπει μια σωστή μελέτη. 

Ο Νευροφυσιολογικός Έλεγχος είναι μερικές φορές απαραίτητος κυρίως για την επιβεβαίωση της διάγνωσης. Επίσης, χρησιμοποιείται σε αμφίβολες περιπτώσεις, για την αξιολόγηση της βαρύτητας των συμπτωμάτων και για διαφοροδιαγνωστικούς σκοπούς. Δεν είναι λίγες οι φορές που κρίνεται απαραίτητος.  

 

Ποια είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση στην Οσφυαλγία και Ισχιαλγία;

Στην θεραπευτική αντιμετώπιση της Οσφυοϊσχιαλγίας γίνεται προσεκτική μελέτη των εξετάσεων και αξιολόγηση του ασθενούς. Προτείνεται η κατάλληλη συντηρητική αντιμετώπιση (ανάπαυση, παυσίπονα, φυσικοθεραπεία, κινησιοθεραπεία, βελονισμός κτλ). Επιλεκτικά, εάν οι συντηρητικές θεραπείες δεν ελέγξουν τον πόνο ή υπάρχει κίνδυνος νευρολογικής βλάβης, ο χειρουργός προτείνει χειρουργική επέμβαση.

 

Ποιες είναι οι Συντηρητικές Θεραπείες για την Οσφυαλγία και Ισχιαλγία;

Η αρχική αντιμετώπιση μιας οσφυοϊσχιαλγίας είναι συνήθως συντηρητική. Προτείνεται στον ασθενή, μεταξύ των άλλων, ανάπαυση για αρκετές ημέρες έως και εβδομάδες (4 έως 6). Ακόμα προτείνονται η μείωση του βάρους, ο περιορισμός των δραστηριοτήτων, η ζώνη οσφύος σε βαρύτερες περιπτώσεις κτλ.

Η χρήση των παυσίπονων (αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά φάρμακα με συστηματική από του στόματος αγωγή, ενέσιμη ή τοπική επάλειψη) συχνά οδηγεί σε σημαντική ανακούφιση των συμπτωμάτων. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη πάντοτε πρέπει να συνοδεύονται από γαστροπροστασία και να αποφεύγεται η χρόνια χρήση τους. Η αγωγή χορηγείται και τροποποιείται πάντοτε από ιατρό.

H Φυσικοθεραπεία (μαλάξεις, ηλεκτροθεραπεία, TENS, υπέρηχοι, διαθερμίες κτλ.) μπορεί να έχει πολύ ευεργετικό αποτέλεσμα. Συνήθως απαιτούνται τέσσερις έως έξι εβδομάδες θεραπείας. Μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να ξαναγυρίσει στις δραστηριότητές του και ξαναρχίσει έναν φυσιολογικό τρόπο ζωής.

Ο Βελονισμός είναι μια άλλη αποτελεσματική μέθοδος για τη θεραπεία της οσφυοϊσχιαλγίας.

Οι Επισκληρίδιες Εγχύσεις Φαρμάκων μπορεί να βοηθήσουν να μειωθεί η φλεγμονή και ο πόνος τοπικά.

Η συντηρητική θεραπεία (που διαρκεί τέσσερις έως έξι εβδομάδες) είναι αποτελεσματική σε ποσοστό μεγαλύτερο του 85%.

 

Ποια είναι η Χειρουργική Θεραπεία για την Οσφυαλγία και Ισχιαλγία;

Η χειρουργική θεραπεία είναι αναπόφευκτη όταν η συντηρητική θεραπεία έχει αποτύχει.

Χειρουργική θεραπεία χρειάζονται όσοι:

 • Ακολούθησαν συντηρητική θεραπεία για δύο μήνες χωρίς αποτέλεσμα.
 • Εμφανίζουν επανειλημμένες υποτροπές καθ όλη την διάρκεια του έτους.
 • Εμφανίζουν αδυναμία σε κάποια κίνηση του ποδιού.
 • Παρουσιάζουν νευρολογικές βλάβες οι οποίες επιδεινώνονται.
 • Παρουσιάζουν Ιππουριδική Συνδρομή.
 • Παρουσιάζουν δυσκολία στην ορθοστάτηση και την βάδιση.

Ποιός είναι ο σκοπός της χειρουργικής αντιμετώπισης στην Οσφυαλγία και Ισχιαλγία;

Ο σκοπός της χειρουργικής αντιμετώπισης είναι η ανακούφιση του πόνου που προκαλείται από την αστάθεια της σπονδυλικής στήλης. Πραγματοποιείται αποσυμπίεση του οσφυικού νεύρου με την αφαίρεση της κήλης που προκαλεί την πίεση στην νευρική ρίζα. Φυσικά, αναμένεται και βελτίωση της μυικής αδυναμίας ή άλλου νευρολογικού ελλείμματος που μπορεί να συνυπάρχει.

 

Ποιές είναι οι χειρουργικές επεμβάσεις στην Οσφυαλγία και Ισχιαλγία

Υπάρχουν διάφοροι τύποι χειρουργικών επεμβάσεων τις οποίες οι νευροχειρουργοί μπορούν να προτείνουν. Οι επεμβάσεις αυτές στοχεύουν στην ανακούφιση της πίεσης στις νευρικές ρίζες και στην σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης.

Οι κύριες παρεμβάσεις συνοψίζονται σε:

 • Ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές.
 • Κλασική χειρουργική αποσυμπίεση και
 • Σπονδυλοδεσία για την σταθεροποίηση των σπονδύλων με μεταλλικές βίδες, ράβδους και κλωβούς, ανάλογα με την έκταση της νόσου.

Οι σημαντικότερες από αυτές είναι η Οσφυϊκή Mικροδισκεκτομή και η Οσφυϊκή Πεταλεκτομή. Γίνονται με ή χωρίς Σπονδυλοδεσία (μεταλλικές βίδες, ράβδους και κλωβούς) και με την χρήση χειρουργικού μικροσκοπίου. Επίσης, υπάρχουν διάφορες Ενδοσκοπικές Τεχνικές αποσυμπίεσης και οι Ελάχιστα Επεμβατικές Τεχνικές για την αποσυμπίεση και την σταθεροποίηση της Σπονδυλικής Στήλης.

 

Ποια είναι η πρόληψη για την αποφυγή της Οσφυοϊσχιαλγίας;

Η πρόληψη για την αποφυγή της πάθησης περιλαμβάνει την βελτίωση της φυσικής κατάστασης με ενδυνάμωση, ασκήσεις, κτλ. Επίσης, χρειάζεται επίγνωση της μηχανικής του σώματος με σκοπό την διατήρηση της σωστής στάσης του σώματος στις διάφορες δραστηριότητες. 

Λιγότερα ..

 

 

 

Αυτός ο ιστότοπος παρέχει γενικές πληροφορίες και καμία πληροφορία δεν προορίζεται ή υπονοείται ότι μπορεί να αντικαταστήσει τις ιατρικές συμβουλές του ιατρού ή να χρησιμοποιηθεί για νομικούς σκοπούς. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον Νευροχειρουργό για οποία πάθηση ή θεραπευτική επιλογή μπορεί ο ίδιος να σας προτείνει.

Δείτε την  Πολιτική Ορθής Χρήσης Ιστότοπου.