Οσφυαλγία

Οσφυαλγία

 

Οσφυαλγία είναι ο πόνος στην μέση που προκαλείται από διάφορες αιτίες. Ισχιαλγία ονομάζουμε τον πόνο που αντανακλά στο πόδι και όταν εμφανίζονται μαζί ονομάζεται Οσφυοϊσχιαλγία. Διακρίνεται σε οξεία οσφυαλγία, όταν διαρκεί λιγότερο από 4 εβδομάδες, υποξεία και χρόνια οσφυαλγία όταν διαρκεί περισσότερο από 12 εβδομάδες.

Στα αίτια για την Οσφυαλγία περιλαμβάνονται πολλές τοπικές και συστηματικές παθήσεις. Η συνηθέστερη αιτία στην Οσφυαλγία είναι οι διάφορες μυοσκελετικές παθήσεις. Συχνές τοπικές αιτίες στην Οσφυαλγία είναι η Θλάση μυών και τενόντων της μέσης, η Οσφυϊκή δισκοκήλη, η Οσφυϊκή σπονδύλωση, η Σπονδυλολίσθηση κτλ. Μερικά συστηματικά αίτια στην Οσφυαλγία είναι η Νεφρολιθίαση, οι Όγκοι (μπορεί να εμφανιστεί Οσφυαλγία και σε καρκίνο, σε πρωτοπαθή όγκο ή σε μετάσταση), η Εγκυμοσύνη, το Ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής, ψυχοσωματικά αίτια κτλ.

Η Οσφυαλγία αποτελεί ένα από τα συχνότερα συμπτώματα που αντιμετωπίζει ο κλινικός ιατρός. Σαν σύμπτωμα, η Οσφυαλγία ή αλλιώς η χαμηλή οσφυαλγία, είναι ο πόνος στην μέση και στην ευρύτερη περιοχή της οσφυϊκής μοίρας. Ο πόνος στην οσφυαλγία διαρκεί μια ή δύο, ή ακόμα και 4 εβδομάδες. Το πόσο διαρκεί η Οσφυαλγία, ή το λουμπάγκο, καθορίζει και το είδος της (οξεία, υποξεία ή χρόνια).

Για την διάγνωση χρειάζεται ένα λεπτομερές ιστορικό, μια πλήρης νευρολογική εξέταση και οι απεικονιστικές εξετάσεις (απλές Ακτινογραφίες, Αξονική και Μαγνητική Τομογραφία).

Για τους ασθενείς στους οποίους η οσφυαλγία οφείλεται σε τοπικά αίτια, προτείνεται η κατάλληλη συντηρητική θεραπεία και επιλεκτικά, σε ορισμένες περιπτώσεις, προτείνει η χειρουργική επέμβαση.

Η θεραπεία στην Οσφυαλγία σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις ξεκινάει με συντηρητική αντιμετώπιση, αφού στατιστικά περισσότεροι από το 90% των ασθενών θα βελτιωθούν. Περιλαμβάνει την ξεκούραση, την φαρμακευτική αγωγή, την διαχείριση της στάσης του σώματος, την ζώνη οσφύος, την φυσικοθεραπεία, τις ασκήσεις ενδυνάμωσης, την απώλεια βάρους, τον βελονισμό κτλ.
Ο οσφυϊκός κηδεμόνας στην οσφυαλγία συστήνεται από πολλούς ιατρούς στην οξεία φάση και η εφαρμογή της οσφυϊκής ζώνης πρέπει να συνοδεύεται από πρόγραμμα ασκήσεων.
Η ξεκούραση προτείνεται πολύ συχνά με τον περιορισμό των δραστηριοτήτων για 2 με 3 ημέρες.

Η θεραπεία με φάρμακα για την Χρόνια ή Οξεία Οσφυαλγία συχνά οδηγεί σε σημαντική ανακούφιση από τον πόνο στην μέση. Τέτοια σκευάσματα είναι τα απλά αναλγητικά, τα μυοχαλαρωτικά χάπια, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη χάπια, παυσίπονη και μυοχαλαρωτική ένεσηκορτιζόνη σε ένεση και άλλα.
Πάντοτε η φαρμακευτική αγωγή χορηγείται και τροποποιείται από Ιατρό.

Η Φυσικοθεραπεία στην οσφυαλγία μπορεί να βοηθήσει πολύ στην αποκατάσταση και αποτελεί ενδεδειγμένη θεραπεία στις περισσότερες περιπτώσεις. Γίνεται από έμπειρο φυσικοθεραπευτή, ο οποίος παρακολουθεί την βελτίωση και μπορεί να δείξει διάφορες ασκήσεις και γενικά την σωστή θέση του σώματος στις καθημερινές δραστηριότητες. Για παράδειγμα, το περπάτημα στην οξεία και χρόνια οσφυαλγία βοηθάει πάρα πολύ στην ύφεση του πόνου.

Η χειρουργική αντιμετώπιση για την Οσφυαλγία είναι αναπόφευκτη όταν η συντηρητική θεραπεία έχει αποτύχει. Ο σκοπός για το Χειρουργείο στην Οσφυαλγία είναι η ανακούφιση από τον πόνο και η βελτίωση της μυϊκής αδυναμίας ή άλλου νευρολογικού ελλείμματος που μπορεί να συνυπάρχει.

Η χειρουργική επέμβαση στην Οσφυαλγία, που μπορεί να προτείνει ο Νευροχειρουργός, στοχεύει στην αποσυμπίεση των νευρικών ριζών και στην σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης.

Οι σημαντικότερες είναι η Οσφυϊκή Mικροδισκεκτομή και η Οσφυϊκή Πεταλεκτομή. Γίνονται με ή χωρίς Σπονδυλοδεσία (μεταλλικές βίδες, ράβδους και κλωβούς) και με την χρήση χειρουργικού μικροσκοπίου. Επίσης, υπάρχουν διάφορες Ενδοσκοπικές Τεχνικές και οι Ελάχιστα Επεμβατικές Τεχνικές της Σπονδυλικής Στήλης.

Η πρόληψη για την αποφυγή της πάθησης ενδεικτικά περιλαμβάνει:

 • Tην βελτίωση της φυσικής κατάστασης με σωματικές ασκήσεις ενδυνάμωσης και απώλειας βάρους (γυμναστική, κολύμβηση, κτλ).
 • Αποφυγή πολύωρης καθιστικής θέσης (στην εργασία, στην οδήγηση).
 • Την διατήρηση της σωστής στάσης του σώματος στις διάφορες δραστηριότητες.

 

Περισσότερα ...

 

 

Τι είναι η Οσφυαλγία; (ορισμός).

Οσφυαλγία είναι ο πόνος στην μέση (στα αγγλικά low back pain) που προκαλείται από διάφορες αιτίες. Ισχιαλγία ονομάζεται ο πόνος που αντανακλά στο πόδι (λόγω πίεσης κάποιου νεύρου ή ρίζας). Όταν εμφανίζονται μαζί ονομάζεται Οσφυοϊσχιαλγία.

Η Οσφυαλγία είναι πολύ συχνή και υπολογίζεται ότι το 75-85% των ανθρώπων βιώνουν κάποια στιγμή ένα επεισόδιο Οσφυαλγίας. Είναι ένας από τους συχνότερους λόγους επίσκεψης στον ιατρό και χορήγησης αναρρωτικής αδείας. Στο 90% των περιπτώσεων είναι παροδική και βελτιώνεται χωρίς χειρουργική επέμβαση

Ποια είναι η ταξινόμηση της Οσφυαλγίας;

Ανάλογα με την διάρκεια των συμπτωμάτων διακρίνεται σε:

 • οξεία οσφυαλγία, όταν διαρκεί λιγότερο από 4 εβδομάδες.
 • υποξεία, όταν διαρκεί 4-12 εβδομάδες, και
 • χρόνια οσφυαλγία, όταν διαρκεί περισσότερο από 12 εβδομάδες. 

Ποια είναι τα αίτια στην Οσφυαλγία;

Στα αίτια για την Οσφυαλγία περιλαμβάνονται τοπικές και συστηματικές παθήσεις. Η συνηθέστερη αιτία στην Οσφυαλγία είναι οι διάφορες μυοσκελετικές παθήσεις της οσφυϊκής μοίρας και αποτελούν περίπου το 90% των περιπτώσεων. Συχνά αναφέρεται από τον ασθενή ότι ο πόνος εμφανίστηκε ξαφνικά μετά από κάποια απότομη κίνηση, άρση βάρους, κόπωση, καταπόνηση της Σπονδυλικής Στήλης, κτλ. Αυτός ο πόνος χαρακτηρίζεται Οξεία Οσφυαλγία και τα συμπτώματα είναι αποτέλεσμα του έντονου μυϊκού σπασμού και της διαταραχής της φυσιολογικής λειτουργίας των μαλακών ιστών και των μυών της οσφυϊκής μοίρας

Συχνές τοπικές αιτίες στην Οσφυαλγία είναι:

Μερικά συστηματικά αίτια στην Οσφυαλγία είναι:

 • Νεφρολιθίαση.
 • Όγκος. Μπορεί να εμφανιστεί Οσφυαλγία και σε καρκίνο, σε πρωτοπαθή όγκο ή σε μετασταση. Όγκοι των οστών, ενδοσκληρίδιοι όγκοι του νωτιαίου μυελού, χονδροκαρκίνωμα, καρκίνος του προστάτη, καρκίνος του παχέος εντέρου.
 • Εγκυμοσύνη.
 • Ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής.
 • Ψυχοσωματικά αίτια.
 • Μυοσίτιδα.
 • Νόσος του Paget.
 • Οπισθοπεριτοναϊκή Ίνωση.
 • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του πόνου στην Οσφυαλγία;

Η Οσφυαλγία αποτελεί ένα από τα συχνότερα συμπτώματα που αντιμετωπίζει ο κλινικός ιατρός. Σαν σύμπτωμα, η Οσφυαλγία ή αλλιώς η χαμηλή οσφυαλγία, είναι ο πόνος στην μέση και στην ευρύτερη περιοχή της οσφυϊκής μοίρας που μπορεί να ποικίλλει σε ένταση και συχνότητα από ασθενή σε ασθενή.

Ο ασθενής μπορεί να κινείται και να εκτελεί τις καθημερινές του δραστηριότητες ή να ακινητοποιείται πλήρως στο κρεβάτι, αδυνατώντας να κάνει οτιδήποτε. Άλλοτε ο πόνος εμφανίζεται απότομα, ξαφνικά, μετά από μια κίνηση και άλλοτε εμφανίζεται σαν μια ενόχληση που σταδιακά επιδεινώνεται σε έντονο πόνο. Ο πόνος στην οσφυαλγία διαρκεί μια ή δύο, ή ακόμα και 4 εβδομάδες. Άλλες φορές όμως μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο (μήνες), ή να παρουσιάζει και υποτροπές. Το πόσο διαρκεί η Οσφυαλγία, ή το λουμπάγκο, καθορίζει και το είδος της (οξεία, υποξεία ή χρόνια).

Ο πόνος στην μέση μπορεί να περιορίζεται στην Οσφύ ή να επεκτείνεται στους γλουτούς. Όταν επεκτείνεται και αντανακλά στο πόδι, ή στα πόδια, τότε συνυπάρχει ισχιαλγία, συνήθως από κάποια δισκοκήλη που πιέζει νευρική ρίζα, και ονομάζεται Οσφυοϊσχιαλγία. Μπορεί να λάβει χαρακτήρες διαφορετικούς όπως κάψιμο, μούδιασμα, ηλεκτρικό ρεύμα, κτλ.

Ο πόνος, επίσης, περιορίζει την κινητικότητα της μέσης λόγω του μυϊκού σπασμού. Εμφανίζεται και επιδεινώνει με κάθε κίνηση, κυρίως στην έγερση από χαμηλή θέση ή σε στροφικές και καμπτηκές κινήσεις.   

Πώς γίνεται η διάγνωση στην Οσφυαλγία;

Είναι χαρακτηριστική η κλινική εικόνα της Οσφυαλγίας. Όμως χρειάζεται πάντοτε ένα λεπτομερές ιστορικό και μια πλήρης νευρολογική εξέταση για την διάγνωση. Χρειάζονται επίσης οι απεικονιστικές εξετάσεις (απλές Ακτινογραφίες, Αξονική και Μαγνητική Τομογραφία) σε κάποιες περιπτώσεις και όχι σε όλους τους ασθενείς. Λιγότερο συχνά χρησιμοποιείται ο Νευροφυσιολογικός Έλεγχος.

Ποια είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση στην Οσφυαλγία;

Στην Οσφυαλγία η θεραπευτική αντιμετώπιση γίνεται με προσεκτική μελέτη των εξετάσεων και αξιολόγηση του ασθενούς.
Στους ασθενείς με Οσφυαλγία που οφείλεται σε συστηματικά αίτια, η θεραπεία είναι πολυπαραγοντική και μπορεί να εμπλέκονται διάφορες ιατρικές ειδικότητες. Για παράδειγμα, σε έναν όγκο με μετάσταση στην σπονδυλική στήλη η θεραπεία στοχεύει στην πρωτοπαθή βλάβη (τον όγκο) και στον πόνο στην μέση.
Για τους ασθενείς στους οποίους η οσφυαλγία οφείλεται σε τοπικά αίτια προτείνεται η κατάλληλη συντηρητική θεραπεία και επιλεκτικά, σε ορισμένες περιπτώσεις, προτείνει η χειρουργική επέμβαση. Παρακάτω περιγράφεται η θεραπευτική προσέγγιση σε αυτήν την κατηγορία ασθενών.

  

Ποια είναι η συντηρητική θεραπεία στην Οσφυαλγία;

Η θεραπεία στην Οσφυαλγία σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις ξεκινάει με συντηρητικές μεθόδους αντιμετώπισης, αφού στατιστικά περισσότεροι από το 90% των ασθενών θα βελτιωθούν. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει την ξεκούραση, την φαρμακευτική αγωγή, την διαχείριση της στάσης του σώματος, την ζώνη οσφύος, την φυσικοθεραπεία, τις ασκήσεις ενδυνάμωσης, την απώλεια βάρους, τον βελονισμό κτλ. Σημαντική είναι η παρακολούθηση της κατάστασης με τακτικά ραντεβού.

Οσφυαλγία και ξεκούραση.

Στην Οσφυαλγία η ξεκούραση προτείνεται πολύ συχνά με τον περιορισμό των δραστηριοτήτων για 2 με 3 ημέρες. Η ανάπαυση στο κρεβάτι δεν συνιστάται πλέον παρά μόνο για μικρό χρονικό διάστημα και σε πολύ έντονα συμπτωματα που δεν ελέγχονται. Πρέπει να αποφεύγεται ο μακροχρόνιος περιορισμός των δραστηριοτήτων γιατί μπορεί να προκληθεί αδυναμία στους μύες της μέσης.

Ποια Φάρμακα χορηγούνται στην Οσφυαλγία;

Η θεραπεία στην Χρόνια ή Οξεία Οσφυαλγία με φαρμακα συχνά οδηγεί σε σημαντική ανακούφιση από τον πόνο στην μέση. Τέτοια σκευάσματα είναι τα απλά αναλγητικά, τα μυοχαλαρωτικά χαπια, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη χαπια, παυσίπονη και μυοχαλαρωτική ένεση, κορτιζονη σε ένεση και άλλα φαρμακα για την οσφυαλγία, για τον πόνο στην μέση, σε χάπια, ένεση ή αλοιφή και κρέμα για τοπική επάλειψη. Την αγωγή πάντοτε συμπληρώνει η γαστροπροστασία. Χρειάζεται προσοχή στην μακροχρόνια χρήση τους γιατί μπορεί να είναι επιβλαβής για τον οργανισμό. Τα απλά αναλγητικά βοηθούν στους πόνους και τα μυοχαλαρωτικά χάπια, ή η ενεση, μπορούν να λύσουν τον μυϊκό σπασμό και να βελτιώσουν την κατάσταση. Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μειώνουν την τοπική φλεγμονή και παράλληλα τον πόνο στην μέση. Η Επισκληρίδια Έγχυση Φαρμάκων στην μέση μπορεί να βοηθήσουν να μειωθεί η φλεγμονή και ο πόνος τοπικά. Μπορούν να προσφέρουν περισσότερο χρόνο για την συντηρητική αντιμετώπιση.
Πάντοτε η φαρμακευτική αγωγή χορηγείται και τροποποιείται από Ιατρό.

Οσφυαλγία και ζώνη οσφύος.

Ο οσφυϊκός κηδεμόνας στην οσφυαλγία συστήνεται από πολλούς ιατρούς στην οξεία φάση, όταν ο πόνος είναι έντονος. Με την χρήση του σταθεροποιείται η μέση και ελαττώνεται ο πόνος. Η οσφυϊκή ζώνη εφαρμόζεται κάθε φορά που ο ασθενής είναι όρθιος ή περπατάει. Πρέπει να αποφεύγεται η μακροχρόνια χρήση της ζώνης και η εφαρμογή της να συνοδεύεται από πρόγραμμα ασκήσεων. Αυτό γίνεται γιατί μπορεί να παρουσιαστεί ατροφία των μυών της μέσης με επιδείνωση των συμπτωμάτων. Υπάρχει όμως και η αντίθετη άποψη που υποστηρίζει ότι στην Οσφυαλγία η ζώνη οσφύος δεν βοηθάει και προκαλεί περισσότερα προβλήματα. Σε γενικές γραμμές, καλό θα ήταν να χρησιμοποιείται περιορισμένα. 

Η Φυσικοθεραπεία στην Οσφυαλγία.

Η Φυσικοθεραπεία στην Οσφυαλγία βοηθάει στην αποκατάσταση και αποτελεί ενδεδειγμένη θεραπεία στις περισσότερες περιπτώσεις. Οι ασθενείς με Οσφυαλγία περιορίζουν τις δραστηριότητές τους. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε μυϊκή αδυναμία, η οποία με την σειρά της οδηγεί σε περισσότερο πόνο.

Η Φυσικοθεραπεία (μαλάξεις, ηλεκτροθεραπεία, TENS, υπέρηχοι, διαθερμίες κτλ.) μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση και την προστασία της σπονδυλικής στήλης (βελτίωση της μυϊκής ισχύος και της αντοχής με πρόγραμμα ενδυνάμωσης). Μπορεί να αποκαταστήσει την ευελιξία της σπονδυλικής στήλης, να βελτιώσει την ισορροπία και να έχει τελικά ευεργετικό αποτέλεσμα στην πορεία της νόσου. Συνήθως διαρκεί τέσσερις έως έξι εβδομάδες.

Το πρόγραμμα στην Φυσικοθεραπεία γίνεται από έμπειρο φυσικοθεραπευτή, ο οποίος παρακολουθεί την βελτίωση και μπορεί να δείξει διάφορες ασκήσεις και γενικά την σωστή θέση του σώματος στις καθημερινές δραστηριότητες. Μπορεί πολλές φορές να βοηθήσει τον ασθενή να ξαναγυρίσει στις δραστηριότητές του και ξαναρχίσει έναν φυσιολογικό τρόπο ζωής. Για παράδειγμα, το περπάτημα στην οξεία και χρόνια οσφυαλγία βοηθάει πάρα πολύ στην ύφεση του πόνου.

Οι ασκήσεις στην Οσφυαλγία.

Εκτός από την φυσικοθεραπεία, που μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς, υπάρχουν και άλλες θεραπευτικές ασκήσεις για την Οσφυαλγία. Αυτές είναι το περπάτημα, η κολύμβηση, το ποδήλατο και άλλες συγκεκριμένες ασκήσεις στο σπίτι. Μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο.

Οσφυαλγία και περπάτημα.

Το περπάτημα είναι μια πολύ σημαντική και εύκολη άσκηση στην Οσφυαλγία που δεν επιβαρύνει την Σπονδυλική Στήλη. Η ένταση της άσκησης ελέγχεται από τον ίδιο τον ασθενή με αλλαγή του ρυθμού της βάδισης. Είναι πολύ σημαντική και ιδανική άσκηση για την υγεία μας γενικότερα. Μια καθημερινή βόλτα σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να βοηθήσει παράλληλα και στην ψυχική υγεία.

Η κολύμβηση.

Είναι επίσης, πολύ καλή άσκηση με πολύ καλά αποτελέσματα. Η κολύμβηση, ακόμα περισσότερο, εξασκεί και όλους τους μυς του σώματος. Το νερό παρέχει στήριξη στο βάρος και κάνει περισσότερο αποτελεσματική και ανεκτή την άσκηση, χωρίς να υπάρχει καταπόνηση του οργανισμού.

Το ποδήλατο στην Οσφυαλγία.

Το στατικό ποδήλατο είναι μια πολύ καλή άσκηση αφού γίνεται εύκολα ανεκτή λόγω της καθιστής θέσης. Βοηθάει στην ανακούφιση από την οσφυαλγία με την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος και την ενδυνάμωση των μυών. Αποτελεί μια πολύ καλή αερόβια γυμναστική για τον οργανισμό.   

Ποια είναι η Χειρουργική Θεραπεία για την Οσφυαλγία;

Η χειρουργική θεραπεία είναι αναπόφευκτη όταν η συντηρητική θεραπεία έχει αποτύχει. Ο σκοπός της χειρουργικής αντιμετώπισης είναι η ανακούφιση του πόνου που προκαλείται από την αστάθεια της σπονδυλικής στήλης. Φυσικά, αναμένεται και βελτίωση της μυϊκής αδυναμίας ή άλλου νευρολογικού ελλείμματος που μπορεί να συνυπάρχει.

Ποιες είναι οι χειρουργικές επεμβάσεις στην Οσφυαλγία;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι χειρουργικών επεμβάσεων τις οποίες οι νευροχειρουργοί μπορούν να προτείνουν. Οι επεμβάσεις αυτές στοχεύουν στην σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης και όπου υπάρχει πίεση στις νευρικές ρίζες, την αποσυμπίεση της ρίζας. Οι κυριότερες επεμβάσεις είναι:

 • Οι Ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές.
 • Η Κλασική χειρουργική αποσυμπίεση και
 • Η Σπονδυλοδεσία για την σταθεροποίηση των σπονδύλων με μεταλλικές βίδες, ράβδους και κλωβούς, ανάλογα με την έκταση της νόσου.

Οι σημαντικότερες από αυτές είναι η Οσφυϊκή Mικροδισκεκτομή και η Οσφυϊκή Πεταλεκτομή, με ή χωρίς Σπονδυλοδεσία. Επίσης, υπάρχουν διάφορες Ενδοσκοπικές Τεχνικές και οι Ελάχιστα Επεμβατικές Τεχνικές για την αποσυμπίεση και σταθεροποίηση της Σπονδυλικής Στήλης

Ποια είναι η πρόληψη για την αποφυγή της Οσφυαλγίας;

Η πρόληψη για την αποφυγή της Οσφυαλγίας είναι πολύ σημαντική, ειδικά σε ασθενείς που παρουσιάζουν υποτροπιάζοντα επεισόδια. Θα πρέπει να αποφεύγονται καταστάσεις και συνήθεις που επιβαρύνουν και ταλαιπωρούν την μέση. Η πρόληψη ενδεικτικά περιλαμβάνει:
Tην βελτίωση της φυσικής κατάστασης με σωματικές ασκήσεις ενδυνάμωσης και απώλειας βάρους. Ακολουθείται ένα πρόγραμμα εκγύμνασης των ραχιαίων και κοιλιακών μυών με γυμναστική, ασκήσεις, κολύμβηση, κτλ
Αποφυγή πολύωρης καθιστικής θέσης όπως στην εργασία ή στην οδήγηση. Για τον λόγο αυτό συνιστάται η σωστή θέση με αποφυγή της μακροχρόνιας κάμψης ή της στροφής της σπονδυλικής στήλης και συχνά διάλειμματα με έγερση και περπάτημα.
Επίγνωση της μηχανικής του σώματος με σκοπό την διατήρηση της σωστής στάσης του σώματος στις διάφορες δραστηριότητες. Για παράδειγμα χρειάζεται προσοχή στην άρση βάρους. Για να σηκώσουμε ένα βαρύ αντικείμενο πρέπει να λυγίζουμε τα γόνατα και όχι να σκύβουμε. 

Λιγότερα ..

 

 

Αυτός ο ιστότοπος παρέχει γενικές πληροφορίες και καμία πληροφορία δεν προορίζεται ή υπονοείται ότι μπορεί να αντικαταστήσει τις ιατρικές συμβουλές του ιατρού ή να χρησιμοποιηθεί για νομικούς σκοπούς. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον Νευροχειρουργό για οποία πάθηση ή θεραπευτική επιλογή μπορεί ο ίδιος να σας προτείνει.

Δείτε την  Πολιτική Ορθής Χρήσης Ιστότοπου.