Παθήσεις Σπονδυλικής Στήλης

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

Η Σπονδυλική Στήλη αποτελείται από την Αυχενική, την Θωρακική και την Οσφυϊκή Μοίρα.

Η Αυχενική Μοίρα της Σπονδυλικής Στήλης αποτελείται από επτά σπονδύλους και ένα σύνολο από άλλα ανατομικά στοιχεία όπως οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι, οι αρθρώσεις, τα νεύρα, οι σύνδεσμοι και οι μύες, ενώ στον κεντρικό σωλήνα, που σχηματίζεται από τους σπονδύλους, κατέρχεται ο νωτιαίος μυελός. Οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις, οι τραυματισμοί και οι κακώσεις στα στοιχεία αυτά μπορούν να προκαλέσουν πολλά συμπτώματα, συχνότερα τον πόνο (αυχεναλγία), και άλλα νευρολογικά προβλήματα.

Η Θωρακική Μοίρα της Σπονδυλικής Στήλης σχηματίζεται από δώδεκα σπονδύλους και παρουσιάζει ένα φυσιολογικό κυφωτικό κύρτωμα (από Θ5 έως Θ7). Αποτελεί την συνέχεια της Αυχενικής Μοίρας και συνεχίζεται με την Οσφυική Μοίρα της Σπονδυλικής Στήλης. Οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις, οι τραυματισμοί και οι κακώσεις στα ανατομικά στοιχεία της μπορούν να προκαλέσουν πολλά συμπτώματα, συχνότερα τον πόνο, αλλά και νευρολογικά προβλήματα. Γενικά τα προβλήματα στην θωρακική μοίρα είναι σπανιότερα σε σχέση με την αυχενική και την οσφυική μοίρα.

Η Οσφυϊκή Μοίρα της Σπονδυλικής Στήλης αποτελείται από πέντε σπονδύλους. Οι διαταραχές στο επίπεδο αυτό είναι συνήθως το αποτέλεσμα της φυσικής φθοράς λόγω ηλικίας, μία διαδικασία που ονομάζεται εκφυλιστική νόσος της σπονδυλικής στήλης. Σπανιότερα, λόγω τραύματος μπορεί να προκληθεί πόνος στην μέση (Οσφυαλγία) από την μηχανική αστάθεια που προκαλείται στην Σπονδυλική στήλη, ή/και στα κάτω άκρα (Ισχιαλγία). 

Για τα προβλήματα στην Σπονδυλική Στήλη προτείνεται από τους ιατρούς συντηρητικές θεραπείες και σε μερικές περιπτώσεις η χειρουργική αντιμετώπιση.

 

 

Σπονδυλική Στένωση

Σπονδυλολίσθηση

Σπονδυλόλυση

Κάταγμα Σπονδυλικής Στήλης

Αυχενικό Σύνδρομο

Αυχενική Δισκοκήλη

Αυχενική Στένωση

Αυχενική Μυελοπάθεια

Οσφυαλγία

Οσφυική Δισκοκήλη

Οσφυική Στένωση

Νευρογενής Διαλείπουσα Χωλότητα