Η οσφυϊκή στένωση ή οσφυϊκή σπονδύλωση

Οσφυϊκή Στένωση ή Οσφυϊκή Σπονδύλωση

Οσφυϊκή στένωση ή οσφυϊκή σπονδύλωση

Η οσφυϊκή στένωση της σπονδυλικής στήλης (ή οσφυϊκή σπονδύλωση) είναι η κατάσταση εκείνη στην οποία παρουσιάζεται μείωση του εύρους του σπονδυλικού σωλήνα με αποτέλεσμα την συμπίεση των οσφυϊκών νεύρων. Εμφανίζεται σε μεσαίας και μεγάλης ηλικίας άτομα, συχνότερα σε ενήλικες άνω των 60 ετών.

Συνήθως είναι αποτέλεσμα της φυσιολογικής φθοράς (εκφυλιστικές αλλοιώσεις) και της γήρανσης. Πιο συγκεκριμένα, οι σύνδεσμοι και οι αρθρώσεις γίνονται παχύτεροι, (υπερτροφικοί), μπορεί να παρουσιαστεί προβολή (κήλη) του μεσοσπονδυλίου δίσκου αλλά και σπονδυλολίσθηση. Η συμμετοχή περισσότερων παραγόντων προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη στένωση και πιο έντονα συμπτώματα.

Το σημαντικότερο σύμπτωμα είναι η Νευρογενής Διαλείπουσα Χωλότητα (neurogenic intermittent claudication) που εκδηλώνεται με χρόνιο πόνο στη μέση και συνοδεύεται από πόνο στα πόδια, που χαρακτηριστικά επιδεινώνεται με την βάδιση ή και την όρθια στάση και υφίεται με το κάθισμα, το σκύψιμο ή την κλίση προς τα εμπρός. Επίσης παρουσιάζονται αιμωδία και αίσθηση καψίματος στα κάτω άκρα και σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να αναπτυχθεί πόνος στην ηρεμία, απώλεια της κινητικής λειτουργίας των ποδιών και διαταραχές κατά την ούρηση ή την κένωση.

Η Μαγνητική Τομογραφία της ΟΜΣΣ είναι η σημαντικότερη εξέταση. Παρέχει λεπτομερή απεικόνιση του νωτιαίου μυελού και των νεύρων και δίνει πληροφορίες που δεν μπορούμε να πάρουμε από άλλες εξετάσεις.

Η θεραπεία της πάθησης περιλαμβάνει αρχικά Συντηρητικές Μεθόδους αντιμετώπισης (παυσίπονα, φυσικοθεραπείες, επισκληρίδιες εγχύσεις φαρμάκων κτλ) και σε προχωρημένες καταστάσεις Χειρουργικές επεμβάσεις όπως η Οσφυϊκή Πεταλεκτομή.

 

 

Αυτός ο ιστότοπος παρέχει γενικές πληροφορίες και καμία πληροφορία δεν προορίζεται ή υπονοείται ότι μπορεί να αντικαταστήσει τις ιατρικές συμβουλές του ιατρού ή να χρησιμοποιηθεί για νομικούς σκοπούς. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον Νευροχειρουργό για οποία πάθηση ή θεραπευτική επιλογή μπορεί ο ίδιος να σας προτείνει.

Δείτε την  Πολιτική Ορθής Χρήσης Ιστότοπου.