Οσφυϊκή Δισκοκήλη ή Δισκοπάθεια

Οσφυϊκή Δισκοκήλη ή Δισκοπάθεια

Οσφυϊκή Δισκοκήλη ή Δισκοπάθεια

Κήλη του Μεσοσπονδυλίου Δίσκου της Οσφυϊκής Μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης

Η Οσφυϊκή Δισκοκήλη ή Δισκοπάθεια είναι μια αρκετά συχνή πάθηση του Μεσοσπονδυλίου Δίσκου της Οσφυϊκής Μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης στην οποία ο πηκτοειδής πυρήνας του δίσκου (δισκικό υλικό) προβάλλει δια των ινών του ινώδους δακτυλίου (ρήξη, προβολή, κήλη) εκτός της φυσιολογικής του θέσης.

Είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες που μπορεί να προκαλέσει πόνο στην μέση (Οσφυαλγία) ή/και πόνο στα πόδια (Ισχιαλγία). Μπορεί να προκαλέσει αισθητικές και κινητικές διαταραχές των κάτω άκρων μέχρι και σωματική αναπηρία (ανάλογα με την κήλη). Τα συμπτώματα προκαλούνται από την μηχανική πίεση που ασκείται από το δισκικό υλικό στις οσφυικές νευρικές δομές. Όταν πιέζονται οι εξερχόμενες οσφυϊκές ρίζες προκαλείται Οσφυϊκή Ριζοπάθεια. Όταν πιέζονται τα οσφυϊκά νεύρα που βρίσκονται μέσα στον οσφυϊκό σωλήνα προκαλείται η Ιππουριδική Συνδρομή (Cauda Equina Syndrome).

Η Μαγνητική Τομογραφία της ΟΜΣΣ είναι η σημαντικότερη διαγνωστική εξέταση για την Οσφυϊκή Δισκοκήλη ή Δισκοπάθεια.

Η θεραπεία της δισκοκήλης περιλαμβάνει αρχικά Συντηρητικές Μεθόδους αντιμετώπισης όπως παυσίπονα, φυσικοθεραπείες, βελονισμός κτλ. Σε προχωρημένες καταστάσεις προτείνονται Χειρουργικές Επεμβάσεις όπως η Οσφυϊκή Μικροδισκεκτομή.

Περισσότερα ...

  

 

Τι είναι η Οσφυϊκή Δισκοκήλη ή Δισκοπάθεια;

Η Οσφυική Δισκοκήλη ή Δισκοπάθεια είναι μια αρκετά συχνή πάθηση του Μεσοσπονδυλίου Δίσκου της Οσφυϊκής Μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης στην οποία ο πηκτοειδής πυρήνας του δίσκου (δισκικό υλικό) προβάλλει δια των ινών του ινώδους δακτυλίου (ρήξη, προβολή, κήλη) εκτός της φυσιολογικής του θέσης. Προβάλλει δηλαδή μέσα στον σπονδυλικό κανάλι, με αποτέλεσμα να πιέζονται οι νευρικές δομές της σπονδυλικής στήλης.
Παρουσιάζεται συνήθως μετά από υπερβολική σωματική καταπόνηση, τραύμα ή στα πλαίσια εκφυλιστικών αλλοιώσεων της σπονδυλικής στήλης. Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα να εμφανίζεται βλάβη στον μεσοσπονδύλιο δίσκο.

 

Σε ποιους ασθενείς παρουσιάζεται η Οσφυϊκή Δισκοκήλη ή Δισκοπάθεια;

Ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων έως και 80% βιώνουν κάποια στιγμή στη ζωή τους πόνο στην μέση (οσφυαλγία). Σε μερικούς από αυτούς συνδυάζεται με πόνο στο πόδι (ισχιαλγία). Η κατάσταση αυτή ονομάζεται οσφυοϊσχιαλγία μπορεί να είναι τελικά το αποτέλεσμα μιας κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου.
Συνηθέστερα παρουσιάζεται σε ηλικίες μεταξύ των 30 και 40 ετών. Οι μεσήλικες και οι ηλικιωμένοι είναι ελαφρώς πιο επιρρεπείς όταν στο ιστορικό τους υπάρχει σωματική καταπόνηση. 

 

Πώς δημιουργείται η Οσφυϊκή Δισκοκήλη ή Δισκοπάθεια;

Η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης αποτελείται από 5 σπονδύλους. Μεταξύ των σπονδυλικών σωμάτων βρίσκονται οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι. Κάθε Μεσοσπονδύλιος Δίσκος αποτελείται από ένα εξωτερικό ισχυρό περίβλημα που ονομάζεται Ινώδης Δακτύλιος και έναν πυρήνα. Ο Ινώδης Δακτύλιος έχει ινώδεις ταινίες που συνδέουν μεταξύ τους τα σώματα των σπονδύλων. Ο πυρήνας ονομάζεται πηκτοειδής πυρήνας και μοιάζει με ζελέ. Ο Μεσοσπονδύλιος Δίσκος έχει ως λειτουργία του την απορρόφηση των κραδασμών, την στήριξη της σπονδυλικής στήλης και του σωματικού βάρους. Επίσης, επιτρέπει την κίνηση μεταξύ των σπονδύλων (κινητικές μονάδες της σπονδυλικής στήλης).
Οι οσφυϊκές νευρικές ρίζες εξέρχονται από την σπονδυλική στήλη στο ύψος της οσφυϊκής μοίρας και αφού δημιουργήσουν τα νευρικά πλέγματα συνεχίζουν ως νεύρα που με την σειρά τους νευρώνουν αισθητικά (ερεθίσματα αφής, θερμοκρασίας και πόνου ) και κινητικά τα κάτω άκρα.

Σε διάφορες περιπτώσεις ο μεσοσπονδύλιος δίσκος μπορεί να υποστεί βλάβη. Τότε ο πηκτοειδής πυρήνας του δίσκου (δισκικό υλικό) προβάλλει δια του ινώδους δακτυλίου. Από το μεσοσπονδύλιο διάστημα, που είναι η φυσιολογική του θέση, μπορεί να προβάλλει στο σπονδυλικό κανάλι ή στα μεσοσπονδύλια τρήματα.
Ανάλογα με την θέση και την έκταση της βλάβης, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα. Αυτά προκαλούνται κυρίως από την μηχανική πίεση που ασκείται στις ρίζες και τα νεύρα (Ριζοπάθεια, Ιππουριδική συνδρομή). Επιπλέον, το ελεύθερο δισκικό υλικό προκαλεί και χημικό ερεθισμό με αποτέλεσμα την φλεγμονή των οσφυϊκών νεύρων. Ο πόνος είναι αποτέλεσμα αυτής της φλεγμονής και διόγκωσης του νεύρου. Μετά από καιρό, η κήλη τείνει να συρρικνώνεται (αφυδατώνεται) και μπορεί να επέλθει σε μερική ή πλήρη ύφεση του πόνου. Αυτό μπορεί να γίνει σε 6 εβδομάδες περίπου. 

 

Ποιες είναι οι αιτίες της Οσφυϊκής Δισκοκήλης ή Δισκοπάθειας;

Συνήθως είναι το αποτέλεσμα της φυσικής φθοράς λόγω ηλικίας. Είναι μία διαδικασία που ονομάζεται εκφυλισμός του δίσκου (εκφυλιστική νόσος της σπονδυλικής στήλης). Σε μικρότερες ηλικίες (στα παιδιά και τους νέους ενήλικες) ο μεσοσπονδύλιος δίσκος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Με την πάροδο του χρόνου η περιεκτικότητα σε νερό μειώνεται (αφυδάτωση του μεσοσπονδυλίου δίσκου). Ο αφυδατωμένος δίσκος γίνεται λιγότερο ελαστικός, συρρικνώνεται και χάνει το φυσιολογικό του ύψος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να γίνεται πιο επιρρεπής σε βλάβες όπως η κήλη του δίσκου (εκφυλιστική νόσος του μεσοσπονδυλίου δίσκου). Επίσης μπορεί να εμφανιστεί σε τραυματισμούς, άρση βάρους, σε προηγούμενο ιστορικό επεμβάσεων, σε συγγενείς και κληρονομικές διαταραχές κτλ.

Έτσι λοιπόν, εκφύλιση του Μεσοσπονδυλίου Δίσκου σημαίνει η διαταραχή στην φυσιολογική κατάσταση του δίσκου που προκαλείται από διάφορυς παράγοντες. Μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε επίπεδο της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (εκφύλιση δίσκου Ο1Ο2, Ο2Ο3, Ο3Ο4, Ο4Ο5, Ο5Ι1). Τελικό αποτέλεσμα είναι η κήλη, η προβολή, η ρήξη ή η αποπλάτυνση του Μεσισπονδύλιου Δίσκου

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της Οσφυϊκής Δισκοκήλης (κήλη στην μέση);

Είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες που προκαλεί πόνο στην μέση (Οσφυαλγία) ή και πόνο στα κάτω άκρα (Ισχιαλγία). Τα συμπτώματα της κήλης στην μέση προκαλούνται λόγω μηχανικής πίεσης που ασκείται από το δισκικό υλικό στις οσφυϊκές νευρικές δομές. Όταν πιέζονται οι εξερχόμενες οσφυϊκές ρίζες προκαλείται η Οσφυϊκή Ριζοπάθεια. Όταν πιέζονται τα οσφυϊκά ριζίδια που βρίσκονται μέσα στον οσφυϊκό σωλήνα προκαλείται η Ιππουριδική Συνδρομή (Cauda Equina Syndrome). 

Τα συμπτώματα από την εκφύλιση του μεσοσπονδυλίου δίσκου προκαλούνται επίσης όταν μία από τις οσφυϊκές ρίζες ερεθιστεί. Τότε παρουσιάζονται συμπτώματα αισθητικά (άλγος, αιμωδίες, καυσαλγία, δυσαισθησίες) σε συγκεκριμένες περιοχές στα πόδια (αισθητική κατανομή της ρίζας). Ακόμη,  μπορεί να εμφανισθούν και άλλα συμπτώματα όπως κινητικά με μυϊκή αδυναμία. Οι ασθενείς δεν μπορούν να ισορροπήσουν σε ένα πόδι (το πληγέν πόδι) ή να σταθούν στα δάκτυλα ή στην φτέρνα. Επίσης, παρουσιάζουν διαταραχές με κατάργηση ή εξασθένιση των τενόντιων αντανακλαστικών (Επιγονάτιο Αντανακλαστικό, Αχίλλειο Αντανακλαστικό), ατροφίες κτλ, μέχρι και σωματική αναπηρία. 

Στην Ιππουριδική Συνδρομή, εκτός από την αδυναμία στα πόδια, μπορεί να παρουσιαστεί μούδιασμα στην περιγεννητική περιοχή (κατανομή «σέλας»). Συνυπάρχουν και διαταραχές ούρησης, αφόδευσης (επίσχεση ή ακράτεια) ή και στύσης στους άντρες.  

 

Με ποιες εξετάσεις γίνεται η διάγνωση της Οσφυϊκής Δισκοκήλης ή Δισκοπάθειας;

Είναι χαρακτηριστική η κλινική εικόνα της Οσφυϊκής Δισκοκήλης. Χρειάζεται πάντοτε ένα λεπτομερές ιστορικό και μια πλήρης νευρολογική εξέταση για να θέσουν ασφαλώς την διάγνωση. Χρειάζεται επίσης η ακτινολογική μελέτη με απεικονιστικές εξετάσεις όπως οι απλές Ακτινογραφίες, η Αξονική Τομογραφία, η Μαγνητική Τομογραφία. Ενίοτε χρειάζεται Νευροφυσιολογικός Έλεγχος για την επιβεβαίωση της διάγνωσης. Είναι απαρέτητες εξετάσεις για την αξιολόγηση της βαρύτητας της πάθησης αλλά και τον σχεδιασμό των θεραπευτικών επιλογών. 

Η Μαγνητική Τομογραφία είναι η σημαντικότερη εξέταση. Παρέχει λεπτομερή απεικόνιση του νωτιαίου μυελού και των νεύρων. Δίνει πληροφορίες που δεν μπορούμε να πάρουμε από τις άλλες εξετάσεις. Μπορεί να αναδείξει την κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου, τις ρίζες των οσφυϊκών νεύρων και τις πέριξ ανατομικές δομές της περιοχής. Επίσης δείχνει τις διαστάσεις του σπονδυλικού σωλήνα, τις εκφυλιστικές αλλοιώσεις και άλλες παθολογικές καταστάσεις ( πχ. Όγκοι). 

Η Αξονική Τομογραφία βοηθάει πολύ στην διάγνωση σε πολλές περιπτώσεις. Μπορεί να αναδείξει την κατάσταση των ανατομικών δομών του σπονδυλικού σωλήνα, λεπτομέρειες κυρίως της οστικής ανατομίας. Όταν δεν μπορεί να γίνει μαγνητική τομογραφία πχ. βηματοδότης, η Αξονική Τομογραφία είναι αρκετά επαρκής, αφού επιτρέπει μια σωστή μελέτη. 

Οι απλές Ακτινογραφίες χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά για την διάγνωση όπως και οι ειδικές λήψεις της «κάμψης-έκτασης», των «τρημάτων». Μπορούν να αναδείξουν την δομή των οστών, την αρχιτεκτονική της σπονδυλικής στήλης και την κατάσταση των αρθρώσεων. Οι ακτινογραφίες χρησιμοποιούνται κυρίως στην παρακολούθηση του ασθενούς. 

Ο Νευροφυσιολογικός Έλεγχος είναι μερικές φορές απαραίτητος κυρίως για την επιβεβαίωση της διάγνωσης. Επίσης, χρησιμοποιείται σε αμφίβολες περιπτώσεις, για την αξιολόγηση της βαρύτητας των συμπτωμάτων και για διαφοροδιαγνωστικούς σκοπούς. Δεν είναι λίγες οι φορές που κρίνεται απαραίτητος. 

 

Ποια είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση της Οσφυϊκής Δισκοκήλης ή Δισκοπάθειας

Για την θεραπεία της Οσφυϊκής Δισκοκήλης γίνεται προσεκτική μελέτη των εξετάσεων και αξιολόγηση του ασθενούς. Προτείνεται η κατάλληλη συντηρητική αντιμετώπιση (ανάπαυση, παυσίπονα, φυσικοθεραπεία, κινησιοθεραπεία, βελονισμός κτλ). Επιλεκτικά, εάν οι συντηρητικές θεραπείες δεν ελέγξουν τον πόνο ή υπάρχει κίνδυνος νευρολογικής βλάβης, τότε προτείνεται η ενδεδειγμένη χειρουργική επέμβαση. 

 

Ποιες είναι οι Συντηρητικές Θεραπείες για την Οσφυϊκή Δισκοκήλη ή Δισκοπάθεια

Η αρχική θεραπεία της οσφυϊκής δισκοκήλης είναι συνήθως συντηρητική. Προτείνεται στον ασθενή ανάπαυση για αρκετές ημέρες έως και 1 ή 2 μήνες.
Η χρήση των παυσίπονων (αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά) συχνά οδηγεί σε σημαντική ανακούφιση στα συμπτωμάτα της οσφυικής δισκοκήλης. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη πάντοτε πρέπει να συνοδεύονται από γαστροπροστασία και να αποφεύγεται η χρόνια χρήση τους. Η αγωγή χορηγείται και τροποποιείται πάντοτε από ιατρό. 
Επίσης, προτείνεται η Φυσικοθεραπεία στην Οσφυϊκή Δισκοκήλη με μαλάξεις, ηλεκτροθεραπεία, TENS, υπέρηχοι, διαθερμίες κτλ. Μπορεί να έχει πολύ ευεργετικό αποτέλεσμα στην πορεία της νόσου. Συνήθως απαιτούνται τέσσερις έως έξι εβδομάδες θεραπείας. Μπορεί μερικές φορές να βοηθήσει τον ασθενή να ξαναγυρίσει στις δραστηριότητές του και ξαναρχίσει έναν φυσιολογικό τρόπο ζωής.
Ο Βελονισμός είναι μια άλλη αποτελεσματική μέθοδος για τη θεραπεία της οσφυοϊσχιαλγίας.
Οι Επισκληρίδιες Εγχύσεις Φαρμάκων μπορεί να βοηθήσουν να μειωθεί η φλεγμονή και ο πόνος τοπικά. 

Η συντηρητική αντιμετώπιση είναι αποτελεσματική σε ποσοστό μεγαλύτερο του 85%. 

 

Ποια είναι η Χειρουργική Θεραπεία για την Οσφυϊκή Δισκοκήλη ή Δισκοπάθεια;

Η χειρουργική θεραπεία της δισκοκήλης είναι αναπόφευκτη όταν η συντηρητική θεραπεία έχει αποτύχει. Χειρουργείο για την Κήλη στην μέση χρειάζονται όσοι:

  • Ακολούθησαν συντηρητική θεραπεία για δύο μήνες χωρίς αποτέλεσμα.
  • Εμφανίζουν επανειλημμένες υποτροπές καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.
  • Εμφανίζουν αδυναμία σε κάποια κίνηση του ποδιού.
  • Παρουσιάζουν νευρολογικές βλάβες οι οποίες επιδεινώνονται.
  • Παρουσιάζουν Ιππουριδική Συνδρομή.

Ο σκοπός της χειρουργικής αντιμετώπισης είναι η αποσυμπίεση του οσφυικού νεύρου με την αφαίρεση της κήλης. Η άρση της πίεσης στην νευρική ρίζα προκαλεί ανακούφιση από τον πόνο. Πρέπει να γίνεται από έμπειρο Χειρουργό Σπονδυλικής Στήλης και με την χρήση νεότερων και σύγχρονων τεχνικών. 

Υπάρχουν διάφοροι τύποι χειρουργικών επεμβάσεων στην Οσφυϊκή Δισκοκήλη. Ο χειρουργός επιλέγει ανάλογα με την περίπτωση (εξαρτάται από τη σοβαρότητα της πάθησης) την καταλληλότερη για τον ασθενή. 

Συνήθως προτείνεται η Οσφυική Δισκεκτομή (Μικροδισκεκτομή). Είναι η μέθοδος με τα καλύτερα αποτελέσματα στην διεθνή βιβλιογραφία. Κατά την επέμβαση αυτή που είναι αναίμακτη, γίνεται χειρουργική αποσυμπίεση με την χρήση χειρουργικού μικροσκοπίου και ειδικών εργαλείων. Μέσω μιας μικρής δερματικής τομής στην μέση αφαιρείται μικρό οστικό τεμαχίο πάνω από τη ρίζα του νεύρου (Θυριδοποίηση). Στην συνέχεια αφαιρείται δισκικό υλικό του μεσοσπονδυλίου δίσκου που δημιουργεί το πρόβλημα κάτω από τη ρίζα του νεύρου (Δισκεκτομή). Με αυτόν τον τρόπο ελευθερώνεται η ρίζα από την πίεση που δεχόταν. Ενίοτε μπορεί να συμπληρωθεί και με μερική διεύρυνση του μεσοσπονδυλίου τρήματος (Μερική Τρηματεκτομή). Η μέθοδος αυτή είναι εξαιρετικά ασφαλής με ελάχιστες επιπλοκές και η νοσηλεία περιορίζεται στο ελάχιστο (1 με 2 ημέρες). 

Το αποτέλεσμα της Οσφυϊκής Δισκεκτομής είναι άμεσο. Παρουσιάζεται βελτίωση έως και πλήρη ύφεση του πόνου στο πόδι στην πλειοψηφία των ασθενών. Ο ασθενής κινητοποιείται από την πρώτη ημέρα. 

 

Ποια είναι η πρόληψη για την αποφυγή της Οσφυϊκής Δισκοκήλης;

Η πρόληψη για την αποφυγή της πάθησης περιλαμβάνει την βελτίωση της φυσικής κατάστασης (ενδυνάμωση, ασκήσεις, κτλ). Επίσης απαραίτητη είναι η επίγνωση της μηχανικής του σώματος για την διατήρηση της σωστής στάσης του σώματος στις διάφορες δραστηριότητες.

 

Λιγότερα ..

 

 

 

Αυτός ο ιστότοπος παρέχει γενικές πληροφορίες και καμία πληροφορία δεν προορίζεται ή υπονοείται ότι μπορεί να αντικαταστήσει τις ιατρικές συμβουλές του ιατρού ή να χρησιμοποιηθεί για νομικούς σκοπούς. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον Νευροχειρουργό για οποία πάθηση ή θεραπευτική επιλογή μπορεί ο ίδιος να σας προτείνει.

Δείτε την  Πολιτική Ορθής Χρήσης Ιστότοπου.