Η Αυχενική Δισκοκήλη ή Δισκοπάθεια

Αυχενική Δισκοκήλη ή Δισκοπάθεια

Η Αυχενική Δισκοκήλη ή Δισκοπάθεια είναι μία αρκετά συχνή πάθηση του μεσοσπονδυλίου δίσκου της Αυχενικής Μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης. Παρουσιάζεται όταν για διάφορους λόγους συμβαίνει βλάβη στον δίσκο αυτόν με αποτέλεσμα ο πηκτοειδής πυρήνας (δισκικό υλικό) να προβάλλει δια των ινών του ινώδους δακτυλίου (ρήξη, προβολή, κήλη) πέρα από τα όρια του μεσοσπονδύλιου χώρου.

Τα συμπτώματα της Αυχενικής Δισκοκήλης εκδηλώνονται με την Ριζοπάθεια ( με αισθητικές διαταραχές όπως πόνο, αιμωδία, καυσαλγία, μυρμήγκιασμα κτλ. και αδυναμία στον τράχηλο και τα χέρια ) και την Μυελοπάθεια ( με γενικότερη νευρολογική σημειολογία με αισθητικές διαταραχές, μυική αδυναμία, αστάθεια, σπαστικότητα κ.α. από το επίπεδο της βλάβης και κάτω).

Η διάγνωση της Αυχενικής Δισκοκήλης γίνεται με την λήψη λεπτομερούς ιστορικού και την νευρολογική εξέταση. Ακολουθεί η ακτινολογική μελέτη με σημαντικότερη εξέταση την Μαγνητική Τομογραφία της Αυχενικής Μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης η οποία παρέχει λεπτομερή απεικόνιση του νωτιαίου μυελού και των νεύρων. Ο Νευροφυσιολογικός Έλεγχος είναι μερικές φορές απαραίτητος.

Στην θεραπεία της Αυχενικής Δισκοκήλης προτείνονται συντηρητικές Θεραπείες που περιλαμβάνουν την χορήγηση αναλγητικών και μυοχαλαρωτικών σκευασμάτων, τον Αυχενικό Κηδεμόνα, την Φυσικοθεραπεία και τον ΒελονισμόΗ Χειρουργική αντιμετώπιση προτείνεται σε επιλεγμένες περιπτώσεις.

 

 

Αυτός ο ιστότοπος παρέχει γενικές πληροφορίες και καμία πληροφορία δεν προορίζεται ή υπονοείται ότι μπορεί να αντικαταστήσει τις ιατρικές συμβουλές του ιατρού ή να χρησιμοποιηθεί για νομικούς σκοπούς. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον Νευροχειρουργό για οποία πάθηση ή θεραπευτική επιλογή μπορεί ο ίδιος να σας προτείνει.

Δείτε την  Πολιτική Ορθής Χρήσης Ιστότοπου.