Οσφυαλγία και Ισχιαλγία

Οσφυαλγία και Ισχιαλγία

Οσφυαλγία ονομάζουμε τον πόνο που εμφανίζεται στην μέση και εκτείνεται μέχρι την έσω μηρογλουτιαία πτυχή. Ισχιαλγία ονομάζουμε τον πόνο που αντανακλά στο πόδι (λόγω πίεσης κάποιου νεύρου ή ρίζας). Όταν εμφανίζονται μαζί ονομάζεται Οσφυοϊσχιαλγία. Στο 90% των περιπτώσεων είναι παροδική και βελτιώνεται χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Η διάγνωση γίνεται από το ιστορικό, τα συμπτώματα, τη φυσική εξέταση και τα αποτελέσματα των διαγνωστικών μελετών, οι οποίες περιλαμβάνουν μελέτες απεικόνισης της μέσης και άλλες εξετάσεις (Οι απλές Ακτινογραφίες, η Αξονική Τομογραφία, η Μαγνητική Τομογραφία και ενίοτε ο Νευροφυσιολογικός Έλεγχος)

Η αρχική αντιμετώπιση μιας οσφυοϊσχιαλγίας είναι συνήθως συντηρητική και προτείνεται στον ασθενή, μεταξύ των άλλων, ανάπαυση για αρκετές ημέρες έως και εβδομάδες (4 έως 6), μείωση του βάρους, περιορισμό των δραστηριοτήτων, ανάπαυση, παυσίπονα, φυσικοθεραπεία, κινησιοθεραπεία, βελονισμός κτλ. Η συντηρητική αντιμετώπιση είναι αποτελεσματική σε ποσοστό μεγαλύτερο του 85%.

Η χειρουργική θεραπεία είναι αναπόφευκτη όταν η συντηρητική θεραπεία έχει αποτύχει. Χειρουργική θεραπεία χρειάζονται όσοι ακολούθησαν συντηρητική θεραπεία για δύο μήνες χωρίς αποτέλεσμα, εμφανίζουν επανειλημμένες υποτροπές καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, εμφανίζουν αδυναμία σε κάποια κίνηση του ποδιού, παρουσιάζουν νευρολογικές βλάβες οι οποίες επιδεινώνονται κτλ.

Ο σκοπός της χειρουργικής αντιμετώπισης είναι η ανακούφιση του πόνου που προκαλείται από την αστάθεια της σπονδυλικής στήλης, η αποσυμπίεση του οσφυικού νεύρου με την αφαίρεση της κήλης που προκαλεί την πίεση στην νευρική ρίζα και η βελτίωση της μυικής αδυναμίας ή άλλου νευρολογικού ελλείμματος που μπορεί να συνυπάρχει. Οι επεμβάσεις αυτές είναι η Οσφυϊκή Μικροδισκεκτομή και η Οσφυϊκή Πεταλεκτομή με ή χωρίς Σπονδυλοδεσία με την χρήση χειρουργικού μικροσκοπίου, οι διάφορες Ενδοσκοπικές Τεχνικές αποσυμπίεσης και οι Ελάχιστα Επεμβατικές Τεχνικές της Σπονδυλικής Στήλης.

Η πρόληψη για την αποφυγή της πάθησης περιλαμβάνει την βελτίωση της φυσικής κατάστασης (ενδυνάμωση, ασκήσεις, κτλ) και την επίγνωση της μηχανικής του σώματος με σκοπό την διατήρηση της σωστής στάσης του σώματος στις διάφορες δραστηριότητες.

Περισσότερα ...

 

 

Τι είναι η Οσφυαλγία και η Ισχιαλγία;
Η Οσφυαλγία, όπως και η Ισχιαλγία είναι συμπτώματα που μπορούν να εμφανισθούν σε διάφορες καταστάσεις ή παθήσεις. Οσφυαλγία ονομάζουμε τον πόνο που εμφανίζεται στην μέση και εκτείνεται μέχρι την έσω μηρογλουτιαία πτυχή. Ισχιαλγία ονομάζουμε τον πόνο που αντανακλά στο πόδι (λόγω πίεσης κάποιου νεύρου ή ρίζας). Όταν εμφανίζονται μαζί ονομάζεται Οσφυοϊσχιαλγία.
Η Οσφυαλγία και η Ισχιαλγία δεν είναι καθόλου σπάνιες. Υπολογίζεται ότι το 75-85% των ανθρώπων βιώνουν κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους επεισόδιο Οσφυοϊσχιαλγίας και στο 90% των περιπτώσεων είναι προσωρινό και βελτιώνεται χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Ποιες είναι οι συχνότερες αιτίες της Οσφυαλγίας και Ισχιαλγίας;
Οι συχνότερες αιτίες της Οσφυαλγίας και της Ισχιαλγίας είναι

 • Τραυματικές κακώσεις
 • Κατάγματα
 • Δισκοπάθεια
 • Ισχιαλγία
 • Στένωση της οσφυϊκής μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης
 • Οστεοαρθρίτιδα
 • Σκολίωση της Σπονδυλικής Στήλης

 

Πώς γίνεται η διάγνωση της Οσφυαλγίας και Ισχιαλγίας;
Η διάγνωση γίνεται από το ιστορικό, τα συμπτώματα, τη φυσική εξέταση και τα αποτελέσματα των διαγνωστικών μελετών, οι οποίες περιλαμβάνουν μελέτες απεικόνισης της μέσης και άλλες εξετάσεις.
Είναι χαρακτηριστική η κλινική εικόνα της Οσφυοϊσχιαλγίας και χρειάζεται πάντοτε ένα λεπτομερές ιστορικό και μια πλήρης νευρολογική εξέταση για να θέσουν ασφαλώς την διάγνωση. Χρειάζεται επίσης η ακτινολογική μελέτη με απεικονιστικές εξετάσεις όπως οι απλές Ακτινογραφίες, η Αξονική Τομογραφία, η Μαγνητική Τομογραφία και ενίοτε ο Νευροφυσιολογικός Έλεγχος για την επιβεβαίωση της διάγνωσης, την αξιολόγηση της βαρύτητας της πάθησης αλλά και τον σχεδιασμό των θεραπευτικών επιλογών.
Οι Ακτινογραφίες της Οσφυϊκής Μοίρας χρησιμοποιούνται ευρέως στα πρώτα στάδια της διαγνωστικής προσέγγισης. Μπορούν να αναδείξουν την δομή των οστών, την αρχιτεκτονική της σπονδυλικής στήλης και την κατάσταση των αρθρώσεων. Οι ακτινογραφίες χρησιμοποιούνται και στην παρακολούθηση του ασθενούς κατά την θεραπευτική αγωγή.
Η Αξονική Τομογραφία της Οσφυϊκής Μοίρας βοηθάει πολύ στην διάγνωση σε πολλές περιπτώσεις. Μπορεί να αναδείξει κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου, το σχήμα και το μέγεθος του σπονδυλικού σωλήνα, το περιεχόμενο εντός του σπονδυλικού σωλήνα και την κατάσταση των ανατομικών δομών που το σχηματίζουν (λεπτομέρειες κυρίως της οστικής ανατομίας), τις εκφυλιστικές αλλοιώσεις και άλλες παθολογικές καταστάσεις. Όταν δεν είναι δυνατό να γίνει η μαγνητική τομογραφία πχ. λόγω μεταλλικού αντικειμένου στο σώμα, βηματοδότες κτλ. η Αξονική Τομογραφία είναι αναγκαία και αρκετές φορές επαρκής, αφού επιτρέπει μια σωστή μελέτη.
Η Μαγνητική Τομογραφία της Οσφυϊκής Μοίρας είναι πολύ σημαντική εξέταση. Παρέχει λεπτομερή απεικόνιση του νωτιαίου μυελού και των νεύρων και δίνει πληροφορίες που δεν μπορούμε να πάρουμε από τις άλλες εξετάσεις. Μπορεί να αναδείξει την κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου, τις ρίζες των οσφυϊκών νεύρων και τις πέριξ ανατομικές δομές της περιοχής, τις διαστάσεις του σπονδυλικού σωλήνα, τις εκφυλιστικές αλλοιώσεις και άλλες παθολογικές καταστάσεις ( πχ. Όγκοι).
Ο Νευροφυσιολογικός Έλεγχος είναι μερικές φορές απαραίτητος κυρίως για την επιβεβαίωση της διάγνωσης σε αμφίβολες περιπτώσεις, για την αξιολόγηση της βαρύτητας των συμπτωμάτων ή για διαφοροδιαγνωστικούς σκοπούς. Δεν είναι λίγες οι φορές που κρίνεται απαραίτητος.

Ποια είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση της Οσφυαλγίας και Ισχιαλγίας;
Στην θεραπευτική αντιμετώπιση της Οσφυοϊσχιαλγίας γίνεται προσεκτική μελέτη των εξετάσεων και αξιολόγηση του ασθενούς και προτείνεται η κατάλληλη συντηρητική αντιμετώπιση (ανάπαυση, παυσίπονα, φυσικοθεραπεία, κινησιοθεραπεία, βελονισμός κτλ) ή επιλεκτικά, εάν οι συντηρητικές θεραπείες αποτύχουν να ελέγξουν τον πόνο ή εάν υπάρχει κίνδυνος νευρολογικής βλάβης, τότε ο χειρουργός μπορεί να προτείνει την ενδεδειγμένη χειρουργική επέμβαση.

Ποιες είναι οι Συντηρητικές Θεραπείες για την Οσφυαλγία και Ισχιαλγία;
Η αρχική αντιμετώπιση μιας οσφυοϊσχιαλγίας είναι συνήθως συντηρητική και προτείνεται στον ασθενή, μεταξύ των άλλων, ανάπαυση για αρκετές ημέρες έως και εβδομάδες (4 έως 6), μείωση του βάρους και περιορισμό των δραστηριοτήτων, ζώνη οσφύος σε βαρύτερες περιπτώσεις κτλ.
Επίσης:
Η χρήση των παυσίπονων (αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά φάρμακα με συστηματική από του στόματος αγωγή, ενέσιμη ή τοπική επάλειψη) συχνά οδηγεί σε σημαντική ανακούφιση των συμπτωμάτων. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη πάντοτε πρέπει να συνοδεύονται από γαστροπροστασία και να αποφεύγεται η χρόνια χρήση τους. Η αγωγή χορηγείται και τροποποιείται πάντοτε από ιατρό.
H Φυσικοθεραπεία (μαλάξεις, ηλεκτροθεραπεία, TENS, υπέρηχοι, διαθερμίες κτλ.) μπορεί να έχει πολύ ευεργετικό αποτέλεσμα. Συνήθως απαιτούνται τέσσερις έως έξι εβδομάδες θεραπείας. Μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να ξαναγυρίσει στις δραστηριότητές του και ξαναρχίσει έναν φυσιολογικό τρόπο ζωής.
Ο Βελονισμός είναι μια άλλη αποτελεσματική μέθοδος για τη θεραπεία της οσφυοϊσχιαλγίας.
Οι Επισκληρίδιες Εγχύσεις Φαρμάκων μπορεί να βοηθήσουν να μειωθεί η φλεγμονή και ο πόνος τοπικά.
Όλες αυτές οι θεραπευτικές επιλογές στοχεύουν στον περιορισμό της φλεγμονής στην μέση και στην ύφεση του ερεθισμού των νευρικών ριζών. Η συντηρητική θεραπεία (που διαρκεί τέσσερις έως έξι εβδομάδες) είναι η σωστή θεραπεία που συνήθως συνιστάται στον ασθενή πριν εξεταστεί η πιθανή χειρουργική επέμβαση ή άλλες επεμβατικές πράξεις και είναι αποτελεσματική σε ποσοστό μεγαλύτερο του 85%.

Ποια είναι η Χειρουργική Θεραπεία για την Οσφυοϊσχιαλγία;
Η χειρουργική θεραπεία είναι αναπόφευκτη όταν η συντηρητική θεραπεία έχει αποτύχει. Χειρουργική θεραπεία χρειάζονται όσοι:

 • Ακολούθησαν συντηρητική θεραπεία για δύο μήνες χωρίς αποτέλεσμα.
 • Εμφανίζουν επανειλημμένες υποτροπές καθ όλη την διάρκεια του έτους.
 • Εμφανίζουν αδυναμία σε κάποια κίνηση του ποδιού.
 • Παρουσιάζουν νευρολογικές βλάβες οι οποίες επιδεινώνονται.
 • Παρουσιάζουν Ιππουριδική Συνδρομή.
 • Παρουσιάζουν δυσκολία στην ορθοστάτηση και την βάδιση.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι χειρουργικών επεμβάσεων τις οποίες οι νευροχειρουργοί μπορούν να προτείνουν για να βοηθήσουν στην ανακούφιση της πίεσης στις νευρικές ρίζες και να σταθεροποιήσουν την σπονδυλική στήλη. Οι κύριες παρεμβάσεις συνοψίζονται σε:

 • Ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές.
 • Κλασική χειρουργική αποσυμπίεση και
 • Σπονδυλοδεσία για την σταθεροποίηση των σπονδύλων με μεταλλικές βίδες, ράβδους και κλωβούς, ανάλογα με την έκταση της νόσου.

Ο σκοπός της χειρουργικής αντιμετώπισης είναι η ανακούφιση του πόνου που προκαλείται από την αστάθεια της σπονδυλικής στήλης, η αποσυμπίεση του οσφυικού νεύρου με την αφαίρεση της κήλης που προκαλεί την πίεση στην νευρική ρίζα και η βελτίωση της μυικής αδυναμίας ή άλλου νευρολογικού ελλείμματος που μπορεί να συνυπάρχει. Πρέπει να γίνεται από έμπειρο Χειρουργό Σπονδυλικής Στήλης αλλά και με την χρήση νεότερων και σύγχρονων τεχνικών όπως το χειρουργικό μικροσκόπιο ή το ενδοσκόπιο.
Από τους διάφορους τύπους των χειρουργικών επεμβάσεων, ο χειρουργός επιλέγει ανάλογα με την περίπτωση (εξαρτάται από την βαρύτητα, την εντόπιση, την παθολογία, την ηλικία κτλ.) την καταλληλότερη για τον ασθενή.
Οι σημαντικότερες από αυτές είναι η Οσφυϊκή Mικροδισκεκτομή και η Οσφυϊκή Πεταλεκτομή με ή χωρίς Σπονδυλοδεσία (μεταλλικές βίδες, ράβδους και κλωβούς) με την χρήση χειρουργικού μικροσκοπίου, οι διάφορες Ενδοσκοπικές Τεχνικές αποσυμπίεσης και οι Ελάχιστα Επεμβατικές Τεχνικές με διαδερμικές προσπελάσεις για την αποσυμπίεση των νευρικών δομών αλλά και την σταθεροποίηση της Σπονδυλικής Στήλης.

Ποια είναι η πρόληψη για την αποφυγή της Οσφυοϊσχιαλγίας;
Η πρόληψη για την αποφυγή της πάθησης περιλαμβάνει την βελτίωση της φυσικής κατάστασης (ενδυνάμωση, ασκήσεις, κτλ) και την επίγνωση της μηχανικής του σώματος με σκοπό την διατήρηση της σωστής στάσης του σώματος στις διάφορες δραστηριότητες. 

Λιγότερα ..

 

 

 

Αυτός ο ιστότοπος παρέχει γενικές πληροφορίες και καμία πληροφορία δεν προορίζεται ή υπονοείται ότι μπορεί να αντικαταστήσει τις ιατρικές συμβουλές του ιατρού ή να χρησιμοποιηθεί για νομικούς σκοπούς. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον Νευροχειρουργό για οποία πάθηση ή θεραπευτική επιλογή μπορεί ο ίδιος να σας προτείνει.

Δείτε την  Πολιτική Ορθής Χρήσης Ιστότοπου.